שתף קטע נבחר
 

בהריון? 10 דרכים שיעזרו לך למנוע צרבת

כ-50% מהנשים סובלות במהלך ההריון מצרבת. הסיבה: לחץ שמפעיל שק העובר. איך ניתן למנוע ומה אפשר לעשות כשהיא תוקפת? מדריך

קרוב ל-40% מהאוכלוסייה הבוגרת מדווחת, לפחות פעם בשנה, על צרבת. 20% ידווחו על כך פעם בשבוע. מדובר באחד התסמינים הנפוצים יותר המאפיינים את המחלה הקרויה "ההחזר הקיבתי ושטי". בהריון, בגלל לחץ שמפעיל שק העובר, תופעת ההחזר מהקיבה לושט מתגברת וגורמת לאותן נשים לסבול מצרבת, גם אם לא סבלו ממנה בעבר.

 

הצרבת, אותה תחושת שריפה בחזה, מגיעה לרוב לאחר ארוחה ומשפיעה רבות על איכות חייהם של הסובלים ממנה, כמו גם על תפקודם היומיומי וכושר עבודתם. "הצרבת נגרמת עקב תפקוד לקוי של סוגר הוושט התחתון, המפריד בין הקיבה לוושט", מסביר ד"ר רם דיקמן, גסטרואנטרולוג, מנהל השירות לתנועתיות מערכת העיכול במרכז הרפואי "רבין". "למעשה גורם הפגם בתפקוד הסוגר להחזר תוכן קיבתי אל הושט, מה שנקרא גם רפלוקס. ההחזר מכיל מיצי קיבה חומציים ולא חומציים, והם אלו הגורמים לתחושות של צרבת ורגורגיטאציה".

 

מדוע יש יותר צרבות בהריון?

"לקראת סוף הטרימסטר הראשון ותחילת השני עד כמחצית מהנשים תדווחנה על תחושת צרבת ורגורגיטאציה. תופעת ההחזר מתגברת בהריון בגלל ששק העובר מגביר את הלחץ התוך בטני וכתוצאה מכך המעמסה על הסוגר שבין הקיבה לוושט היא רבה מדי. הסוגר אינו עומד במעמסה ומאפשר לתוכן קיבתי לחמוק ולעלות אל הושט".

 

מתי צפויה הקלה?

"התופעה מתמתנת לקראת הטרימסטר השלישי", מרגיע ד"ר דיקמן, "מאחר ששק העובר עושה דרכו מטה, לכיוון האגן, ופרופיל הלחצים חוזר כמעט לקדמותו".

 

מה יכול לעזור ובטוח לשימוש?

"לא הוכח באופן חד משמעי כי התנזרות ממאכלים או מהרגלי חיים מסויימים תמנע את הצרבת, כך גם לגבי שימוש בכרים או לגבי הימנעות מהרמת משאות כבדים. בהריון אותם הכללים תקפים, כלומר: הימנעות מארוחות ליליות לפני שכיבה, הקפדה על הליכות לאחר הארוחה והפחתת עודף משקל עד כמה שאפשר.

 

לכן מומלץ, גם בחג, לנסות ולהקדים את הארוחה עד כמה שניתן ולאכול מעט פחות ממה שהייתן רגילות לפני ההריון. בנוסף מומלץ להתהלך  מעט לאחר הארוחה. אפשר להוסיף סותרי חומצה, אך חשוב בהריון לשים לב שהתרופה בטוחה לחלוטין בהריון ובהנקה, ושהיא אינה נספגת למערכת הדם. חומר זה מגיב במגע עם התוכן החומצי בקיבה ויוצר כמעיין מעטה קצפי צף, המונע פיזית את עליית נוזלי הקיבה לוושט.

 

כיצד ניתן למנוע צרבות?

1. לשמור על משקל תקין: עודף משקל מגביר את הלחץ על סוגר הוושט התחתון ומקשה עליו להישאר סגור.

 

2. להגביה את איזור הראש של המיטה: כך שהראש והכתפיים יהיו גבוהים יותר מהקיבה. בכך אנחנו נעזרים בכוח המשיכה כדי למנוע מהחומצות לעלות לכיוון הלועץ

 

3. להימנע ממזונות שומניים, מאכלים מטוגנים, שוקולד וקפאין: מאכלים אלה גורמים להתרופפות של סוגר הוושט התחתון.

 

4. להימנע ממשקאות מוגזים: משקאות מוגזים מגבירים גיהוקים וגורמים לריפלוקס.

 

5. להמעיט בצריכת מזונות חומציים: או כאלו המעלים את רמות החומציות בקיבה, כגון עגבניות, פירות הדר או מאכלים חריפים, שיכולים לגרום לגירוי יתר של הוושט.

 

6. לאכול ארוחות קטנות בתדירות גבוהה ובאיטיות: כמויות גדולות של מזון נוטות לחזור לוושט. אכילה או שתייה מהירות יכולות גם כן להגביר גזים עקב בליעת אוויר.

 

7. ארוחת ערב מוקדם ככל האפשר: שכיבה מיד אחרי אכילה יכולה להחמיר ריפלוקס.

 

8. להגביר את ייצור הרוק: לשם כך ניתן להשתמש בטבליות מציצה או ללעוס מסטיק, כדי להגביר את שטיפת הוושט. יש גם לשתות כמות מרובה של נוזלים.

 

9. להימנע מבגדים לוחצים: לא רק שהם לא נוחים , הם גם לוחצים את תוכן הקיבה לתוך הושט.

 

10. להתייעץ עם רופא: בררי האם תרופות שונות שאת נוטלת מחמירות את הצרבת.

 

האם הצרבת בהריון תמשיך לאחר הלידה?

"לא בהכרח", מעודד ד"ר דיקמן. "לאחר הלידה יורד הלחץ התוך בטני ואם נשמור על הכללים, ובראש וראשונה על משקל הגוף, הצרבת לא אמורה לחזור".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צרבת. לרוב עוברת אחרי ההריון
צילום: Shutterstock
מומלצים