תכירו: נעליים ממוחשבות שמלמדות ללכת מחדש
יובל קם עבר אירוע מוחי לפני תשע שנים וחשב שלא יוכל לוותר עוד על מקל ההליכה. הודות לשיקום במערכת חדשנית המאמנת את הגוף להתמודד עם שינויים בתוואי הדרך וחוסר שיווי משקל, הוא צועד היום גם עם רגל אחת משותקת. איך זה עובד?
יובל קם, בן 58, לא חשב שיוכל עוד לצעוד ללא מקל הליכה: לפני כתשע שנים, כשהוא בן 49 בלבד, עבר אירוע מוחי שלאחריו כמעט לא היה מסוגל ללכת. הודות לשיקום
שארך חצי שנה בבית לווינשטיין, הצליח קם לצעוד בעזרת מקל, אך יד שמאל ורגל שמאל שלו נותרו משותקות לחלוטין.
"עברו השנים ונשארתי באותו מצב", הוא מספר ל-ynet, "עד ששמעתי בטלוויזיה על 'נעלי בינה', וזה היה נראה לי מעניין מספיק כדי לבדוק".
קראו עוד על שיקום:
- "בסוף ננצח": איך נראה שיקום פיזיותרפי עם wii?
לומדים ללכת ללא תמיכה
קם הגיע למכון בבית החולים השיקומי רעות, שם בדקו אם הוא מתאים לעבור טיפול חדשני במערכת ממוחשבת לאימון ושיקום הליכה בשם RE-STEP, שפותחה על ידי חברת "צעד בינה".
המערכת מבוססת על מחקר מתקדם במדעי המוח והתנועה, ונוסתה במחקרים קליניים בארץ ובעולם. תוצאות המחקרים הוכיחו שיפור במדדי הליכה אצל אנשים לאחר אירוע מוחי ובקרב מתבגרים הסובלים משיתוק מוחין. הטיפול מיועד גם לסובלים מטראומה מוחית בעקבות תאונת דרכים או פציעה אחרת.
"עברתי טיפול מאוד אינטנסיבי", מספר קם. "הגעתי למכון פעמיים בשבוע והלכתי בעזרת הנעליים, שגורמות לחוסר איזון בגוף, מה שמלמד אותו להתמודד עם מצבים של חוסר שיווי משקל. מצבים כאלה קורים בדרך כלל כשהולכים עצמאית, ללא מקל הליכה".
אימון ההליכה נעשה על ידי פיזיותרפיסטים המומחים בשימוש במערכת, וסדרת הטיפולים כוללת 22 מפגשים, כ-50 דקות כל אחד. בתחילה נועלים את הנעליים במשך כמה דקות בלבד, עד לכחצי שעה בסוף הטיפולים.
איך פועלות הנעליים?
המערכת מורכבת מזוג נעליים המחוברות לתוכנת מחשב, שבעזרתה קובע הפיזיותרפיסט את רמת הקושי לאימון, על פי קצב ההתקדמות של המטופל ויכולותיו.
באמצעות ארבע בוכנות הנמצאות בסוליית הנעל, משנה נעל הבינה בצורה אקראית ומפתיעה את זווית הדריכה, כך שהמטופל מתמודד עם שינויים פתאומיים במשטח הדריכה - שינויים שהולכים ונעשים קשים יותר, בהכוונת הפיזיותרפיסט.
למעשה, האימון בנעליים מדמה הליכה על משטחים שאינם אחידים, כמו חול ים או אבנים. השינויים במשטח הדריכה מאתגרים את מערכת העצבים המרכזית, האחראית על בקרת ההליכה, ולכך נוסף גם אימון קוגניטיבי.
לדברי ד"ר ניסים אוחנה, מנהל המרכז הרפואי השיקומי רעות בתל אביב, "מדובר בטכנולוגיה חדשנית ברמה עולמית אשר מאפשרת להחיש ולשפר באופן משמעותי את תהליך השיקום ואת התפקוד היומיומי הקשור בהליכה ובהתניידות. לאלה אשר הטיפול מתאים להם יש כאן בשורה אשר יכולה להשפיע באופן מהפכני על איכות חייהם. המרכז פועל בשיתוף חברת 'צעד בינה' והטיפולים ניתנים לכל הפונים מהארץ ומהעולם".
-האמנת שאחרי תשע שנים תוכל לצעוד כך?
"לא האמנתי שיכול להיות שיפור אחרי תשע שנים, והאמת היא שגם בעלי המקצוע האחרים סביבי לא האמינו. הרופאים אמרו שהגוף לא יקבל שינויים בגיל כזה ובשלב כזה אחרי האירוע המוחי. והנה אני עושה את זה.
"זה לא שהרגל המשותקת התחילה פתאום לשחק כדורגל, אבל אני מצליח ללכת עם רגל שמוגדרת כבלתי פעילה לחלוטין".