הקרב בין הפחם לגז ישלח את גרמניה לייבא חשמל
כדי לעמוד ביעדיה לקיצוץ בפליטת גזי החממה וליישם את תוכניתה באשר לנטישת האנרגיה הגרעינית לייצור חשמל - על גרמניה למצוא דרך להפוך את הגז לאטרקטיבי יותר מהפחם, שנותר דרך רווחית יותר. הפתרון עלול לשלוח אותה בדיוק אל המקור שהיא מנסה להמנע ממנו
אם תחנות הכוח הפועלות על גז לא יצליחו להתחרות במחירי הפחם, גרמניה תאלץ לייבא חשמל משכנותיה, צעד שאמנם ייתן לה גישה ליכולת ייצור נרחבת ממים, אך גם שולח אותה בדיוק אל המקור שהיא מנסה להימנע ממנו - חשמל גרעיני. כך לפי דיווח שפורסם השבוע ברויטרס.
- שונאים את גרמניה, קונים מוצרים גרמנים
- חזון: רשת רכבות שלמה על אנרגיה מתחדשת
- גיוס כולל: צמרת המשק מגייסת השקעות בגרמניה
היעד שהציבה גרמניה הוא הפחתת פליטת גזי החממה ב-40% עד שנת 2020 לעומת הרמה שנרשמה ב-1990. עם זאת ברקע לשינויים אלה, יש גם את תוכנית הקנצלרית אנגלה מרקל, באשר לנטישת האנרגיה הגרעינית לייצור חשמל.
על מנת לפצות על כושר הייצור הגרעיני שייאבד, על המדינה לבנות תחנות כוח שפועלות על גז או בפחם. גז הוא האפשרות הטובה יותר מבחינה סביבתית, משום שהיא מזהמת הרבה פחות.
עם זאת, בחזית של הרווח על ייצור חשמל, הפחם עדיין מנצח בגדול - על פי רויטרס, הרווח על ייצור חשמל מפחם בשנת 2013, יהיה גדול פי 16 מהרווח על ייצור חשמל מגז. "במחירים הנוכחיים, אנחנו יוצרים עתיד שיהיה מורכב מאנרגיה מתחדשת ומפחם", אמר לאחרונה מנכ"ל חברת הגז הגרמנית E.ON Ruhrgas, קלאסו שפר.
כשלון המחסר בפחמן והאתגר הסולארי
כדי לעמוד ביעדים לקיצוץ בפליטת גזי החממה - האתגר של שר איכות הסביבה, פטר אלטמאייר, הוא למצוא דרך להפוך את הגז לאטרקטיבי יותר מהפחם, שנותר דרך רווחית להפקת חשמל בכלכלה הגדולה באירופה.
הצעדים לצמצום הפער בין הפחם לגז כוללים על פי הדיווח, שיפור יעילות תחנות הכוח הפועלות על גז, מתן הטבות מס על ייצור חשמל מגז והעלאת מחירי הפחם במטרה להשפיע על חברות התשתיות לעבור לשימוש בגז.
עם זאת, גם תחנות הכוח הפועלות על פחם משתפרות עם הזמן ושומרות על היתרון שלהן. על פי ההערכות, תחנת כוח ותיקה יחסית שפועלת על פחם, יעילה פי 4 גם לעומת תחנת כוח חדשה שפועלת על גז.
מכשול נוסף הוא הכישלון שנחל המסחר בפליטת גזי חממה, בניסיון להסיט את שוק האנרגיה לכיוון ירוק יותר. המחיר שהחברות המזהמות משלמות על הזכות לפלוט גזי חממה עדיין נמוך מידי ועומד על 7 אירו לטון מרובע בלבד. על מנת שייצור חשמל מגז יהיה אטרקטיבי יותר מפחםם, על המחיר היה צריך להאמיר ל-35 אירו.
בנוסף, בגרמניה מונהגות סובסידיות כבדות לקידום ייצור חשמל מרוח ושמש: בשנת 2012 ייצור החשמל מאנרגיית שמש יעמוד על 25 ג'יגה-וואט, שהוא שווה ערך ל-25 תחנות כוח גרעיניות בתפוקה מלאה. המשמעות היא תחרות נוספת מול תחנות הכוח הפועלות על גז.
במקרה שתחנות הכוח הפועלות על גז לא יצליחו להתחרות בפחם, גרמניה תזדקק על פי הדיווח, לצעד אחר שימלא את הפער. אפשרות אחת היא הגדלת כושר הייצור של טורבינות הרוח לחופי הים הצפוני והים הבלטי. אפשרות נוספת היא ייבוא של יכולת ייצור חשמל משכנותיה: אוסטריה, בלגיה, צ'כיה, דנמרק וצרפת.