משפחה בצמיחה: הפרויקט נתן אומץ לקפוץ למים
חיסכון בהוצאות החשמל והסלולר, יותר שימוש במזומן, הוזלת הריבית על הלוואות, והשגת מימון לשיפוץ הבית. גם משפחה גדולה יכולה לחסוך. משפחת אדרעי מאילת, שזכתה בתואר המשפחה הכי אהובה בסקר גולשי ynet, מסכמת את הישגיה
ביתם הקטן והחמוד של בני משפחת אדרעי באילת עומד להשתנות לחלוטין בקרוב. המשפחה עומדת להגשים חלום של שנים ולהרחיב את הסלון, כך שכל בני המשפחה יוכלו לשבת יחד, ובשבת אפשר יהיה לפתוח שולחן ענק לכל המשפחה ולאורחים. ואם יתאפשר, אולי אפשר יהיה גם להוסיף חדר, כדי לתת קצת יותר פרטיות לילדים הגדולים. אם ירצה השם.
לאליהו ושרה אדרעי שישה בנים בגילאי 12־22. הגדולים נמצאים במהלך השבוע בצבא או בישיבה, הקטנים לומדים בבתי ספר, אך בשבתות מתרכזים כולם בבית הקטן והמסודר, בדרך כלל עם תלמידים ואורחים שנמצאים זמנית בעיר הדרומית. "עד כה טבענו בחובות, ולא העזנו לחשוב על הרחבת הבית", אומרת שרה. "בעזרת הפרויקט, נוכל לצאת מהם ולהתקדם קצת. נפתח לנו פתח לתקווה".
לאחר שהתקבלו לפרויקט "משפחה בצמיחה", החליטו בני הזוג לקחת אותו בשיא הרצינות. הם התכוננו לקראת כל פגישת ייעוץ, ועשו שיעורי בית אחריה. התוצאה: לא מעט שינויים משמעותיים בחייהם. עם זאת, הם יודעים שזו רק תחילת הדרך: "למדנו המון וקיבלנו כלים להתמודדות יומיומית", אומר אליהו, "אבל עכשיו רק מתחילה העבודה". שרה: "מעכשיו חובת ההוכחה עלינו".
איזו מהעצות שקיבלתם הייתה הכי משמעותית?
"כל ייעוץ היו פורה וחסכוני, אבל החלק החשוב ביותר היה ללמוד להתנהל בצורה מסודרת, ולחשב הכנסות מול הוצאות. בתחום הזה אפשר להגיד שהשינוי כבר הושג".
החובות אוחדו וצומצמו
הבעיה העיקרית של משפחת אדרעי היו החובות הגדולים, שהגיעו לסכום של כ־100 אלף שקל - לא כולל המשכנתא. בעבר, בניסיון לפתור בעיות נקודתיות, הם לקחו הלוואות מכל מי שרק נתן - בעיקר חברות כרטיסי אשראי חוץ בנקאיים, והריביות הלכו ותפחו.
אז איך בכלל אפשר לקחת הלוואה נוספת לשיפוץ הבית? מסתבר שאפשר. "בעזרת יועצת המשכנתאות נאוה ראובן, הבנו שתמורת שעבוד הבית נוכל לקחת משכנתה נוספת בסך 250 אלף שקל, שתכלול את ההוצאה לשיפוץ, בסך 150 אלף שקל, ואת יתר החובות שלנו, שיוחזרו מיד עם נטילתה. על פי החשבון הזה, יהיה עלינו להחזיר מדי חודש רק 2,000 שקל על המשכנתה החדשה במקום 3,900 שקל שאנחנו משלמים היום על ההלוואות שלנו. זה מאוד מעודד".
ומה עם המשכנתה הקיימת?
"גילינו שלא כדאי לגעת בה, כי רוב הריביות כבר שולמו. נשלם עליה 2,200 שקל בחודש עוד שש שנים, ונגמור גם איתה". במילים אחרות: במקום 6,100 שקל מדי חודש, הם יחזירו רק 4,400, שיכללו גם את השיפוץ המיוחל.
היו שינויים נוספים?
"עוד לפני כל השינויים האחרונים בעולם הסלולר, פנינו לחברת פלאפון, בהמלצת כתבכם ישראל וולמן, ודרשנו להוזיל עלויות. זה היה מלווה בהרבה ביורוקרטיה ושיחות עם כל מיני דרגים, אבל בסוף הצלחנו להוזיל את החשבונות בכ־400 שקל, והמסלולים שופרו בהרבה".
ואכן, מדובר בסעיף כבד ביותר. המשפחה מחזיקה שמונה מכשירי טלפון (!), מה שאומר חשבון הוצאות תקשורת ענק. עד כה הם שילמו עבור השימוש בהם כ־1,400 שקל בחודש, ועתה הם משלמים כ־1,000. בכוונתם להמשיך ולעקוב אחרי החשבונות, ולדרוש מחברת הסלולר הקלות ושיפורים.
אליהו: "היו לנו בחשבונות כל מיני סעיפים מיותרים, כמו תשלום עבור MMS, שיר בהמתנה, תוכנת ניווט, שממילא יש לנו באוטו, שירותי תוכן כמו סופר טיוי ומיוזיקס לשרה, שבכלל לא השתמשה בהם. את כל אלה ביטלנו מיידית. בהמשך השגנו חבילות טובות יותר של שיחות ללא הגבלה, ובמחיר נמוך בהרבה", הוא אומר בגאווה.
תורמים, אבל פחות
ומה באשר להוצאות השוטפות של הבית?
"בהתאם לעצתו של גיל אורלי, רכשנו תיקיית אקורדיון, ובה ריכזנו את כל ההוצאות שלנו. זה לימד אותנו הרבה לגבי ההתנהלות השוטפת, וגם עזר לנו לחסוך. למשל, אחרי שגילינו שההוצאה השבועית על מזון וחומרי ניקוי היא 675 שקל, הוצאנו את הסכום הזה במזומן בתחילת השבוע במקום להשתמש בכרטיס האשראי".
ועכשיו אתם מסתובבים בסופר עם מחשבון?
"לא צריך להגזים, אבל אנחנו כן מחשבים בראש, ובקופה מוותרים על דברים לא נחוצים אם צריך".
החיסכון של בני הזוג הצליח להגיע גם לחשבון החשמל. לדבריהם, בהמלצת הכתבת שושנה חן החליטו להחליף את שני המקררים הישנים וכן את המקפיא במקרר בעל יעילות אנרגטית גבוהה יותר. "עוד לא קיבלנו חשבון חשמל, אבל אנחנו בטוחים שזה יתבטא שם", אומרת שרה.
אפילו התחום הפנסיוני נבדק. "במסגרת הייעוץ קיבלנו אישור לכך שהפנסיות וקופות הגמל נמצאות בתוכניות טובות, ואין צורך לגעת בהן. עכשיו נבדוק בעצמנו גם את ביטוחי החיים וביטוחי הבריאות".
יש דברים עליהם ויתרתם?
שרה: "אני ויתרתי על המנוי לחדר כושר, שממילא הרגשתי שאני לא מצליחה לנצל. במקום זה אני צועדת עם חברות, ושוחה בים הנהדר שלנו". אליהו: "אני יותר מצטמצם בשיחות מהטלפון הסלולרי".
סעיף חשוב נוסף שבני הזוג אדרעי הסכימו לשנות, אף שסירבו לוותר עליו לחלוטין, הוא סעיף התרומות. "עד כה שילמנו לנזקקים כ־400 שקל בחודש, אבל הבנו שעם חובות כמו שלנו חשוב לצמצם גם בזה, והיום אנחנו תורמים כ־200 שקל".
האם הילדים שיתפו פעולה?
"בוודאי. אף שחלק מהם התנגדו בהתחלה לחשיפה הגדולה שהייתה כרוכה בפרויקט, עכשיו גם הם מודעים יותר לכל ההוצאות, ומוכנים לקנות פחות מותגים. הם גם מודעים יותר לחיסכון במים, וסוגרים את הברז במקלחת כשהם מסתבנים.
"לגבי הנושא של דמי כיס, אם אחד הילדים מוותר בשבוע מסוים על חלק מהסכום שמגיע לו, אנחנו שומרים לו בתיקייה".
איך שאר בני המשפחה הגיבו לחשיפה?
"ההתחלה באמת הייתה קשה. רוב בני המשפחה התנגדו לחשיפה, והטילו ספק בכל הפרויקט. אבל בהדרגה ההתנגדויות שקעו. בתגובות ברחוב דווקא היה המון פרגון. אנשים עקבו, העירו, חיכו לכתבה הבאה וניסו ללמוד מאיתנו גם על עצמם".
איך אתם מסכמים את הפרויקט?
"למדנו המון, ועכשיו אנחנו מקווים ליישם הכל".
מתי אפשר יהיה לבוא לראות את הבית החדש?
"הגשנו בקשות לעירייה, ואנו ממתינים לאישורים לתוספת הבנייה. כשהם יגיעו נפעל ללקיחת המשכנתה החדשה ולאיחוד ההלוואות".
וזה בזכות הפרויקט?
"לגמרי. הוא נתן לנו אומץ לקפוץ למים: להתחיל לתכנן, להגיש בקשות, לבדוק הלוואות. בלעדיו לא היינו מגיעים לכל זה".