שתף קטע נבחר

כל האולם

מחאת אוהדי מכבי ת"א, מעמד השחקן הישראלי, מספר הזרים. חגיגת הכדורסל הגדולה יוצאת לדרך, אבל גם מציפה את כל הבעיות של הענף. רגע לפני הפיינל פור, פרשני "ידיעות אחרונות" עונים על כל השאלות הבוערות

האם מחאת אוהדי מכבי ת"א לגיטימית? האם היא יכולה להשפיע על תוצאת המשחק נגד חולון?

אשד: "אוהדי מכבי ת"א מרשים לעצמם להיעדר מאירוע הסיום של הליגה רק בגלל שהם יודעים שלתוצאה שלו אין כל משמעות. בין אם תזכה מכבי ובין אם תנוצח בחצי הגמר או בגמר, הם ישובו באוקטובר להיכל נוקיה לפתיחת עונת היורוליג, לבלוס נקניקיות וסושי ולהכיר את סגל הזרים החדש שיספק להם תענוגות חובקי עולם. ואם היעדרות האוהדים היא זכות לגיטימית, הרי שהעידוד המפורש שהם מקבלים מהשחקנים ומהמועדון אינו לגיטימי ואינו ספורטיבי. שחקנים לא אמורים לעודד אוהדים, אלא להפך. איך מכבי מצפה שהליגה תתחשב בה, אם היא מגבה את חרם הקהל שלה?".

 

  • יורו 2012 - כל הנבחרות, כל הכוכבים וכל הסיפורים החמים

 

נאה: "המחאה עצמה לגיטימית, כי הפיינל פור נועד לפגוע בקבוצה, אבל היא מוטעית. האוהדים שרצו אחרי שחקניהם לכל אורך העונה משאירים פתאום יציעים ריקים ופוגעים בקבוצה שלהם. לא באבנר קופל, לא במינהלת הליגה ולא באף אחד אחר. במעמד כזה, כל דבר יכול להשפיע על תוצאת המשחק נגד חולון, שאוהדיה ידועים בעידוד הבלתי רגיל שלהם".

 

אוהדי מכבי ת"א מביעים את דעתם על הפיינל פור (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
אוהדי מכבי ת"א מביעים את דעתם על הפיינל פור(צילום: יובל חן)

 

מליניאק: "המחאה מגוחכת. זעקת הקוזאק הנגזל. הפיינל פור נועד לתקן עיוות, והדרך היחידה לתקן עיוות היא עיוות הפוך. קבוצה שמשחקת בליגה האדריאטית, מסיימת עונה במאזן חד צדדי (2:22), והשליטה שלה בליגה כל כך מוחלטת עד שהיא מוכנה לוותר על אחד ממשחקי העונה הרגילה (נגד בודוצ'נוסט), ובסוף מארחת את הפיינל פור האדריאטי אצלה בבית, לא יכולה להתלונן שהפיינל פור הוא שיטה לא ספורטיבית. קבוצה שמשחקת ביורוליג, ששם מוכרעת האליפות בפיינל פור, ולא מוציאה ציוץ במשך שנים - לא יכולה להתלונן שהשיטה בישראל היא לא ספורטיבית.

 

"מזכ"ל היורוליג ג'ורדי ברתומאו היה בנוקיה לפני כמה חודשים, ואף אוהד מכבי לא העז למחות. צסק"א מוסקבה, שהגיעה לגמר עם מאזן 2:21, הפסידה לאולימפיאקוס, שנוצחה העונה שמונה פעמים! זה ספורטיבי? ודאי שכן. על זה בנוי הספורט. איזה סיכוי היה לאולימפיאקוס מול צסק"א בסדרה של הטוב מחמש או שבע? האם שמעתם את דייויד בלאט או דייויד פדרמן מתלוננים שהשיטה האירופית נועדה לדפוק את צסק"א? ועדיין, המחאה לא תשפיע, כי איתם ובלעדיהם אסור לשכוח שמכבי משחקת באולם הביתי שלה".

 

אוהדי מכבי בפיינל פור היורוליג. שם דווקא אין להם בעיה עם השיטה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
אוהדי מכבי בפיינל פור היורוליג. שם דווקא אין להם בעיה עם השיטה(צילום: עוז מועלם)

 

אשדוד וראשל"צ עלו לפיינל פור למרות ששיחקו בפלייאוף עם שלושה זרים מול קבוצות ששיתפו ארבעה. מה זה אומר על מספר הזרים הרצוי בליגה?

 

מליניאק: "זה אומר שיש בליגה יותר מדי זרים, ושהסיבה הראשונה לשיתוף זרים היא הפטור ממס שהמדינה שלנו נותנת לשחקני כדורסל וכדורגל. מדינה שמפלה שחקנים ישראלים לרעה, לא ייאמן. הסיבה היחידה לשיתוף זרים צריכה להיות רמת המשחק שלהם. שחקן חיזוק, כשמו כן הוא, צריך להיות חיזוק. לא ייתכן שישחקו כאן זרים שהם פחות טובים מהישראלים. מתברר ששלושה זרים מצוינים הם בדיוק כמה שצריך".

 

נאה: "השאלה מה המטרה עבור קבוצות שלא משחקות במסגרות אירופיות. בשבילן, מספר קטן יותר של זרים לא רק שלא יפריע, אלא יעזור. במכבי ת"א ואולי גם הפועל ירושלים באירופה זה יפגע. לכל קבוצה שאיפות משלה. לכן השאלה היא לא מה רצוי לליגה, אלא מה טוב לכל קבוצה. וכל עוד חילוקי הדעות האלו יימשכו, הכדורסל הישראלי יישאר מפולג ומסוכסך".

 

אשד: "זה אומר הכל. לא רק שאשדוד וראשל"צ משחקות עם שלושה זרים, הן גם חיכו לזרים פצועים תקופה ארוכה ולא החליפו אותם מיד, ונתנו אמון בסגל הישראלי ללא חשש. הן מציגות את כל מה שנכון לכדורסל הישראלי: המשכיות, שילוב של זרים כשחקני חיזוק כשהבסיס ישראלי, מאמנים ותיקים עם שיטה סדורה וגישה חינוכית. לליגה שלנו מספיקים שלושה זרים בקבוצה, ואז אפשר להביא זרים טובים יותר ולגדל ישראלים מהר יותר".

 

משחק טיפוסי בליגת העל הישראלית. הרבה זרים, מעט מקומיים (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
משחק טיפוסי בליגת העל הישראלית. הרבה זרים, מעט מקומיים(צילום: עוז מועלם)

 

האם בגיל 37 מאיר טפירו מסוגל להוביל את אשדוד לאליפות?

אשד: "בוודאי, ומגיע לו לסגור מעגל היסטורי, שנפתח עם העבירה החמישית ב'משחק הדמעות' במדי ירושלים. נדמה שכל הכדורסל ישמח בשמחתו. כשבוחנים את הדרך, נראה שחצי הגמר הוא המשחק הקשה יותר, כי דווקא לראשל"צ יש שחקנים שיכולים ללחוץ את טפירו טוב יותר (חנוכי, בן דוד, קיצ'ן). ואם תגיע לגמר, אולי היא צריכה לקוות למפגש עם מכבי חסרת הקהל, שאין לה גארדים לוחצים ומאיימים ושאותה כבר ניצחה בנוקיה, במשחק שסימן את תחילת המהפך שלה. לחולון יש כלים לעצור את טפירו ויש לה קהל שימלא את ההיכל".

 

מליניאק: "אם יש דבר כזה 'מגיע', אז למאיר טפירו מגיע לקחת אליפות. הבעיה היא שאף שחקן לא יכול להוביל את אשדוד לאליפות. מאיר זקוק לחווייה מתקנת ולמחוק את הטראומה ב-2007. אשדוד קבוצה נחמדה, ויכולה לעבור את ראשל"צ, ומכבי ת"א פייבוריטית נגד חולון, אבל צריכים לקרות יותר מדי נסים כדי שאשדוד תהיה אלופה. לא נורא, לטפירו יש עוד הרבה עונות לשחק".

 

נאה: "אשדוד עשתה הימור מוצלח כשהלכה בעונה שעברה על טפירו. אי אפשר לקחת מהשחקן הוותיק הזה את הכדורסל שבו, הכישרון, הרצון, היד, ראיית המשחק. על המגרש הוא עדיין נראה צעיר יותר מגילו. אם הייתם חושבים בתחילת העונה שטפירו וחבריו ינצחו את מכבי ת"א בנוקיה, היו אומרים לכם שהשתגעתם, אבל זה קרה. זכייה באליפות תלויה בהמון דברים, אבל מבחינת אשדוד וטפירו אפילו עלייה לגמר תהיה הישג בלתי רגיל".

 

מאיר טפירו. יסגור מעגל חמש שנים אחרי משחק הדמעות? (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מאיר טפירו. יסגור מעגל חמש שנים אחרי משחק הדמעות?(צילום: ראובן שוורץ)

 

שיטת הפיינל פור באה לתקן חוסר איזון אסטרונומי בתקציב בין מכבי ת"א לשאר הקבוצות. האם היא מצליחה באמת?

מליניאק: "שום שיטה לא תתקן חוסר איזון בין תקציב של 20 מיליון לתקציבים של מיליון או שניים. אבל אם האליפויות שלקחו חולון וגלבוע/גליל נתנו תמריץ לעוד כמה ספונסרים להשקיע בקבוצות מחוץ לת"א, זה מצדיק את השיטה. הדיבורים על חוסר הספורטיביות נועדו להסיח את הדעת מחוסר הספורטיביות הכי גדול: הכרטיס המובטח של מכבי ת"א ביורוליג עד סוף הדורות.

 

"היורוליג והאדריאטית הם לא גביעי אירופה, אלא עסקים מסחריים. גם הפיינל פור הוא רעיון מסחרי. ולגבי השיטה, כדי להבין אם היא מצליחה, צריך לקבוע מדדים להצלחה ולבדוק אותם. אם המדד הוא פיזור תוארי האליפות בין כמה הקבוצות וגידול בסכומי החסויות, אז השיטה הצליחה".

 

נאה: "גם הקבוצות בספרד לא מסוגלות להגיע לתקציבים של ברצלונה וריאל מדריד, כך ברוסיה עם צסק"א מוסקבה וביוון עם פנאתינייקוס ואולימפיאקוס. יש קבוצות עשירות יותר, עשירות פחות, ויש גם קבוצות עניות. השיטה הזו כבר הצליחה פעמיים, כשחולון וגלבוע/גליל זכו באליפויות, אבל יותר ויותר אנשי כדורסל מתחילים להבין שסדרות יכולות לעשות טוב לענף ולקבוצות".

 

אשד: "השיטה מצליחה לייצר אלופות מדי פעם, אבל לא מצליחה לשבור את הסטטוס קוו הכלכלי, כי היא לא מעניקה פרס אמיתי לאלופה, ומכבי משוריינת ביורוליג. עד שלא ייבנו האולמות הגדולים בירושלים, בחולון ובחיפה, שיאפשרו לספונסרים למנף את השקעתם ולקבל הזדמנות לשחק ביורוליג, לא תהיה כאן תחרות אמיתית ולא נתקרב לאיזון תקציבים. לכן השיטה לא באמת משנה, ופתרונות מלאכותיים נוספים כמו תקרת שכר לא יעבדו. עדיף לחזור לסדרות כדי לקבל עוד סדרה מרתקת בחצי הגמר. וכמו שדן שמיר מתח את מכבי ל-2:3 בעונה שעברה עם בני השרון, יהיו קבוצות שיוכלו לעשות זאת למכבי גם בהמשך".

 

פיינל פור 2011. בעיקר רעיון מסחרי (צילום: דרור עינב) (צילום: דרור עינב)
פיינל פור 2011. בעיקר רעיון מסחרי(צילום: דרור עינב)

 

עד כמה ישפיעו ימי המנוחה הארוכים והסגל הקצר יחסית של מכבי ת"א?

אשד: "נדמה ששיטת המשחקים השנה עוזרת למכבי יותר מאשר מפריעה לה. הסגל שלה זכה ללוקסוס של תקופה ארוכה עם אימונים ומנוחה לפי הספר, השחקנים יודעים את מקומם ותפקידם, והיא תגיע רעננה ומרוכזת. ייתכן שדווקא בסדרות חצי גמר וגמר ארוכות הסגל הקצר שלה היה נשחק, אבל עכשיו היא מקבלת שני משחקי בית כדי לסגור את הסיפור. מה שיפגע בה יותר הוא אי הבהירות לגבי עתידם של שחקני מפתח שחוזיהם לא נסגרו לעונה הבאה".

 

נאה: "מכבי ת"א כבר התרגלה לקצב רצחני של פעילות וקיימה 83 משחקים. ההפסקה הארוכה דווקא יכולה להיות בעוכריה. הקבוצה ניסתה לקבוע משחקי אימון מול קבוצות זרות, אבל לא הצליחה. ובכל זאת, לא זו הבעיה, אלא הסגל הקצר. דמונד מאלט וג'ון שאייר עזבו, טל בורשטיין פצוע, וכך גם סופו. עם שמונה שחקנים מובילים בריאים מכבי תצטרך להיזהר מעבירות - מצב שלא זכור במשחקי הקבוצה בישראל".

 

מליניאק: "הסגל הקצר צריך להספיק למכבי לאליפות. ללכת עם שמונה שחקנים לעונה שלמה זו בעיה. ללכת עם שמונה שחקנים למשחק או שניים יכול להיות יתרון. תבדקו כמה שחקנים שותפו באופן משמעותי במשחקים החשובים של מכבי בליגה, ותראו שלא מדובר ביותר משמונה. רלף קליין לקח גביע אירופה ב-1977 עם שמונה שחקנים. וגם אם לבלאט יש בעיה מסוימת בספסל, לא נראה שיש מי שינצל את החולשה הזאת, כי גם לחולון, לראשל"צ ולאשדוד יש סגל קצר".

 

דן שמיר. האם אחרי שנתיים כושלות בשרון הוא יוכל להפתיע? (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
דן שמיר. האם אחרי שנתיים כושלות בשרון הוא יוכל להפתיע?(צילום: עוז מועלם)

 

חולון הפסידה העונה חמש פעמים למכבי ת"א. איך דן שמיר יכול להפתיע?

נאה: "שמיר צריך לנצל את הספסל המצומק של הצהובים, ובעיקר לקחת שיעור מגמר היורוליג, כשאולימפיאקוס, אנדרדוג מובהק, הדהימה את צסק"א מוסקבה. אחרי הכל, שמיר כבר ניצח את מכבי ת"א לא מעט פעמים בקריירה".

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

מליניאק: "כדי לנצח יריב חזק ממך אתה חייב לשחק לא שגרתי. אין טעם לקרב חפירות נגד מכבי. הם הכי טובים במשחקים צמודים. רוב השחקנים של בלאט משחקים בעמדות 2־3־4. שמיר צריך ללחוץ את הרכז, במיוחד כשיוגב אוחיון נח על הספסל. גם שמירות מעורבות באות בחשבון, כדי למנוע מדייויד בלו וגיא פניני את הקליעה מבחוץ, ולצופף את ההגנה גם כדי להגן על בראיינט דאנסטון מעבירות מיותרות".

 

אשד: "שמיר צריך לשכוח לערב אחד שהוא חבר ומעריץ של דייויד בלאט. לפעמים נדמה לי שלא נעים לו לנצח את מכבי של דייויד, ושהוא מרוכז מדי בתרגילים שלה ומתכונן אליהם באופן מוגזם. שמיר צריך לדאוג שהמנועים הקריטיים שלו יפעלו: החופש של מורן רוט בהתקפה, לקרוע את הקרשים בריבאונד התקפה, לרוץ בכל הזדמנות. ואת מכבי הקצרה בשחקנים אפשר הפעם ללחוץ, במיוחד עם הסגל האתלטי של שמיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
מכבי - חולון
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים