סוף טוב: האקטיביסט הסיני העיוור נחת בארה"ב
לאחר שבע שנים במעצר צ'ן גואנגצ'אנג יכול לנשום אוויר של חופש. צ'ן, שברח ממעצר הבית והוסתר בשגרירות האמריקנית בסין, נחת בארה"ב כחלק מההסכם בין המדינות. למרות האווירה החיובית בבית הלבן חוששים ממתיחות נוספת עם בייג'ינג
פעיל זכויות האדם הסיני העיוור, צ'ן גואנגצ'אנג, שנמלט ממעצר הבית שלו והסתתר בשגרירות האמריקנית בבייג'ינג, נחת הלילה (יום א') בשדה התעופה "ניוארק" בניו ג'רזי כחלק מההסכם בין המדינות לפיו יוכל צ'ן לעבור יחד עם משפחתו לארצות הברית וללמוד שם באוניברסיטת ניו-יורק.
עוד ידיעות בעולם:
- מצרים בוחרת: מ-13 יוצא נשיא מצרי, מי טוב ליהודים?
- המרקל והגזר. הבליץ של אובמה על הקנצלרית
פרנקפורט: 20 אלף בהפגנה נגד הקפיטליזם
צ'ן שהה בשבועות האחרונים בבית החולים בבייג'ינג בשל מצבו הבריאותי לאחר הבריחה, והמתין לקבלת אור ירוק מהשלטונות לעזוב את המדינה שהגיע אתמול. עם נחיתתו על אדמת אמריקה הודה צ'ן לרשויות בסין: "אני שבע רצון מטיפול סין במצב באיפוק ובשקט".
"אלפי מחשבות חולפות בראשי", אמר צ'ן עם עלייתו למטוס. לדבריו, הוא דואג כי השלטונות בסין בתגובה לעזיבתו לארה"ב יתנכלו לבני משפחתו ולמקורביו שנשארו במדינה. בנוסף לא ברור אם הרשויות בבייג'ינג יאפשרו לו לחזור למדינה ביום מן הימים.
לפני עזיבתו ביקש צ'ן מתומכיו להבין את רצונו לרדת מקדמת הבמה במאבק לזכויות אדם בסין. "אני מבקש חופשה ללא תשלום, ואני מקווה שהם יבינו", אמר הפעיל. צ'ן יתגורר עם אשתו ושני ילדיו במתחם המגורים של האוניברסיטה בשכונת גריניץ' וילג' במנהטן.
פעיל זכויות האדם וחברו של צ'ן, ג'יאנג טיאניונג, סיפר כי צ'ן ומשפחתו קיבלו את דרכוניהם רק כשהגיעו לשדה התעופה בבייג'ינג, שעות בודדות לפני שעלו על המטוס. "אני שמח מאוד שהוא עלה על המטוס. עכשיו הוא סוף סוף יכול להגיד שהוא חופשי", אמר טיאניונג, והוסיף כי למרות הסוף הטוב של פרשת חברו, המצב בסין לא השתנה: "עם זאת אני מרגיש תחושה של חרטה. מדינה כה גדולה כמו סין לא יכולה אפילו לגלות סבלנות כלפי אזרח כמוהו ולתת לו לחיות בה".
בממשל האמריקני נשמעים מרוצים מההסדר שהגיעו אליו עם השלטונות בבייג'ינג. דוברת מחלקת המדינה בבית הלבן, ויקטוריה נולנד, שיבחה על המשא ומתן השקט שהביא לשחרור צ'ן. "מביעים את הערכתנו על הדרך שבה הצלחנו לפתור את העניין ולתמוך ברצונו של צ'ן ללמוד בארה"ב ולהמשיך בהגשמת מטרותיו".
בן רודס, בכיר במועצה לביטחון הלאומי בוושינגטון, בירך אף הוא על ההסכם הדיפלומטי בין המדינות: "אנו מברכים את ההתפתחות הזו ואת העובדה שצ'ן יוכל להמשיך את לימודיו כאן בארה"ב. אנו שמחים כי המקרה היה בר-פתרון".
על אף קולות השמחה מהבית הלבן, בממשל אובמה חששו כי מאבקם למען צ'ן יפגע עוד יותר ביחסים המתוחים עם סין, ועלול להגביר את הביקורת על מדיניות הנשיא. עם חשיפת בריחתו גינה הממשל בסין את ארצות הברית על שסיפקה לצ'ן מקלט בבניין השגרירות בבייג'ינג, ועל שהתערבה בענייניה הפנימיים של סין. בכלי התקשורת במדינה אף האשימו את צ'ן כי הוא משמש ככלי של המערב.
הסרטון שפרסם צ'ן עם בריחתו:
ממשרד החוץ הסיני לא נמסרה כל תגובה על עזיבתו של צ'ן. בסוכנות הידיעות הממשלתית בסין "שינואה" אמרו כי צ'ן הגיש בקשתו ללמוד בארה"ב דרך הערוצים המקובלים על-פי החוק.
בעקבות ראיון שקיים עם מגזין "טיים" האמריקני בעניין ההפלות נגזר על צ'ן ב-
2006 עונש מאסר של ארבע שנים ושלושה חודשים. עם שחרורו מהכלא בתום נשיאת עונשו הוא נשלח למעצר בביתו במחוז שאנדונג שבמזרח המדינה. צ'ן הצליח להימלט ממעצר הבית חרף האבטחה הכבדה. מעט לפני בריחתו הוא פרסם סרטון ובו הוא קרא לראש הממשלה הסיני, וון ג'יאבאו, לחקור את ההחלטה על מעצרו ולהגן על משפחתו. "ראש הממשלה וון, עם כל הקושי - ברחתי", אמר הפעיל בסרטון.