רשות המים תוכל להטיל קנסות של 400 אלף שקל
השרים אישרו תיקון לחוק משק המים, שמעניק סמכויות אכיפה וענישה חדשות לשר האנרגיה ולרשות המים לגופים שלא יעמדו בתנאי רישיונות ההפקה שניתנו להם, במטרה למנוע משבר עתידי. המשרד להגנת הסביבה מסתייג: רוצה סמכויות משלו
ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת הממשלה לתיקון רחב של חוק משק המים שנועד להעניק לשר האנרגיה ולרשות המים כלים לפיתוח וניהול מאוזן וקפדני של משאבי המים, הכולל אמצעי ענישה, במטרה למנוע מצבי משבר עתידים.
כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה :
- מחקר: למה אין מים? כי יש בחירות כל הזמן
- ההתפלה תקועה - חצי מכמות המים לא טופלה
- היינו כחולמים? חקלאות בלי מים, שמש ואדמה
התיקון המוצע גובש על פי המלצות ועדה חקירה ממלכתית לבדיקת נסיבות המשבר במשק המים שהוגשו לפני שנתיים ואומצו בהחלטת ממשלה, ועל בסיס מתווה מקצועי שהכינה רשות המים.
התיקון המוצע משקף מספר עקרונות מרכזיים. הבולטים שבהם: הענקת סמכויות פיקוח ואכיפה לרשות המים, לרבות סמכויות להטלת קנסות וסנקציות אחרות - עד 400 אלף שקל צמודים למדד - על יחידים וגופים שלא יעמדו בתנאי רישיונות ההפקה וההקמה של המתקנים במשק המים שניתנו להם.
המשרד להגנת הסביבה מסתייג
אחד מיעדי הרשות יהיה מזעור העלויות ועידוד התחרות במשק המים. במבנה הרשות מוצעת הפרדה מלאה בין תפקידי יו"ר מועצת הרשות לבין מנהל הרשות, ומוצע להגדיל את המועצה בשני נציגים, של משרד הבריאות, ונציג ציבור שלישי. ליד הרשות תקום מועצה ציבורית, מייעצת לשר האנרגיה, שתמנה לא פחות מ-12 ולא יותר מ-20 נציגים. השר יעמוד בראשם.
בנוסף, לפי החוק המוצע תיקבע תוכנית אב למשק המים, אותה תאשר הממשלה לאחר אישור שר האנרגיה. מועצת הרשות תאשר כל שנה תוכנית שנתית למשק המים, או לחלופין תאשרר ותעדכן תוכניות רב שנתיות. מטרות הרשות, כפי שייקבעו על פי החוק, ינחו את העומד בראש הרשות בבואו להעניק את הרישיונות להפקה ובקמה של מתקנים במשק המים.
לוועדת השרים לחקיקה הוגשה הסתייגות יחידה להצעת החוק, של המשרד להגנת הסביבה. היא דורשת להעניק גם לשר להגנת הסביבה סמכויות להטיל קנסות לעוסקים במשק המים שיזהמו את הסביבה. השרים הציעו לשני המשרדים להגיע להסכמות בנושא, אחרת הוא יוכרע בוועדת השרים בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית של הצעת החוק.
שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו, שמשרדו הוביל את הצעת החוק, ברך על אישור הצעת החוק וציין את חשיבותה, "במיוחד היום כשאנחנו נמצאים בשלבי יציאה ממשבר המים החמור שפקד אותנו".
לנדאו הוסיף כי "לראשונה מאז הקמת המדינה יתנהל משק המים על פי תוכנית אב מסודרת שתקבע את המטרות לעבודת רשות המים ולזרועות הביצוע שלה, תהווה מצפן לתחום כולו, תעניק למשק המים יציבות, ותאפשר את פיתוחו ואת תכנונו לטווח הארוך".