שתף קטע נבחר

 

איראן שולפת קלף: דלק שייצרנו הוטען בכור

ערב חידוש השיחות עם המעצמות, הודיעה טהרן כי הצליחה להעביר דלק גרעיני מתוצרת עצמית לכור המחקר בבירה. העיתוי אינו מקרי, המערב מבקש להוציא מידי איראן את העשרת האורניום הנחוצה להפקת הדלק ושעלולה להובל גם לייצור פצצה

אחרי ההודעה על הסכם ולקראת המשך השיחות עם הקהילה הבינלאומית, איראן שולפת "קלף" לטובתה. איראן הודיעה היום (יום ג') כי הצליחה להעביר שני לוחות דלק גרעיני מתוצרת עצמית לכור המחקר בטהרן. נציגי איראן יחדשו מחר את מו"מ עם המעצמות על תוכנית הגרעין. אחד מהנושאים על הפרק הוא מניעת הפקת דלק גרעיני באיראן עצמה.

 

אחמדינג'אד בביקור בכור בטהרן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אחמדינג'אד בביקור בכור בטהרן(צילום: EPA)

 

עוד על החזית העולמית מול איראן:

פריצת דרך: הושג הסכם עם איראן על הגרעין

ברק: ההסכם עם איראן - מראית עין של התקדמות

ידלין: לא למהר ולהכריז על כישלון מול איראן

 

אם הכרזתה של איראן נכונה, והיא אכן מסוגלת להפעיל את הכור הגרעיני בעצמה, הדבר עלול לערער את הבסיס להסכם שאליו מבקשת הקהילה הבינלאומית להגיע, ולפיו איראן תשלח אורניום מועשר למדינה אחרת ותקבל תמורתו מוטות דלק גרעיני. כך תימנע העשרת אורניום ברמה גבוהה באיראן עצמה ותצטמצם הכמות של חומר שמיועד לפצצת גרעין שנמצא בידי איראן.

 

 (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
(צילום: AP, רויטרס)

 

באתר האינטרנט של ארגון האנרגיה האטומית של איראן, האחראי על פרויקט הגרעין האזרחי, נכתב כי "המומחים האיראנים הצליחו במאמציהם האחרונים להעביר שני לוחות דלק מתוצרת מקומית לכור המחקר בטהרן עבור ניסויים מבצעיים, לאחר שעברו בהצלחה ניסויים ראשוניים". לפי ההודעה, רק אחד מהלוחות הוטען בכור עצמו הדורש דלק גרעיני ברמה של 20 אחוזים.

 

בתחילת השנה הודיעה איראן לראשונה על ניסוי מוצלח במוט דלק מתוצרתה בכור בטהרן, שנועד לטענתה למחקר רפואי. גם אז לא היה העיתוי מקרי, והוא בא על רקע העלאת האפשרות לחידוש המו"מ. האיראנים מבקשים להשתמש בקלף המיקוח בדמות מוטות הדלק, כדי לומר למערב "אנחנו כבר לא צריכים אתכם לעניין הזה". הם יוכלו למשל לדרוש אישור להמשך העשרת האורניום לרמה של 20 אחוזים, שממנה קל יותר להגיע לרמה של כ-90 אחוזים, הדרושה להפקת פצצה.

 

לא ברור אם היכולת האיראנית החדשה אמנם קיימת, אבל את הדבר יוכלו לבדוק פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שהכור בטהרן נמצא תחת פיקוחם. מוטות הדלק בו התיישנו, ובעבר דובר על סיוע מערבי בתמרה למנגנון שיבטיח שהדלק הגרעיני לא ישמש למטרות צבאיות.

 

מפת הכורים הגרעיניים באיראן ()
מפת הכורים הגרעיניים באיראן

 

המתקן בטהרן הוא כור קטן למטרות מחקר שנבנה בשנת 1967 בסיוע אמריקני. הוא הושבת אחרי המהפכה האיסלאמית ב-1979, ונפתח מחדש בעזרת ארגנטינה. לטענת האיראנים, הניסויים שהם עורכים בו נועדו לסייע בפיתוח תרופות למחלות חשוכות מרפא כמו סרטן.

 

מוקדם יותר הכריז ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, יוקיה אמנו,

כי הגיע להסכם עם טהרן בנוגע לתוכנית הגרעין. בתום ביקור מפתיע בן יומיים שערך בטהרן, שכלל פגישות עם בכירים איראניים, מסר אמנו כי "הוחלט לסיים ולחתום על הסכם", אך לא הוסיף פרטים וציין רק שההסכם ייחתם "בקרוב".

 

בישראל הביעו ספק בנוגע להסכם המסתמן. שר הביטחון אהוד ברק אמר כי "נראה שהאיראנים מנסים להגיע להסכם טכני, שייצור מראית עין של התקדמות בשיחות, כדי להוריד מהם חלק מהלחץ לקראת השיחות מחר בבגדד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד בכור בטהרן
צילום: EPA
מומלצים