שתף קטע נבחר

 

אורגני זה לא רק ירקות: מדריך אורגני לשבועות

חג השבועות הוא הזדמנות נהדרת להחשף לגורמה של המזון האורגני - גבינות. ותתפלאו - גם בלי תוספים סינתטיים ועם הקפדה על תנאי הגידול של בעלי החיים - זה לא חייב להיות כל כך יקר. כך תדעו מה לקנות לארוחה החגיגית

כשמדברים על מזון אורגני, אנו ישר חושבים על פירות וירקות, אבל אלה מהווים כ-35% בלבד מהיקף השוק האורגני בארץ. השאר כולל מוצרים יבשים, מזון מעובד ומוצרים מהחי, ביניהם הגבינות, שנחשבות לגורמה של המזון האורגני. חג השבועות זו הזדמנות נהדרת לפגוש בטעמים חדשים, בריאים וטעימים, שגם לא חייבים להיות כל כך יקרים. 

 

לטורים נוספים של אורנית רז בכלכלה ירוקה:

 

מוצרי חלב אורגנים אינם מכילים תוספים סינתטיים כמו ממתיקים מלאכותיים, צבעים סינתטיים והורמונים סינתטיים. בנוסף, על ממשק הגידול של בעלי החיים להתבצע בתנאים הומניטאריים. יש לתת להם מזון מוקפד, שאסור להוסיף לו זרזי גדילה וממריצים סינטטיים, צבעי מאכל, חומרים משמרים תוספים כימיים, קמחי בשר ודגים, מוצרים מהונדסים גנטית ועוד.

 

עלותו היקרה של המזון שמקבלים בעלי החיים האורגניים היא הסיבה העקרית שמעכבת את התפתחותו של הענף בארץ. כתוצאה, שוק מוצרי החלב האורגנים בארץ מזערי ונישתי, אך מאוד איכותי. אז מה אפשר למצוא בתפריט?

 

חפשו את שם היצרן

בקיבוץ הרדוף אפשר למצוא רפת פרות אורגנית מפוארת, אותה מנהלים שלושה חקלאים שהם גם חברים ותיקים - יורם, ארז וארנון. המקום אסתטי והאווירה פסטורלית. מהחלב האורגני שמייצרים במקום עושים בעיקר שלושה מוצרים: חלב, גבינה רכה 5% וחמאה.  

 

בשוק מוצרי חלב העיזים האורגנים אפשר למצוא את המוצרים של נאות סמדר, את הגבינות המובחרות של "חלב עם הרוח" שלמרגלות הר השאבי שבגליל המערבי, ואת המוצרים של חוות רום שמיוצרים על ידי ישראלה ועמית בהר כמון. לכל אחד ממגדלים אלה ניתן לפנות ישירות וליהנות ממחירים טובים.

 

גם אצל רונית ויואל, מחוות "הר פרחים" במושב עופר, יש מגוון מוצרי חלב אורגני במחירים קבועים ושפויים, למשל 1 ליטר יוגורט עיזים טבעי ב-22 שקל ו-250 גרם גבינת לבנה עיזים ב-15 שקל. העובדה שיואל ורונית מקפידים להעסיק רק עובדים ישראלים, מוסיפה מאוד לטעם הטוב של התוצרת.

 

ומי שממש רוצה להתפנק והפרוטה מצויה בכיסו - מוזמן להצפין למלון מצפה הימים ולטעום את הגבינות שמכין גבן המקום, יואב בלחסן. בלחסן, שהשתלם לפני שנים באירופה, מייצר גבינות שעומדות בסטנדרטים בינלאומיים. שלל הירקות מהגינה האורגנית, מגוון הזנים של תותי העץ שיש במקום, ופירות הקיץ שכבר מבשילים על העצים הופכים את השהייה בחווה לפסטיבל אמיתי.

 

בכל מקרה, בקניית מוצרי חלב אורגנים, וודאו ששם היצרן ופרטיו רשומים בברור על האריזה ואל תתפתו לקנות מוצרי חלב אצל יצרנים שאינם מפוקחים על ידי משרד הבריאות. הפיקוח על תוצרת אורגנית של מזון מהחי, נעשה כיום רק על פי התקן של "טוב השדה", והחברה המורשית לפקח מטעמו היא "אגריאור".

 

שוק מוצרי החלב האורגנים - נישתי אך מאוד איכותי (צילום: index open) (צילום: index open)
שוק מוצרי החלב האורגנים - נישתי אך מאוד איכותי(צילום: index open)

 

לא רק גבינות

לצד הגבינות, תקופה זו מאופינת במבחר פירות וירקות אורגנים ייחודיים. כך לדוגמה פלפל רמירו - מאורך, מתוק ומלא בערכים תזונתיים, שעועית רחבה "הילדה", עגבנית צרי מתוקות במגוון זנים שניתן למצוא בשווקים במחירים שפויים וכל הפירות האדומים.

 

חלק ניכר מהמגדלים האורגנים מוכרים את התוצרת שלהם באופן ישיר. כך אפשר למצוא למשל במתת, אריזה של 250 גרם דובדבנים אורגנים ומפוקחים ב-10 שקלים. את כל הפירות מומלץ לאכול טריים, כמו שהם.

 

ונקנח במתכנן אורגני מיוחד, של השף הצעיר סתו רילוב, דור שני למגדלים אורגנים מחוות מקורה. רילוב ממליץ על מנת ניוקי אורגנית טעימה וקלה להכנה ל-8 אנשים, כי אם כבר נגזר עלינו להעלות בחג הזה במשקל, אז רצוי לפחות להקפיד שזה יהיה על דברים שווים, בריאים ומקומיים.

 

המצרכים:

  • 0.5 קילו עלי תרד אורגני
  • 0.5 קילו גבינת ריקוטה אורגנית
  • 2 שני שום אורגני
  • 2 ביצים אורגניות
  • 100 גרם פקורינו אורגני או גבינת "תום" אורגנית
  • 1 כפית מלח אורגני
  • קורט פלפל אורגני
  • 4 כפות קמח אורגני
  • לרוטב:
  • 10 עלים של מרווה אורגנית
  • 100 גרם חמאה

 

אופן ההכנה: מחממים מחבת ומאדים את התרד יחד עם שיני השום. בסוף האידוי מוציאים את שיני השום ומשליכים לקומפוסטר. לוקחים את התרד וסוחטים ממנו את הנוזלים בעזרת מגבת לאחר מכן קוצצים אותו דק. מוסיפים את כל שאר המרכיבים לקערה גדולה ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

 

לאחר שהכל מעורבב היטב, יש ליצור כדורים קטנטנים ומעליהן לנפות מעט קמח בכדי ליצור מעטפת. את הכדורים מבשלים בסיר עם מים רותחים למשך דקה עד שהכדורים צפים. מסדרים את הכדורים בצלחת ומוסיפים את הרוטב. לסיום מגרדים את גבינת הפקרינו או "תום".

 

הכותבת היא מנכ"ל הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT ארה"ב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר אורנית רז
מומלצים