שתף קטע נבחר

 

נשיא דרא"פ בעירום - חופש ביטוי או חוסר כבוד?

הרוחות בדרום אפריקה סוערות בשל ציור של הנשיא זומה, הידוע בנשותיו הרבות, מעוטר באיבר מין בולט. שני תומכים חמושים בצבע השחיתו אותו בגלריה ביוהנסבורג

דרום אפריקה עלתה לאחרונה לכותרות בישראל בגלל כוונתה לסמן מוצרי התנחלויות , אך את אזרחי המדינה האפריקנית מטרידים עניינים אחרים, כמו ציור שבו נראה נשיאם ג'ייקוב זומה מעוטר באיבר מין גדול ובולט. הנשיא ביקש היום (יום ג') להוציא צו בית משפט שיורה על הסרת הציור מהגלריה שבה הוא מוצג, אך שני אזרחים הספיקו לקחת את החוק לידיהם ולהשחית את הציור.

 

צפו בחתונתו השישית של זומה

 

הציור השנוי במחלוקת לפני השחתתו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הציור השנוי במחלוקת לפני השחתתו(צילום: EPA)

 

אחד המשחיתים בפעולה (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד המשחיתים בפעולה(צילום: AP)

 

הציור לאחר הוונדליזם (צילום: AP) (צילום: AP)
הציור לאחר הוונדליזם(צילום: AP)

 

במקרה מעורר המחלוקת ניצבים זה מול זה הזכות לחופש ביטוי והזכות לכבוד, ששתיהן מוגנות בחוקה הדרום אפריקנית. ציורו של ברט מוריי, "הרומח", הוצג בגלריה ביוהנסבורג והתפרסם כשנמכר. באופן אירוני, כשדבר הציור הובא לידיעת זומה הוא השווה את עצמו לקורבן אונס. זומה עצמו עמד לדין בגין אונס ב-2006 וזוכה.

 

"הדימוי השפיל והגחיך אותי", אמר זומה בפנייתו לבית המשפט. מחוץ לאולם הפגינו בעדו תומכים של מפלגת הקונגרס האפריקני הלאומי (ANC). בזמן השימוע, שנערך לא הרחק מהגלריה, ביקרו שני גברים במקום. הם ניגשו אל הציור בנחת, מחזיקים פחי צבע קטנים, והשחיתו אותו. כתבת שהייתה במקום במקרה הספיקה לתעד את הוונדליזם.

 

צוות הגלריה השתלט על השניים והם נעצרו בידי המשטרה. בעקבות המקרה נסגרה הגלריה עד להודעה חדשה. "הציור עורר דיון שעוסק בנושאים חוקתיים חשובים", אמרה בעלת הגלריה ליזה אסרס. "מעולם לא דמיינתי שהדיון הזה יהפוך לפעולה פיזית פוגענית". האמן סירב להגיב.

 

"לזומה אין סיבה להתלונן"

מפלגת השלטון מיהרה לערב את הנושא הגזעי בתגובתה לתקרית וציינה כי הגבר הלבן שהיה מעורב בהשחתה נעצר ללא אלימות, בעוד חברו השחור נקלע לעימות גופני עם השומרים במקום. המפלגה השוותה את המצב למקובל בתקופת האפרטהייד, אז "שחורים זכו ליחס שונה מלבנים". אולם עדים סיפרו כי מעשיו של הגבר הלבן, שהיה ראשון המשחיתים, לא היו ברורים וכי בניגוד לחברו השחור, הוא לא התנגד לשומרים.

 

מפגינים נגד הציור מחוץ לאולם המשפט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד הציור מחוץ לאולם המשפט(צילום: AFP)

 

הדעות בציבור חלוקות. דונובן קלוטי, שהפגין נגד הציור מחוץ לאולם בית המשפט, הודה כי "לאמן יש דעה משלו על המצב הפוליטי. יש לו הזכות להביע את עצמו". מצד שני אמר קלוטי: "צריך להיות קו בין מה שנחשב סאטירה לבין מה שנחשב עלבון".

 

לעומת זאת, סופיה מורן, אמנית קרמיקה שהייתה בגלריה בזמן מעשה הוונדליזם, אמרה כי זומה לא הפגין כבוד רב כלפי עצמו. היא התייחסה לעובדה שזומה נישא שש פעמים והודה כי הוא אב לילד מחוץ לנישואים. "הוא מפורסם בילדיו הרבים ובכל נשותיו. אני מבינה בדיוק מה האמן רוצה לומר. אין לו סיבה להתלונן".

 

האמנית ציינה כי הצייר היה ידוע בעבר בעבודותיו נגד האפרטהייד. "למה אז זה היה טוב ועכשיו זה לא טוב? כשמתחילים להכתיב לאמנים מה הם יכולים ולא יכולים לצייר ואז אנחנו אבודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הציור השנוי במחלוקת
צילום: EPA
זומה. "הדימוי השפיל והגחיך אותי"
צילום: AFP
זומה בטקס נישואיו האחרון. "מפורסם בנשותיו הרבות"
צילום: רויטרס
מומלצים