מהדרה לעבודה - איך נדלג על משוכות הגזענות
"מרבית חיינו הבוגרים, עוברים עלינו במסגרות של עולם העבודה. שם אנו מתמודדים עם מי שאנחנו, עם יכולותינו האישיות והמקצועיות, ופעמים רבות מייצרים גם את הסביבה החברתית שלנו. מקום העבודה הוא המקום בו אנו יכולים לפגוש, להתחבר וגם להתעמת עם השונים מאיתנו, דרך העשייה עצמה ולא רק בדיבורים. רק במפגש ישיר ובלתי אמצעי, נוכל להכיר את השונה מאיתנו". מאמר לרגל "יום הגיוון הבינלאומי" שחל היום
אנו חיים בתקופה בה מתגברת תחושת התפלגות והתפצלות בחברה הישראלית: במקרי אלימות קשה של אוהדי כדורגל נגד ערבים, חוסר כבוד והדרה של יוצאי אתיופיה, התעלמות מאנשים עם מוגבלות ושנאת חינם כלפי החברה החרדית. מחאות צרכניות, מחאות דיור בר השגה ועוד.
אבל דווקא שוק התעסוקה, כן, זה שאנו פוגשים כל בוקר כמעט, הוא המקום העיקרי בו יכולים אזרחי מדינת ישראל לדלג מעל משוכות הגזענות, ההדרה והדעות הקדומות, ולהניע את השוק יחד עם כל חלקי החברה
הישראלית. ואולי לא במקרה חל החודש יום הגיוון הבינלאומי עליו הצהיר האו"ם בשנת 2001. במלאת עשור, קרא באן קי-מון, מזכ"ל האו"ם לפעול למען העושר החברתי, הרוחני והכלכלי הגלום בגיוון תרבותי.
שוק העבודה בכלל והסקטור הפרטי בפרט, הוא המקום בו יכול לקרות השינוי, כיוון ששם בדיוק יתרחש מפגש האינטרסים האופטימלי – עסקים ירוויחו עובדים מוכשרים, אנשים ירוויחו עבודה ראויה ופרנסה והמדינה תרוויח מנוע צמיחה. מקום העבודה הוא הסיכוי למפגש בין תרבותי אמיתי בגובה העיניים ולהיכרות תרבותית הדדית. אם נרצה אין זו אגדה.
כי לעסקים זה משתלם
מחקרים מראים כי כאשר במקום העבודה עובדים כתף אל כתף עובדים השונים תרבותית אחד מהשני, יכול להיווצר מארג חברתי עשיר המסייע לצוות העבודה בפיתוח יצירתיות וחדשנות, ישנה שביעות רצון גבוהה ופרודוקטיביות מצד העובדים, קיימת אפשרות לשפר את הנגישות לאוכלוסיות היעד של החברה (בהיבטי השיווק) ויש תרומה משמעותית למוניטין חיובי. עבור המנהלים המגייסים, פנייה אל עובדים מאוכלוסיות מגוונות מסייע להרחיב מקורות הגיוס בעולם בו שוק העבודה מחפש Talents.
כי זה חשוב למדינה
מנפלאות הצטרפותנו למדינות ה OECD. מלבד כאב הראש והסטנדרטים הגבוהים המוצבים לקובעי המדיניות, חברותה של ישראל מאתגרת את העולם העסקי ופותחת בפניו צוהר להזדמנויות הרבות של העסקת אנשים מאוכלוסיות מודרות: חרדים, ערבים, יוצאי אתיופיה, אנשים עם מוגבלות ובני 45 ומעלה.
תוצאות מחקרים של בנק ישראל מראות בפירוש שכלכלת ישראל תצמח רק כאשר ישולבו אל עולם העבודה אנשים מהחברה החרדית ומהחברה הערבית. משק שוויוני יותר הוא משק כלכלי יותר, והוא הדבר שאליו חייבת מדינת ישראל לשאוף.
וברמה האישית
מרבית חיינו הבוגרים, עוברים עלינו במסגרות של עולם העבודה. שם אנו מתמודדים עם מי שאנחנו, עם יכולותינו האישיות והמקצועיות, ופעמים רבות מייצרים גם את הסביבה החברתית שלנו. מקום העבודה הוא המקום בו אנו יכולים לפגוש, להתחבר וגם להתעמת עם השונים מאיתנו, דרך העשייה עצמה ולא רק בדיבורים. רק במפגש ישיר ובלתי אמצעי, נוכל להכיר את השונה מאיתנו.
עסקים שצופים קדימה ומבינים שההון האנושי העתידי יגיע מהאוכלוסיות המגוונות, מוזמנים להצטרף לפורום ולהכנס למעגל המתרחב של מעסיקים מגוונים - ומוטב שעה אחת קודם. קחו דוגמא: נהגים. הידעתם שנהגים הוא מקצוע במחסור בכל העולם, וגם בישראל? מסתבר שבאיתור מתאים, הכשרה והכוונה נכונה, יש אלפי מועמדים ראויים שמחכים להזדמנות. אתם פשוט לא מחפשים אותם במקום הנכון. נסו ותראו.
- הכותבת רות שבח – גטריידה, היא מנכ"לית הפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה
- שותפות תלת מגזרית לקידום התעסוקה המגוונת בקרב המגזר העסקי. הפורום מקדם את העסקתן של האוכלוסיות המשמעותיות בגודלן ובהיקף הדרתן ממעגל התעסוקה בישראל: החברה החרדית, החברה הערבית, יוצאי אתיופיה, אנשים בעלי מוגבלויות, ואנשים בני 45+.
- מעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות על החברה בישראל ובעולם? שלחו ל shlomit-sh@y-i.co.il וציינו בנושא - עבור "קריאה לסדר ". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.
- לקריאות נוספות לסדר לחצו כאן
.