העסקת עובדים זרים בחקלאות: מדריך למעסיק
חקלאים רבים אינם מודעים לחובות החלים עליהם בקשר להעסקת עובדים זרים וכתוצאה מכך מסתבכים בהליכים משפטיים אזרחיים ופליליים
לאחרונה אנו נתקלים בתופעה הולכת ומתפתחת, ככדור שלג, של הגשת תביעות נגד חקלאיים ואגודות שיתופיות חקלאיות המוגשות בשם עובדים זרים שחדלו לעבוד ולעיתים אף חזרו למדינתם ותובעים זכויות מכוח דיני העבודה.
- עבדות מודרנית: שכר בשחור לשחורים
מטיפול בעשרות תביעות עולה כי חקלאים רבים אינם מודעים לחובות החלים עליהם בקשר להעסקת עובדים זרים וכתוצאה מכך מסתבכים בהליכים משפטיים אזרחיים ופליליים.
חוקי העבודה במדינת ישראל חלים על עובדים זרים בדיוק כפי שהם חלים על עובדים ישראלים. בנוסף חלים על העסקת עובדים זרים חוקים נוספים המקנים להם זכויות נוספות ומיוחדות על אלו המוענקות לעובדים ישראלים.
עוד יש לשים לב לצו ההרחבה בענף החקלאות, הקובע זכויות נוספות מעבר לחוק הכללי, לעובדי הענף, ובכללם עובדים זרים.
מעסיק שלא קיים הוראה לפי חוק עובדים זרים, או עיכב תחת ידו שלא כדין מסמך זיהוי או דרכון של עובד זר, מסתכן בביטול ההיתר שניתן לו להעסקת עובדים זרים, כולם או חלקם, ובשלילת הזכות לקבל היתר להעסקת עובדים זרים למשך תקופה שלא תעלה על שלוש שנים. בנוסף, הפרת הוראות שונות בחוק עובדים זרים, תשכ"א- 1991, מהווה עבירה פלילית בגינה עלול המעסיק להיות מועמד לדין פלילי ולחוב בקנס או מאסר.
נושא משרה בתאגיד חייב לפקח ולעשות כל שאפשר למנוע עבירה על הוראות חוק עובדים זרים. המפר חובתו, דינו קנס, אלא אם יוכיח שנהג בלא מחשבה פלילית ובלא רשלנות ושעשה כל שאפשר כדי למנוע את העבירה.
מספר דגשים
להלן מספר דגשים שעל חקלאי המעסיק עובד זר לקחת לתשומת ליבו לבל יסתבך בפלילים:
חוזה העבודה - בסמוך לפני תחילת העבודה על המעסיק לוודא כי נחתם עם העובד הסכם העסקה בכתב בשפה המובנת לעובד, ולמסור לעובד הזר עותק מהסכם העסקה שנחתם עמו. על המעסיק החובה לשמור העתק מהסכם העסקה בעברית ובשפת העובד במקום העבודה שבו מועסק העובד הזר או במקום בו הוא מנהל את עסקיו בכפוף למסירת הודעה לממונה על זכויות עובדים זרים. החוזה צריך להיות מפורט ביותר ולכלול את כל הפרטים הקבועים בחוק עובדים זרים.
מגורים - מעסיק חייב לספק לעובדו הזר מגורים הולמים לכל תקופת העסקתו של העובד הזר אצל אותו מעסיק ועד ל- 7 ימים לאחר תום תקופת ההעסקה.
פוליסת ביטוח רפואי - על המעסיק חלה החובה להסדיר לעובד הזר ביטוח רפואי פרטי לכל תקופת העסקתו. פוליסת הביטוח צריכה לכלול סל טיפולים כקבוע בצו עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (סל שירותי בריאות לעובד), התשס"א -2001.
על המעסיק חובה למסור לעובד סיכום של פוליסת הביטוח בשפה שהוא מבין.
השכר- עובד זר המועסק בישראל זכאי לכל הפחות לתשלום שכר מינימום תמורת עבודתו, כאשר חובה על מעביד להציב שלט במקום מרכזי בנוגע לגובה שכר מינימום. בנוסף זכאי עובד זר לקבל גמול נוסף בגין שעות נוספות, שעות שבת וחג.
אי מסירת תלוש שכר או ניכוי כספים שלא כדין או אי מסירת תלוש עם פרטים מלאים או אי העברת כספים שנוכו ליעדם או ניכוי סכומים בניגוד לחוק הגנת השכר, מהווה עבירה פלילית.
שעות נוספות - על פי צו ההרחבה בענף החקלאות שבוע העבודה בענף החקלאות עומד על 43 שעות כאשר שכר השעה מחושב לפי 186 שעות חודשיות (לא כולל שעות קיץ).
בימי העבודה הרגילים בעד השעתיים הנוספות הרגילות תשולם תוספת של 25% על שכר שעת עבודה ומהשעה השלישית ואילך תוספת של 50% על שכר שעת עבודה רגילה על כל שעה ויחסית לחלקי שעה.
מנוחה שבועית - לפי חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א- 1951, כל עובד, לרבות עובד זר, זכאי למנוחה שבועית של 36 שעות רצופות ביום המנוחה שלו.
העסקת עובד ביום המנוחה השבועית כפופה לקבלת היתר מיוחד לצורך כך, ומחייבת תשלום גמול עבודה בשבת נוסף על השכר הרגיל ומתן מנוחה חלופית.
העסקה בניגוד לחוק שעות העבודה והמנוחה מהווה עבירה פלילית הן של התאגיד והן של נושא משרה (חבר הנהלה, מנהל, פקיד) אלא אם הוכיח כי העבירה נעברה שלא בידיעתו או נקט את כל האמצעים הנאותים כדי להבטיח שהוראות החוק יקוימו.
ניכויי רשות
בהתאם לחוק הגנת השכר וחוק עובדים זרים, מותר למעסיק לנכות משכר העובד תשלומים שונים הנוגעים לאופי המיוחד של ההעסקה. כאשר על המעסיק להוכיח, כי התשלום שניכה משכרו של העובד הוא אכן התשלום שבוצע בפועל על ידו, אשר החובה בגינו חלה על העובד ובכפוף לקבלת הסכמת העובד בכתב לניכוי.
חשוב לציין, כי לא כל סכום מותר לנכות, ובכל מקרה אסור שסך כל הניכויים משכרו של העובד הזר בחודש אחד יעלו על 25% משכרו באותו חודש.
עו"ד אוסנת קולודני-חיים ממשרד עו"ד חגי שבתאי, שפירא- מתמחה בדיני עבודה ואגודות שיתופיות.
** אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי והוא מהווה תיאור תמציתי בלבד של חובות המעסיק.