תעשיית הביומד: למה התנאים שונים מההיי-טק?
למרות חשיבותה, תעשיית הביומד לא ניהנת מתנאים משופרים והמשכורות נמוכות ב-30% בכל הדרגים. אולי הסיבה טמונה בפרופיל העובד הממוצע: אשה בגיל 40-45, בעלת תואר שלישי בביולוגיה או כימיה
- למה כניסה לתערוכת ביומד עולה 460 שקל?
תעשיית הביומד נחלקת לשלושה ענפים: תעשיית הפארמה, תעשיית המכשור הרפואי ותעשיית הביוטכנולוגיה.
לפי בדיקת "נישה" נמצא כי בתעשיית הפארמה: כימאי מתחיל ירוויח בין 8.5 אלף שקל. מנהל הנדסת תהליך מתחיל יביא הביתה סכום גבוה הרבה יותר שיעמוד על 17.5 אלף שקל. כעבור 3-5 שנים השכר יעלה ל 12-22.5 אלף שקל.
בתעשיית המכשור הרפואי השכר ההתחלתי נע בין 12 אלף שקל למהנדס מכונות ל-18 אלף שקל לתפקיד אלגוריתמאי. כעבור 3-5 שנים השכר ינוע בין 21.5-17 אלף שקל.
בתעשיית הביוטכנולוגיה, שם גם יש האטה בשוק, השכר התחלתי נע בין 9 אלף שקל לעוזר מחקר ועד 16.5 אלף שקל לעורך פטנטים. כעבור 3-5 שנים השכר ינוע בין 19-12 אלף שקל בהתאם.
האטה בביוטכנולוגיה: 90% מהסטודנטים פונים לתחומים אחרים
לפי סקר נוסף שנערך עבור שבוע הביומד שנערך ע"י חברת jobinfo עולה כי בחברות הפארמה והביוטכנולוגיה חלה האטה של 67% בגיוסים, יחסית לתקופה המקבילה אשתקד. לעומת זאת, ברבעון הראשון של שנת 2012 היתה מגמה חיובית בגיוס עובדים לחברות המכשור הרפואי, שם נרשמה עליה יחסית לתקופה המקבילה אשתקד בתחום התוכנה מ-55% אשתקד ל-66% השנה.
ליזי שוב-לונדון, שותפה ובעלים בקבוצת "נישה", מספרת כי קיימת בעיה קשה בשוק למציאת עבודה עבור בוגרי האוניברסיטאות. "אני מעריכה שבין 80-90% מהסטודנטים שמסיימים תואר שני ושלישי בביולוגיה והתחומים הנלווים, לא מוצאים עבודה בתעשיית הביומד. הם פונים למקצועות אחרים, כמו הוראה ואדמיניסטרציה. מעטים פונים גם לחו"ל, או עוברים להייטק, שם השכר גבוה ב 30% לערך".
להערכת לונדון, המחסור בעובדים צפוי בתחומי הכימיה. מצב זה נוצר כיוון שבעשור האחרון, החל משנות ה- 90 נוצרה הצפה בכימאים עקב העלייה הרוסית וסטודנטים לא פנו ללמוד תחום זה. "הדבר הכי הגיוני הוא שהביולוגים יעשו הסבה לכימיה, ואכן זה מה שמומלץ למסיימי תואר לעשות. בשטח אנו רואים שעולם המחקר הביולוגי מרתק אותם וחלקם יעדיפו לוותר על משכורות גבוהות בתחומים אחרים לטובת התחום הספציפי הזה".
יותר מ-60% נשים בתפקיד - המאיישות פחות מ-30% ממשרות הניהול
בנוסף, בנתה חברת "נישה" גם פרופיל של "עובד בתחום הביומד". לפי הבדיקה נראה שמדובר בתחום עם עובדים משכילים במיוחד.90% מהחוקרים הם בעלי תואר שלישי ו-90% מעוזרי המחקר הם בעלי תואר שני בעיקר בביולוגיה וביוכימיה.
שיעור הנשים בתחום זה עומד על כ-60-70%. יחד עם זאת, למרות הייצוג הרב של נשים בתחום, הניהול במקצועות אלו מוחזק על ידי גברים התופסים 70%-80% ממשרות הניהול בתעשייה. הגיל הממוצע לעובד בתחום הוא 40-45. ותחילת הקריירה היא בממוצע היא בגיל 35.