מאבק הסופרים עולה מדרגה
רגע לפני שבוע הספר, 277 סופרים פנו לשרת התרבות לבנת במכתב הדורש להציל את שוק הספרים בעזרת חוק הספרים הצרפתי. בין החתומים: דויד גרוסמן, א.ב. יהושע וצרויה שלו. ירון סדן, יו"ר התאחדות המו"לים בישראל: "המצב בלתי נסבל"
היום (ב') הונח על שולחנה של שרת התרבות לימור לבנת, מכתב שחוזר ודורש להעלות לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, את "החוק להגנת הספרות והסופרים בישראל". על המכתב שנשלח זמן קצר לפני "שבוע הספר העברי" הקרב, חתומים 277 סופרים ואנשי ספרות ותרבות, ביניהם דויד גרוסמן, עמוס עוז, א.ב. יהושע וצרויה שלו. החתומים על המכתב קוראים להשלים את המהלך לייסוד חוק הסופרים שאמורים לשים סוף לפגיעה הקשה בענף הספרים ולעוסקים בו בשנים האחרונות, בעקבות תחרות המחירים בין שתי רשתות השיווק הגדולות, "צומת ספרים" ו"סטימצקי".
במכתב שטחו הסופרים בפני השרה את המצוקה הקשה שנוצרה בענף הספרים ואת הפגיעה האנושה בפרנסתם, וציינו כי הליך החקיקה הוא "הפתרון היחיד העשוי לתת מענה למחלה הממארת ממנה סובל ענף הספרים" לדבריהם.
"הלחץ של שתי הרשתות הקמעונאיות על הוצאות הספרים הולך ומחריף, וחלה פגיעה אנושה בפרנסתנו ובפרנסתן של הוצאות הספרים, ובזו של היוצרים והעובדים המועסקים על ידן", נכתב במכתב. "הפגיעה ביצירה הספרותית היא ממשית, ואנו שומעים על עוד ועוד יוצרים ואנשי מקצוע מוכשרים שנמנעים מלעסוק בה, מכיוון שאינם יכולים לקבל תגמול הוגן על עשייתם".
"החוק להגנת הספרות והסופרים בישראל יביא ללא ספק לתפנית חיובית במצב. עם זאת,
חיוני להגביל בחוק את 'יכולת הסחיטה' של הרשתות ואת פערי התיווך שלהן, אחרת במקום להיטיב עלול החוק לגרום נזק נוסף על הנזקים שכבר נגרמו, ולהביא לקריסתן של הוצאות ספרים".
במקביל ליוזמת מכתב הסופרים, מתארגנת קבוצה נוספת של סופרים, בהנהגתו של הסופר צור שיזף, הדורשת מהוצאות הספרים למכור את ספריהם אך ורק במחיר מלא ברשתות הגדולות ובכך למנוע את הפגיעה הבוטה בפרנסתם.
"במהלך השנים האחרונות נוצר מצב בלתי נסבל בשוק הספרים הישראלי", מסר בהודעה רשמית ירון סדן, יו"ר התאחדות הוצאות ספרים בישראל. "זהו ענף ריכוזי ביותר בו שתי רשתות מחזיקות ביחד נתח שוק עצום של שמונים אחוז ומנהלות ביניהן תחרות מחירים שחורגת מכל היגיון כלכלי או שיווקי.
"כתוצאה מכך, ספרים נמכרים במבצעי '4 במאה' ודומיהם, אשר גורמים לכל הקשורים בענף פגיעה כלכלית קשה: חנויות פרטיות נסגרות אחת אחרי השנייה ופרנסתם של הסופרים - ואיתם מתרגמים, עורכים, מגיהים, מעצבים וכל מי שקשור בהוצאה לאור של ספרים - פשוט הולכת ומצטמקת. החוק איננו שם קץ למבצעים. הוא מונע החלה שלהם על ספרים חדשים לאורך כל השנה הראשונה מרגע צאתם לאור, כפי שמקובל ברבות ממדינות האיחוד האירופי".