שתף קטע נבחר
 

צה"ל יורד לנגב: האם הנגב מוכן לקראתו?

בשנים הקרובות מתכננת הממשלה לפנות את בסיסי צה"ל במרכז הארץ ולהעבירם לנגב, כדי למשוך אוכלוסייה חזקה לדרום הארץ. אך בינתיים, לאזור הנגב אין מקומות עבודה ראויים לאוכלוסיות חזקות וקצב הבנייה לא ייאפשר קליטה של עשרות אלפי ישראלים שירצו להגר דרומה

האם מי שרוצה לגור בנגב יכול? על פי נתוני לוח WINWIN ישנם בנגב כיום 6,200 נכסים מיד שניה למכירה, מתוכם 5,300 דירות בבנייה רוויה ו-900 בתים צמודי קרקע. מספר הנכסים שיש להשכרה בנגב עומד על 9,300, מתוכם 8,900 דירות ו-400 צמודי קרקע.

 

ניכר, על פי נתוני הלוח, כי הביקוש עולה על ההיצע. כמות הביקוש למעבר לנגב (נכון להיום) לפי נתוני תנועת אור, העוסקת בקידום ההתיישבות בנגב ובגליל, היא של כ-7,500 משפחות. לכך יש להוסיף כ-6,000 משפחות שצפויות לעבור לנגב עם מעבר צה"ל דרומה והקמת עיר הבה"דים.

 

על פי נתוני WINWIN, מחירה של דירת 4 חדרים בבאר שבע והסביבה כיום, עומד על 800 אלף שקל. מחירו של בית פרטי בבאר שבע והסביבה נע בין 1.7 מיליון ל-3 מיליון שקל. בחמש השנים האחרונות עלו המחירים בשיעור של 150%-300%.

 

קצב שיווק יחידות הדיור בשנתיים האחרונות עומד על כ-3,000 יחידות בשנה. במשרד לפיתוח הנגב והגליל, יש לציין, מבקשים להגיע ליעד של 300 אלף תושבים שיעברו לנגב בתוך 10 שנים.

 

בוועידת הנגב התייחס מנכ"ל לוח WINWIN יובל אטד לסוגייה, במסגרת פאנל בנושא מעבר בסיסי צה"ל לנגב, ואמר כי "יש להחליף את טרימינולוגיית הזכאות לדיור, מזכאות לאוכלוסיות חלשות בזכאות לאוכלוסיות חזקות ואמידות".

 

לדבריו, מינהל מקרקעי ישראל יוכל לשווק את הקרקעות במחיר אפס אך עם התחייבות למגורים תוך חמש שנים לפחות. כך, הנגב ייהנה מאוכלוסיה מבוססת וחזקה, דבר שיצעיד את האזור קדימה. "יש להקים מרכזים טכנולוגיים וחממות סטארטאפים בנגב, כאשר המטרה היא לספק לאותן אוכלוסיות חזקות מקומות עבודה התואמים את הכישורים והמעמד של התושבים החדשים".

 

אטד ציין כי אם ברצון הממשלה ליישם את חזון המשרד לפיתוח הנגב והגליל, עליה להיערך בכל האספקטים, ובכלל זאת לשנות את הדיון. "יש לקחת בחשבון פרמטרים רבים נוספים בהבאת מתיישב חדש לנגב כגון תשתיות פיזיות, חברתיות ותעסוקה. על הממשלה מוטל לתקצב זאת כראוי".

 

יש לציין כי עוד קודם לכן התבטא בנושא פנחס וולרשטיין, יועץ ההתיישבות במשרד לפיתוח הנגב והגליל, ואמר כי אחת הבעיות בנושא מעבר אוכלוסיה דרומה, היא העובדה כי חסרים פיתרונות דיור ראויים, בייחוד באזור הפריפריה (לא כולל באר שבע).

 

מנכ"ל תנועת אור, רוני פלמר, אמר כי "מנתונים שאספנו ראינו שרק מהשנתיים האחרונות יש לנו 12 אלף פניות חדשות של משפחות וזוגות להתיישבות בנגב ובגליל. אין לנו היצע דיור עבורם, באם מדובר בדיור לרכישה או השכרה במחירים סבירים שניתן לעמוד בהם. אנחנו פועלים כדי לנסות ולמצוא פיתרונות בנושא, בכללם פיתרונות מימון למשיכת יזמים לנגב. התנועה, בשותפות עם הקרן הקיימת לישראל הולכת לסייע לצעירים למצוא פיתרונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם יש מקום לגור בבר שבע?
צילום: הרצל יוסף
מומלצים