פסגת נאט"ו: אובמה צופה "ימים קשים" לאפגנים
במהלך הפסגה שנערכת בעיר הבית שלו שיקגו, אמר נשיא ארה"ב כי סיום המלחמה באפגניסטן נראה באופק, אך הזהיר כי לעם האפגני נכונו ימים קשים. בסיום הפסגה צפויות החברות בברית הצבאית להגיע להסכמה על העברת השליטה הצבאית באפגניסטן לכוחות הביטחון שלה במהלך השנה הבאה
עם פתיחתה בשיקגו של פסגת נאט"ו השנתית, בהשתתפות מנהיגים מכל העולם, הזהיר היום (יום א') נשיא ארצות הברית ברק אובמה מ"ימים קשים" שהולכים לעבור על אפגניסטן ובני עמה.
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- מהפך בסרביה? המועמד הלאומני מוביל בבחירות
במהלך הכינוס שנערך בעיר הבית של אובמה, דנו המנהיגים בצעדיהם הבאים באפגניסטן: הכנת המדינה לבחירות ומציאת כסף למימון כוחות הביטחון האפגניים - כל זאת בשעה שהמדינות החברות בנאט"ו מתמודדות עם תקציבים הדוקים ודעיכה בתמיכה הציבורית במלחמה במדינה.
משתתפי הפסגה התעקשו שהקואליציה הנלחמת באפגניסטן תישאר איתנה ויעילה במשימתה למרות תוכניתו של נשיא צרפת הטרי פרנסואה הולנד להסיג את כוחות ארצו מוקדם מהמתוכנן. "לא תהיה כל דחיפות לסגת", אמר מזכ"ל נאט"ו אנדרס פוג רסמוסן. "המטרה שלנו, האסטרטגיה שלנו, לוח הזמנים שלנו נותר ללא שינוי".
רסמוסן: אין סדקים בנאט"ו
רסמוסן הכחיש כי קיימים סדקים טריים בברית הצבאית.
הוא הציע להגיע להסכם, לפיו צרפת תעבור לתפקיד לא קרבי, אך תמשיך לתמוך במשימה הבינלאומית.
לאחר שנפגש עם נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי אמר אובמה כי סיום המלחמה נראה באופק. ברית נאט"ו התחייבה להישאר באפגניסטן עד 2014, אך היום ומחר תגיע להסכם להסיג את הכוחות הזרים מקווי החזית שנה מוקדם יותר מהמתוכנן.
"יש לנו עדיין הרבה עבודה לעשות ובפנינו יעמדו אתגרים רבים", אמר אובמה והוסיף כי העם האפגני עבר תקופה קשה והוא צפוי עוד לימים קשים אך הוא משתוקק לשלום ולביטחון. אובמה אמר עוד כי ביקש מועידת נאטו לגבש חזון לאפגניסטן גם לתקופה שאחרי עזיבת הכוחות הזרים בהתאם להסכמים שנחתמו בין ארה"ב לאפגניסטן.
המטרה: השגת הסכם עם הטליבאן
אובמה וקרזאי נפגשו ב-1 במאי במסגרת מסעו החשאי של אובמה לאפגניסטן. בפגישתם היום הם דנו בבחירות באפגניסטן בעוד שנתיים ובסיכוי להשיג הסכמה פוליטית עם הטליבאן, שנטש את שיחות המשא ומתן עם האמריקנים בחודש מרס.
בשנה הבאה תועבר השליטה הביטחונית באפגניסטן מארה"ב ובעלות בריתה לצבא אפגניסטן, וכאמור בשנת 2014 יעזבו כוחות נאט"ו לחלוטין את השטח. הנשיא האפגני קרזאי אמר לאחר פגישתו עם אובמה כי ארצו מקווה לשים סוף למלחמה בשטחה "כדי שאפגניסטן לא תהווה עוד נטל על כתפי החברים שלנו בקהילה הבינלאומית, על כתפי ארה"ב ובעלי בריתנו האחרים".
כל המשתתפים בפסגת נאט"ו רוצים לצאת מאפגניסטן מבלי שיאשימו אותם כי הם תורמים להחזרת השליטה על קאבול לידי הטליבאן ואל-קאעידה. ארה"ב מוציאה 2 מיליארד דולר בשבוע על ההרפתקה האפגנית שלה, ומסיבה זו שואף אובמה להעביר את האחריות הביטחונית לכוחות האפגניים עד השנה הבאה.
סיכמו על הנסיגה המוקדמת עוד לפני הפסגה
ההסכמות לנסיגה מוקדמת מאפגניסטן נסגרו למעשה עוד לפני כינוסה של פסגת נאט"ו בפגישות אחד על אחד שקיים אובמה עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ראש ממשלת בריטניה דייויד קמרון, נשיא צרפת פרנסואה הולנד ומזכ"ל האו"ם רסמוסן.
בממשל אובמה רוצים להשיג בפסגה בשיקגו מחויבות אירופית גדולה יותר למלחמה באפגניסטן שבאה לידי ביטוי בעיקר בהזרמת כספים למימון כוחות הביטחון האפגניים ביום שלאחר הנסיגה.
סוגיה נוספת שעומדת על הפרק בפסגה בשיקגו עם שיתוף הפעולה עם פקיסטן במלחמה בטרור. לפי שעה לאובמה אין כל תוכנית להיפגש אישית עם הנשיא הפקיסטני אסיף עלי זרדאי, אך בכל מקרה הממשל בוושינגטון רוצה לשכנע את איסלאמבד לאפשר מעבר אספקה וכוחות לוגיסטיים זרים לאפגניסטן דרך פקיסטן.
היחסים בין ארה"ב לבין פקיסטן מתוחים ביותר מאז המבצע אשתקד שבו חוסל מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן והתקפה אווירית אמריקנית שבה נהרגו עשרות חיילים פקיסטנים. הנשיא זרדאי הסכים להגיע לפסגת נאט"ו - דבר שמעיד על נכונות פקיסטנית להגיע להבנות על פתיחת דרכי אספקה לכוחות נאט"ו באפגניסטן.