התמ"ת: מקדונלד'ס מעסיקה בני נוער בשבת
התובעת הראשית בתמ"ת: "הפרקטיקה של העסקת נוער בניגוד לחוק צריכה להיפסק". כתב אישום ובו 19 אישומים הוגש על ידי המחלקה המשפטית בתמ"ת. מקדונלד'ס: "במשך כל שנות פעילותה, טענה החברה כי מדובר בחוק שחוקק בשנות החמישים, שמטרתו להגן על הנוער"
כתב אישום ובו 19 אישומים כנגד מקדונלד'ס בגין העסקת נערים ביום המנוחה השבועי הוגש על ידי המחלקה המשפטית במשרד התמ"ת, באמצעות עו"ד רונית בן יעקב.
- הילדה השתוללה ונפלה - מקדונלד'ס לא אחראית
בנוסף הוגש אישום על ביצוע עבירות של הפרעה למפקחי העבודה במילוי תפקידם. כל הממצאים הללו נתקבלו בחקירות שניהל האגף לאכיפת חוקי עבודה במינהל ההסדרה והאכיפה במשרד התמ"ת.
רשת המזון המהיר טענה בעיקר כי קיימים פגמים בהתנהלות התמ"ת - כאלו המצדיקים ביטול של כתב האישום. החברה טענה כי הופלתה מסיבות רבות, ובכלל זאת רקע דתי.
עוד הסבירה הרשת כי האיסור הנוגע להעסקת בני נוער במנוחה השבועית נאכף רק כאשר בראש משרד התמ"ת עומד נציג של מפלגה חרדית.
בית הדין דחה את טענותיה של מקדונלד'ס לאור טענות המשרד כי גם בתקופת כהונת שרים שאינם נציגי מפלגה חרדית, נאכף החוק וכן כי האיסור על העבדת בני נוער בשבת לא נועד לתכלית דתית, אלא בכדי לאפשר לבני הנוער לחוות את יום המנוחה באופן משמעותי.
מקדונלד'ס העלתה טיעונים כעילה למחיקת כתב האישום כנגדה, בין השאר, טענות בדבר אפלייה על רקע סקטוריאלי ועל רקע גיל הנערים העובדים.
עוה"ד אנט שקורי פליישמן מהמחלקה המשפטית, טענה בפני בית הדין לעבודה כי דין הבקשה להידחות. בית הדין קיבל את עמדתה, דחה את הטענות שהועלו על ידי הנאשמת וקבע כי למשרד עומדת החזקה כי הוא פועל באופן מקצועי ולא הונחה תשתית עובדתית שיש בה כדי להצביע על חשש למשוא פנים ולהפעלת שיקולים זרים בעניינה של הנאשמת בתיק. בהמשך לכך נותר כתב האישום כנגד החברה על כנו.
"להחמיר בענישה"
עו"ד גלי לוי, התובעת הראשית בתמ"ת: "הפרקטיקה של העסקת נוער בניגוד לחוק, צריכה להיפסק וככל שמעבידים לא יתאימו את העסקת הנוער להוראות החוק ולהנחיות משרדנו, יינקטו נגדם הליכים פליליים ואף יוגשו במקרים המתאימים כתבי אישום. יובהר כי לאחר מיצוי ההליך הפלילי והרשעת נאשמים התביעה תבקש מבית הדין להחמיר בענישה במסגרת גזר הדין בהתייחס להעסקת נוער שלא כדין על מנת להרתיע מהעסקה פוגענית של נוער המהווה חוליה חלשה בשוק העבודה".
חזי אופיר, מנהל אגף האכיפה במשרד: "אוכלוסיית הילדים ובני הנוער היא אוכלוסיית עובדים חלשה הזקוקה להגנה, ולפיכך סדר העדיפות לטיפול בה הוא גבוה".
"האכיפה ממוקדת כנגד חברות שאינן משתפות פעולה עם חוקרי האגף ואינן מעסיקות את עובדיהם בהתאם להוראות החוקים. בני נוער הם אוכלוסייה פגיעה, ולכן קיימת אכיפה והסברה בתחום זה במהלך כל השנה, ואכיפה מתוגברת בתקופת החופש הגדול, בו משתלבים אלפי בני נוער בשוק העבודה".
"מקפידים על התעסוקה"
ממקדונלד'ס ישראל נמסר: "מקדונלד'ס ישראל הינה מעסיק הנוער הגדול בישראל, ומאז הקמתה, בשנת 1993, היא מקפידה על עמידה בחוקי ההעסקה, לרבות שעות עבודה, תשלומי שכר, ביטוח לאומי, חופשה, דמי מחלה ועוד.
כתב האישום אשר הוגש כנגד החברה, נוגע להעסקת נוער ביום המנוחה השבועי, ובמסגרתו הגישה החברה בקשה מיקדמית לביטול על הסף של כתב האישום. בימים אלה החליט בית הדין, ביחס לטענות רבות שהעלתה החברה, כי אלה יידונו בהמשך לאחר שמיעת הראיות ובירור התמונה העובדתית לאשורה".
"לעצם העניין, במשך כל שנות פעילותה, טענה החברה כי מדובר בחוק שחוקק בשנות החמישים, שמטרתו להגן על הנוער, שבאותן שנים בעיקר עבד. כיום, ועל-פי חוק חינוך חובה, רוב הנוער לומד והזמן הפנוי והמועדף העומד לרשותו לפרנס את עצמו ולעזור לפרנסת משפחתו הוא בסוף השבוע, בו השכר הינו 150%, דבר המאפשר לעבוד פחות שעות על מנת להגיע להכנסה לה הוא זקוק. בנוסף, החל מראשית שנות החמישים מותרת במדינת ישראל פתיחת מסעדות בשבת והעסקת עובדים (בוגרים). זהו למעשה "הסטטוס קוו" של שמירת השבת בישראל, לפיו מסעדות ובתי קולנוע פתוחים בשבת".
עוד מציינת החברה כי מאז חקיקתו, ובמשך 40 שנה, החוק לא נאכף. בנוסף, טוענים ברשת, על החוק הביעו דעה שני שרי עבודה: השר אולמרט שכינה את החוק "חוק מטומטם", ושר התמ"ת דאז, פואד בן אליעזר, שהביע את מורת רוחו מהחוק, כינה אותו "חוק אידיוטי", הורה לאפשר לבני 17.5 לעבוד בשבת, ומטעמים חברתיים הינחה את צוות משרדו לבחון את האפשרות להתיר עבודת נוער שתי שבתות בחודש, ולבחון אכיפה רק בימי שישי בערב וזאת על מנת לאפשר ארוחת ערב שישי משפחתית, ולא לאסור על העסקת נוער ביום שבת.
בנוסף על אלה, מהרשת נמסר כי אף היועץ המשפטי לממשלה הסתייג מהחוק וציין כי "..אנו שותפים לעמדה כי חוק עבודת הנוער מצריך בדיקה והתאמה לרוח התקופה".