המלצות הפונדקאות החדשות - אפליית הומואים
השמחה הייתה מוקדמת מדי, טוען עו"ד עדי ניב יגודה, שמסביר איך המלצות הוועדה באשר לפונדקאות לגברים יחידים נגועות באפליה נגד הקהילה הגאה, והופכות את התהליך למסואב ומייגע במקרה הטוב - ופשוט לבלתי אפשרי ברוב המקרים
לאחר ההתלהבות שסחפה את ישראל ביממה האחרונה בעקבות פרסום המלצות הוועדה הציבורית להסדרה חקיקתית של הליכי פריון וילודה, אולי כדאי לבחון אם באמת יש בדו"ח הוועדה משום בשורה אמיתית ולא אחיזת עיניים.
- מהפכה בישראל: המלצה לפונדקאות גם להומואים
הדו"ח, אשר נפרס על פני 80 עמודים מנומקים, עוסק במגוון נושאים חשובים ובהם: עקרון טובת הילד, תרומת זרע/ביצית, שימוש בחומר גנטי לאחר המוות והליכי פוריות כשבראשם הזכות לפונדקאות. אולם, ככל שמעמיקים בעשרות העמודים מתחילה להצטייר תמונה פחות "ורודה", כזו שאף כוללת נגיעות אפליה.
מבלי להשבית את קולות השמחה, ככל שמעמיקים בהמלצות נראה כי הוועדה החליטה שלא להרחיב את מעגל הזכאים להליכי פונדקאות לזוגות חד-מיניים, החלטה שאינה עולה בקנה אחד עם ההכרה בזכות להורות כזכות בסיסית, כמו גם המגמה שאותה מוביל בית המשפט העליון בשני העשורים האחרונים בנוגע לזכויות של זוגות חד-מיניים - מגמה שלפיה מבחינה הפסיקה הישראלית בין עניינים ממוניים-סוציאליים, שבהם צריך לנקוט עמדה פרקטית וגמישה ברוח הזמן והמציאות החדשה, לבין עניינים של מעמד אישי ויצירת סטטוס (בעיקר נישואים וגירושים), שבהם נוהג בית המשפט בזהירות, תוך שהוא משאיר נושאים אלו למחוקק.
"הבשורה" אולי בעצם לא כזו גדולה
עיון בדו"ח הועדה מעלה כי חרף העובדה ש"הוועדה השתכנעה מרצונם העז של זוגות בני אותו מין להביא ילדים לעולם", הוחלט "להותיר על כנו את החוק המאפשר לאיש ואישה שהם בני זוג להיות הורים מיועדים, במתכונת של התקשרות על בסיס כלכלי כפי שהיא קיימת היום, ולהוסיף לקבוצת הזכאים לבצע פונדקאות זו גם נשים שאינן נשואות, אשר אינן מסוגלות לשאת הריון בגין בעיה רפואית". כאמור, די בהמלצה זו כדי להבין ש"הבשורה" הגדולה אולי בעצם לא כזו גדולה.
הלכה למעשה, נראה שהוועדה לא פחות מאשר קיבעה את הסעיף המפלה בחוק ההסכמים לנשיאת עוברים אשר קובע כי הורים מיועדים יהיו "איש ואישה שהם בני זוג", סעיף שבשלו הוגשה בשנת 2010 עתירתם של איתי פנקס ויואב ארד, ושבמרכזה נכתב כי "אין כל סיבה מהותית שלא לפרש את החוק באופן שיחול גם על 'איש ואיש' ולא רק על 'אישה ואיש'". אותה עתירה נמחקה אז בעקבות הכרזת משרד הבריאות על הקמת הועדה וכעת, מן הראוי שיפעלו להחיותה, נוכח קיבוע האפליה שבחוק.
בהמשך המליצה הוועדה להרחיב את מעגל הזכאים לשימוש בהליכי פונדקאות לשני קהלים חדשים: 1) אישה יחידה שיש לה בעיה רפואית המונעת נשיאת הריון. 2) גבר יחיד – ובלבד שההליך יעשה במסלול פונדקאות אלטרואיסטי (בדומה לתרומת האיברים).
מצד אחד, ההמלצה לפתוח את ההליך ליחידים אכן מהווה בשורה לגברים ונשים שעד כה לא יכלו לממש את הזכות להורות – ועל כך יש לברך. עוד יש לברך על המלצת הוועדה להכיר בקרובת משפחה (למעט הסייגים) או אישה שהיא בעלת קרבה רגשית, כמי שתוכל לשמש כפונדקאית. אולם, אם בשל אלו טעה מישהו לחשוב שהוועדה הכירה בזכויותיהם של זוגות חד-מיניים – מומלץ לחזור לדו"ח הוועדה, שם ניתן למצוא מגוון התבטאויות שלא יותירו ספק ביחס לעמדת הוועדה בנושא.
פונדקאות לגבר יחיד כמעט בלתי אפשרית
במספר הזדמנויות מציינת הוועדה כי שיקולים משמעותיים הובילה למסקנה שאין לפתוח באופן מלא את הפונדקאות. כאמור בדו"ח, במיוחד "הטריד" את חברי הועדה "מספרם הרב של יחידים ללא בנות זוג" שעשויים לבקש לממש את הזכות להורות באמצעות הליך פונדקאות, חשש שבגינו יצרה הוועדה תנאי סף אשר הופך את הפונדקאות מבחינת גבר יחיד לכמעט בלתי אפשרית.
תנאי הסף לגבר יחיד שרוצה לממש הליך פונדקאות הוא שיהיה זה על בסיס התנדבותי בלבד. כלומר, שימצא הגבר אישה שתתנדב לשאת ברחמה במשך תשעה חודשים את עוברו, זאת בשונה מהאפשרות שעומדת בפני זוגות הטרוסקסואלים, ושכעת הומלץ לפתוח גם בפני נשים יחידות, והיא לתגמל כלכלית את האם הפונדקאית. גמול כלכלי שעוגן בחוק מתוך הכרה בעובדה כי הסיכויים למצוא פונדקאית אלטרואיסטית אפסיים.
מיותר לציין כי סעיף זה "נתפר" במיוחד בכדי לצמצם משמעותית את האפשרות של גברים יחידים, ובפרט גברים חד-מיניים לממש את הזכות לפונדקאות בישראל. זאת ומבלי שדובר על העובדה שאבחנה בין אישה יחידה ולגבר יחיד יוצרת אפליה בוטה על בסיס מגדרי.
לסיכום, נראה כי הוועדה החליטה שלא להכיר בזכות של זוגות חד-מיניים למימוש הזכות להורות בהליכי פונדקאות כתא משפחתי אחד, תוך שהיא יוצרת מציאות לא שוויונית לגברים יחידים ולזוגות חד-מיניים.
בעתיד, וככל שיתקבלו המלצות הוועדה כלשונם, זוג חד-מיני אשר יבקש לממש את הזכות להורות כתא משפחתי, ייאלץ לעבור הליך משולב, ארוך, מסורבל ומתיש.
תחילה יידרש אחד מבני הזוג לענות על הקריטריון של "גבר יחיד", תוך שעליו לאתר אישה שתהא מוכנה לשמש כפונדקאית על בסיס התנדבותי טהור. בהמשך, לכשייוולד התינוק, ייאלץ ההורה השני, הלא ביולוגי, לפתוח בהליך משפטי נפרד במסגרתו תוגש בקשת אימוץ.
הכותב הוא עורך דין ומגשר, מרצה למשפט רפואי באוניברסיטת ת"א ובמכללות למשפטים, יועץ בנושאים רפואיים-משפטיים וניהול סיכונים ברפואה