נאמן: "לא אאריך תקופת התמחות עורכי הדין"
שר המשפטים יעקב נאמן הטיל פצצה בכנס לשכת עורכי הדין באילת והודיע כי בניגוד להמלצות קודמות לא יאריך את משך ההתמחות מעבר לשנה, יבטל את הבחינה בעל-פה ויבצע שינויים במתכונת בחינת ההסמכה: "לא הייתי עובר אותה". ראש לשכת עורכי הדין מתעקש: הארכת ההתמחות מתחייבת
שר המשפטים נגד לשכת עורכי הדין: שר המשפטים יעקב נאמן הודיע הבוקר (ב') בכנס לשכת עורכי הדין באילת כי יהיה קשה להאריך את תקופת ההתמחות של עורכי הדין מעבר לשנה. לטענתו, במציאות החברתית-כלכלית, הארכת תקופת ההתמחות תגרום להקטנת מקומות ההתמחות בחצי. מצב זה "עלול לגרום יותר נזק מאשר תועלת". עמדתו של השר מנוגדת לעמדת לשכת עורכי הדין, שתמכה בהארכת תקופת ההתמחות כדי להפחית את מספר עורכי הדין.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
נפתלי בנט יתמודד לראשות הבית היהודי
שלושה מטפסים מתו על האוורסט, שניים נעדרים
אלות בפרצוף, בקבוקים על שוטרים: "לא לנאט"ו"
ראש לשכת עורכי הדין בישראל, עו"ד דורון ברזילי, הגיב בהפתעה לדברי השר בנוגע לתקופת ההתמחות. "הצפת מקצוע עריכת הדין, שמירה על איכותו ומקצועיותו מחייבת את הארכת תקופת ההתמחות", אמר, "ההצעה זכתה לתמיכה גורפת מקיר אל קיר. מדובר בצורך מחויב המציאות, ונפעל בכל כוחנו על מנת שמסקנות ועדת רוטקופף אכן תכלול המלצה להאריך את תקופת ההתמחות".
אך שר המשפטים חשף עובדות מביכות על התמחותם של עורכי הדין ואמר: "הבנתי כי ישנו ציבור נכבד של מתמחים העוסקים בעבודות פקידות, ניקיון ושירות במשרדים, במקום ללמוד ולהתמחות במקצוע עריכת הדין. חמור מכך, ישנם מתמחים הטוענים כי הם המשלמים למאמנים שלהם על מנת למלא חובת ההתמחות ולהיות זכאים לגשת לבחינת ההסמכה".
נאמן ציין בהקשר זה תזכיר חוק שבו הוצע למנות שופט בדימוס לנציב הפיקוח על ההתמחות, שלו "תהא סמכות לברר תלונות מתמחה או מי שהיה מתמחה, הרואה עצמו נפגע בשל התנהגות המאמן במסגרת מילוי תפקידו. תיקוני החקיקה בנושא יובאו לאישור וועדת השרים לחקיקה בהקדם".
על בחינת ההסמכה אמר השר: "אני מחזיק בידי בחינה שנערכה ב-2 במאי. אני עצמי לא הייתי עובר את המבחן", אמר השר. עוד הוסיף כי צוות בראשות מנכ"ל משרד המשפטים ממליץ לבטל את הבחינה בעל פה. בכוונתו לשנות את מתכונת בחינת ההסמכה כך שתאפשר לשלב בה שאלות ממגוון נושאים, ולא יכללו רק שינון בנושאי פרוצדורה משפטית. "הצעד הראשון המוצע שאותו ננקוט הוא שינוי מתכונת בבחינת ההסמכה. בכוונתנו להרחיב את נושאי הבחינה ולבחון כושר הניתוח המשפטי של המועמד", הבטיח נאמן.
יו"ר הלשכה: נגן על עורכי הדין
נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, אמר בכנס: "אין זה סוד ששופטי ישראל נתונים תחת עומס של תיקים". הוא חלק שבחים לקודמיו בתפקיד על שייעלו את מערכת המשפט והביאו לכך ש"התקצרה תקופת חייו הממוצעת של תיק פשע חמור".
מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו, ציין בכנס כי בשנה שעברה מנה את הבטחותיו לגבי התנהלות המשטרה, וכעת ניתן לומר כי חל שיפור במספר היבטים: עליה במספר כתבי האישום בעיקר בעבירות שניתן לראות כעבירות משפיעות. "במקביל השקנו פרויקט כלל ארצי לשיקום בני נוער עוברי-חוק", סיפר. הוא דיווח על הפסקת מתן דו"חות לפי מכסות, ומעבר ל"אכיפה נחושה ואיכותית בעבירות שגורמות באופן ישיר לתאונות דרכים קשות וקטלניות".
דנינו ציטט את השופט אהרון ברק, שאמר: "טול את זכויות האדם ונטלת את מהמדינה הדמוקרטית את נשמתה", והסביר כי אמירות אלה באשר לעשייה המשטרתית במדינה דמוקרטית עומדות לנגד עיניו מדי יום. "על-פיה קבענו את ערכי היסוד העומדים לנגד עיניי כל שוטר וזאת תוך מתן שירות איכותי ושוויוני". כדוגמא סיפק את הנוהל החדש לגבי איסור פרסום שמם של חשודים. לדבריו, "יישומו של הנוהל יצמצם משמעותית את מספר צווי איסור הפרסום בתיקי החקירה, כל זאת לטובת זכות הציבור לדעת".
היועמ"ש: לשפר את יכולת המשטרה
היועץ המשפטי לממשלה התייחס בכנס ל"חוק המישוש", ואמר: "לא אוכל שלא להתייחס לאירועי האלימות שעליהם שומעים כולנו לאחרונה. איני בטוח שמערכת האכיפה מצאה את נקודת האיזון הראויה בכל הנוגע לשימוש בכלים העומדים לרשותנו", דברי וינשטיין.
הוא הבטיח כי יפעל להקנות למשטרה כלים נוספים להתמודד עם תופעת האלימות בכלל ותופעת הסכינאות בפרט. "מונחת הצעת חוק על שולחן הכנסת שתאפשר לשוטר לחפש על גופו של אדם,
בכליו ובבגדיו, לרבות בנסיבות בהן הדין כיום לא מאפשר. הסמכות תוגבל למקומות שנקבעו מראש - מועדונים, דיסקוטקים. היא איננה מיועדת להפעלה על עוברי אורח אקראיים".
בנוגע להקמת גוף ביקורת על הפרקליטות, הסביר וינשטיין כי החליט על הקמת צוות מייעץ שיגיש לו המלצות ומסקנות. הוא הדגיש: "אני רוחש הערכה רבה לעבודת הפרקליטים. אלא שלטעמי, קיים אינטרס ציבורי ראשון במעלה להבטיח שגם שמונת מיליון אזרחי המדינה ירחשו לתביעה הכללית את אותם כבוד והערכה". גוף הביקורת יקבל תלונות ישירות מהציבור, לדברי וינשטיין, אך הדבר יתאפשר באופן מדורג.
בכנס משתתפים כ-4,000 איש, לדברי יו"ר לשכת עורכי הדין עו"ד דורון ברזילי. "לא ייתכן שאנשים שמעולם לא הוכשרו לכך, פועלים כעורכי דין ומעניקים ייעוץ משפטי", אמר והדגים את הדברים באמצעות פסק הדין שניתן בעניין לבנת פורן. ברזילי תקף את הצעת חוק איסור הלבנת הון - וטען כי היא עלולה לפגוע במקצוע עריכת הדין. "הלשכה תפעל כדי למנוע פגיעה בחסיון עורך-דין - לקוח", הבטיח.