המשפחות: "לא רק לפטר, להעמיד לדין את היס"
"אנחנו נפגענו, אבל לפחות שבעתיד משפחות שכולות לא ייפגעו כמונו", אמרו משפחות שנפגעו ממחדלי המכון הפתולוגי, בעקבות החלטת סגן שר הבריאות להביא לפיטורי פרופסור יהודה היס. אחיו של דודו טופז תהה: איך הוא לא פוטר עד עכשיו?
המשפחות שנפגעו ממחדלי המכון לרפואה משפטית בירכו אתמול (יום ב') על כוונתו של סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, להקים ועדת בדיקה על מנת להביא לפיטורי המנהל הרפואי של המכון, פרופסור יהודה היס. חלק הבהירו שאין להסתפק בכך וקראו גם להעמיד לדין את פרופ' היס.
עוד כתבות על המכון לרפואה משפטית:
הוסתרו איברי תינוק שהאב הרג: "לחקור פלילית"
פרשת האיברים: נדחה מבצע קבורת הרקמות
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, ליצמן החליט להביא לפיטורי פרופ' היס לאחר שקיבל פניות רבות מאזרחים ומגורמי רפואה ומשפט שקראו להעביר אותו מתפקידו בעקבות דרישת הסנגוריה הציבורית לפתוח נגדו בחקירה, וכן בעקבות פרשת הרקמות שנחשפה מוקדם יותר השנה ב"ידיעות אחרונות".
גם שרידים מגופתו של הבדרן דודו טופז, ששם קץ לחייו ב-2009, נותרו במכון לרפואה משפטית לאחר מותו. אחיו מיקי גולדנברג אמר כי "כנראה פרופ' היס צריך לשלם על מעשיו. אני זוכר שבהקשר של דודו הוא אמר לי באופן אישי: 'טעיתי, התרשלתי, אין לי מושג איך זה קרה לי', ואני, בתום לב האמנתי לו. אבל דודו הוא לא המקרה היחיד. מדובר באדם סדרתי. זה לא ייאמן. אני לא מבין איך המנגנון הזה לא פלט אותו החוצה עד עכשיו".
גולדנברג הודה שאמנם מעט אנשים היו רוצים להחליף את פרופ' היס, אבל הוא היה צריך לנהוג אחרת. "כולנו צריכים לשאוף שאנשים כאלה יישבו בבית או במקום אחר, גם אם זה לא בית סוהר".
רוני פלקס, שאחותו אילנה נהרגה בתאונת דרכים וגם איבריה הושארו על מדפי המכון לרפואה משפטית, בירך גם הוא. "בלי לרחם עליו, אני חושב שפיטוריו יהיו סוג של צדק", אמר פלקס וקרא לא להסתפק בפיטורים ולהעמיד את פרופ' היס לדין. "מדובר במעשה חמור מאוד", הסביר, "הוא פעל במודע, בלי רגש ורחמים. הוא עבד כמכונה".
"ידיעה משמחת"
גם דניס אייזן, שאיברי בנו התינוק נותרו במכון לרפואה משפטית, קרא להגיש כתב אישום נגד פרופ' היס. "הידיעה הזו די משמחת אותי", אמר ל-ynet, "אני מקווה מאוד שיפטרו אותו והוא יפסיק לעשות נזק לאנשים, ויותר מכך אני מקווה שיעמידו אותו לדין".
אייזן הורשע בהריגת בנו, ולאחרונה התברר כי לקראת המשפט החוזר שלו דרש מהמכון לרפואה משפטית את שרידי בנו שלא נקברו - ונענה בתשובה שאין כאלה. בעקבות זאת דרש הסנגור הציבורי הראשי, ד"ר יואב ספיר, לפתוח בחקירה פלילית נגד פרופ' היס והמכון לרפואה משפטית בעקבות חשש להעלמת איברים ולשיבוש משפט.
מאיר אלחנדרו אזולאי, יו"ר הוועד לנפגעי המכון לרפואה משפטית, אמר ל-ynet: "אני לא אגיד שזו הייתה המטרה העיקרית שלנו, אבל זו בהחלט הייתה אחת המטרות שעמדה לנגד עינינו. יותר מכך, הייתה לנו כוונה להחתים את המשפחות השכולות על עצומה הקוראת לפיטוריו".
"לא הגיוני שבן אדם עושה מה שהוא רוצה במכון לרפואה משפטית ומחלל את כבוד המתים", הוסיף אזולאי, "עצם העובדה שחושבים לפטרו זו כבר עליית מדרגה מבחינתנו. אני מקווה שסגן השר יעשה את השיקולים הנכונים ויבין שהבן אדם הזה לא יכול להמשיך לשמש בתפקידו".
לדברי אזולאי, פיטוריו של היס יביאו ל"שקט נפשי" בקרב המשפחות שנפגעו ממעשיו לאורך השנים. "אנחנו סבלנו מספיק", אמר, "אבל לפחות נדע שבעתיד משפחות שכולות לא ייפגעו כמו שאנחנו נפגענו".
מהמכון הלאומי לרפואה משפטית אמרו בעקבות הפרסום ב-ynet על הקמת ועדת הבדיקה: "נגיב לאחר שנקבל ממשרד הבריאות את כל הפרטים ולאחר שוועדת הבדיקה תסיק את מסקנותיה".