היום: הכנסת תאשר התוכנית להורדת מספר המתאבדים
מדינת ישראל נלחמת בתופעת ההתאבדויות: היום תובא לאישור ועדת הכספים של הכנסת התוכנית הלאומית למניעת התאבדויות. המטרה: להפחית ב-10% את מספר המתאבדים. הדרך: "שומרי סף" שיוצבו בבתי ספר ובתי חולים יאתרו אנשים עם נטייה לאובדנות. העלות: 37 מיליון שקלים בשנה
הנתונים קשים: כ-400 איש מתאבדים מדי שנה בישראל, מרביתם גברים. כששת אלפים נותרים בחיים לאחר שניסו להתאבד - ולא הצליחו. יותר ישראלים מתים מדי שנה בהתאבדות, מאשר בתאונות דרכים. אך בעוד שבתאונות דרכים מושקעים תקציבים גדולים, על התאבדויות בקושי מדברים, והבעיה נפלה במשך שנים בן הכיסאות, בתוך המערכת המדשדשת של בריאות הנפש, שלא קיבלה תקציבים חדשים.
אך כעת מסתמנת מהפיכה בתחום. ל-ynet נודע כי וועדת הכספים של הכנסת צפויה לאשר היום (ג') תוכנית חדשה למניעת התאבדויות. העלות: 37 מיליון שקלים. במשרד הבריאות מתכננים כי התוכנית תצא אל הפועל כבר בעוד מספר חודשים, בינואר 2013.
עוד על התאבדויות בישראל:
גברים מדוכאים פחות מנשים - אבל מתאבדים יותר
ילדים עולים מתאבדים ומשתמשים בסמים פי 2
דו"ח: עולי אתיופיה, גרושים וגברים מתאבדים יותר
התוכנית: גובשה במשך ארבע שנים
לפני כשנה החל הפיילוט לתוכנית החדשה למניעת התאבדויות. הפיילוט, שנערך בשלושה מוקדים בארץ, הוכרז כהצלחה: בכפר כנא לא התאבד אפילו אדם אחד; ברחובות וברמלה נרשמה מגמת ירידה.
התוכנית, שגובשה במשך ארבע שנים בעבודת מטה בין משרדית משותפת למשרד הבריאות, משרד הרווחה, משרד החינוך, המשרד לקליטת עלייה, משרד התמ"ת, המשרד לאזרחים ותיקים, צה"ל ושב"ס ובשיתוף עם ארגון ג'וינט ישראל תכלול מספר היבטים והיא תבוצע בארבע שפות: עברית, ערבית, רוסית ואמהרית. במסגרת התוכנית יינתנו הכשרות מקצועיות לאיתור, אבחון וטיפול במקרים אבדניים: יוכשרו רופאי משפחה, צוותי בריאות הנפש, עובדים סוציאליים, פסיכולוגיים מורים ויועצים חינוכיים.
בנוסף יושם דגש על הצבת "שומרי סף", שתפקידם יהיה לאתר מקרי אובדנות מבעוד מועד. שמורי הסף יוכשרו מראש ויפעלו במערכת הבריאות והחינוך, בשרותי הרווחה, במוקדי קליטה, בביטוח הלאומי ובמקומות העבודה. התוכנית גם מציעה להקים שירות יזום של מניעת התאבדויות בקרב קשישים, במסגרתו ייערכו ביקורי בית, ביקורים יזומים לאיתור קשישים בסיכון לאובדנות בבתי החולים והקמת מרכזי תמיכה לאותם קשישים.
התוכנית גם מקצה שעות טיפול מיוחדות במרפאות לבריאות הנפש - כדי לספק עזרה ראשונה לכל מי שנמצא בסכנת התאבדות ומתגברת את ה"קווים החמים" של העמותות ער"ן וסה"ר למתן סיוע נפשי בטלפון. נקודה חשובה נוספת היא הקמת מערך תמיכה בבני המשפחות של אנשים שהתאבדו.
התוכנית תעשה בשיתוף פעולה בין כל המשרדים הרלוונטיים, תחת קורת הגג של משרד הבריאות. עלותה הכוללת היא 37 מיליון שקלים, שיוקצו בהדרגה במהלך חמש השנים הראשונות ליישום. בשנה הראשונה יושקעו שמונה מיליון שקלים, ובכל שנה יוקצה סכום גדול יותר.לאחר חמש שנים (החל מ-2017) יוקצה לטובת התכנית הלאומית סכום של כ-37 מיליון שקלים בכל שנה.
"מדובר בתוכנית מאוד מורכבת, שהשקענו בה המון מחשבה", אומרת -ynet ימימה גולדברג, הפסיכולוגית הארצית במשרד הבריאות. "יש תוכניות כאלה במדינות רבות, ביניהן ארצות הברית, מדינות אירופה, המדינות הסקנדינביות, אוסטרליה, אנגליה וסקוטלנד. המודל שלנו הוא המודל הסקוטי, שהצליח מאוד והביא ליותר מ-10% ירידה בהתאבדויות. אם נצליח גם כאן באופן דומה – מבחינתי קנינו את עולמנו".
"נאיבי לחשוב שתוכנית אחת תפתור את הבעיה"
"מדובר בבעיה מאוד כאובה של מערכת הבריאות הציבורית", אומר ל-ynet פרופ' אלן אפטר, מומחה להתאבדויות בקרב בני נוער ומנהל המחלקה לרפואה פסיכולוגית במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית. "במשך שנים לא דיברו על התאבדויות. מדובר בבעיה כל כך קשה ומורכבת שזה קצת נאיבי לחשוב שתוכנית אחת יכולה לחסל אותה לגמרי, אבל זה בהחלט מבורך. בפעם הראשונה בתולדות המדינה משקיעים כל כך הרבה חשיבה ומשאבים בטיפול בבעיית ההתאבדויות".
פרופ' אפטר מסביר כי אחד החלקים החשובים בתוכנית היא נושא שומרי הסף בבתי החולים, בתי הספר, הביטוח הלאומי ועוד. "צריך להשוות את זה לתוכנית עזרה ראשונה. אם אני רואה מישהו פצוע ברחוב - אני מסייע לו. אינני אורתופד או רופא פנימי, אבל יש לי הכשרה לתת עזרה ראשונה עד שיגיע המומחה. שומרי הסף יוכשרו לשאול את השאלות הנכונות, לדבר עם האדם והם ילמדו איך להפנות אותו לאנשי מקצוע".
-כיצד ניתן למנוע ממישהו להתאבד, לאחר שגמלה בו ההחלטה?
"ההחלטה להתאבד היא כמעט אף פעם לא החלטה של 100% והיא תמיד מלווה בלבטים", מסביר פרופ' אפטר.
"אפשר ללמד את שומרי הסף לנצל את ההתלבטות כדי לשכנע את האדם האובדני לפנות לאיש מקצוע. אפשר גם להשתמש בדוגמה הבאה: חוקרים אמריקנים שמו לב לכך שגשר הזהב בסן פרנסיסקו הוא מוקד משיכה למתאבדים רבים שקופצים ממנו אל מותם. הם החליטו לראיין את אלה שלא הצליחו להתאבד ונותרו בחיים. שאלו אותם מה עבר להם בראש באותן דקות קריטיות, לאחר הקפיצה אל המוות - ומרביתם אמרו שהתחרטו מיד לאחר המעשה. הסיפור הזה עשוי לשכנע את מי שמתלבט אם לסיים את חייו.
"אסור להקטין את הבעיות של מי שרוצה להתאבד, כי הן אלו שהביאו אותו לרצות לעשות זאת. יש אנשים שמאוד רוצים להתאבד אבל חוששים, וזה, למשל, הפתח שבו שומר הסף צריך להיכנס. הוא לא יאמר דברים כמו 'אתה בסדר, הנה אתה מתלבט, אתה לא תתאבד', אלא יפנה את אותו אדם לטפל בבעיה".