מגה פיקסל – כמה זה חשוב?
האם תמונה של 5 מגהפיקסל טובה יותר מתמונה ברזולוציה של 12 מגהפקסל? ובאיזה גדול ייצאו התמונות אם נבחר להדפיס אותן?
אחד המאפיינים העיקריים של מצלמה הוא הרזולוציה, או כמות המגהפיקסלים, אבל מה זה בדיוק אומר והם מספר גבוה יותר מעיד על תמונות טובות יותר? לא בהכרח. קצת רקע: בימי הצילום האנלוגי שחלפו לא מכבר צילמנו תמונות על גבי סרט צילום, הפילם. מדובר ברצועת פלסטיק ארוכה המצופה בחומרים כימיים שרגישים לאור. כאשר אור היה פוגע בפילם, היתה נוצרת תגובה כימית וע"י כך התקבלה תמונה. אולם, ברבות השנים, יחד עם התקדמות הטכנולוגיה, הוחלפו המצלמות האנלוגיות ואיתן גם סרטי הצילום בחיישנים אלקטרונים.
החיישן והפיקסל
החיישן הוא מכשיר שממיר מידע אנלוגי לאותות חשמליים. החיישן הוא לוחית עשויה מוליך למחצה ועליו מיליוני תאים קטנים הרגישים לאור (תאים פוטואלקטריים) הקרויים "פיקסלים" (קיצור של Picture Element). כל פיקסל כזה מייצג נקודה גרפית אחת בתמונה ותפקידו להמיר את האור הפוגע בו לזרם חשמלי. ככל שעוצמת האור הפוגע בפיקסל גדלה, כך גדלה עוצמת הזרם הנמדדת. התהליך שבו אור פוגע בחיישן ונמדד לכדי ערך של זרם חשמלי נקרא המרה אנלוגית דיגיטלית (A/D Conversion ) ומכאן שמה של המצלמה הדיגיטלית שיש ברשותכם או שאתם עתידים לרכוש.
תמונה דיגיטלית, מורכבת מרשת של פיקסלים, וכל פיקסל הוא למעשה דוגמית קטנה מתוך תמונה דו מימדית. תמונה מורכבת ממיליוני פיקסלים, ובאופן כללי, ככול שיש יותר פיקסלים כך התמונה מייצגת בצורה מדויקת יותר את המקור או המציאות. הפיקסלים ממוקמים בצפיפות רבה מאד על גבי החיישן דיגיטלי וניתן למדוד את כמותם במושג הנקרא מגהפיקסל (מיליון פיקסלים). עכשיו נוכל לומר לדוגמה, שלמצלמה שלנו יש חיישן בעל רזולוציה של 10 מגהפיקסלים, כלומר 10 מיליון פיקסלים.
ככל שהרזולוציה בחיישן שלנו גדולה יותר (למשל - 16 מגה פיקסל לעומת 5 מגה פיקסל) כך התמונה שלנו תהיה מורכבת מיותר נקודות ולכן תהיה מפורטת יותר. זאת ועוד, ככל שהפיקסל גדול יותר הוא יוכל לקלוט טווח גדול יותר של אור אנלוגי ולכן דגימת האות והפיכתו לערך דיגיטלי תהיה מדויקת יותר. כך, איכות התמונה מורכבת מגודל החיישן, מצפיפות הפיקסלים שבו אך גם מגודלו של כל פיקסל – אם נדחוס בחיישן יותר מידיי פיקסלים ביחס למידותיו התמונה תהיה מפורטת יותר אבל גודלו של כל פיקסל יקטן, יכולת קליטת האור תרד, והאיכות הסופית תפחת.
בתמונות הבאות ניתן לראות בבירור שברזולוציה גבוהה התמונה מפורטת ועשירה במידע לעומת תמונה שצולמה ברזולוציה נמוכה בה ניתן להבחין בפחות פרטים.
כמה ההדפסה תהיה גדולה?
ישנם גורמים רבים נוספים המשפיעים על איכות התמונה, מלבד אילו שציינו, כגון איכות העדשות והאופטיקה שברשותכם, איכות כיווץ תמונת ה- JPG, וכמובן הצלם. אבל גם רזולוצית הצילום ורזולוציית ההדפסה חשובים.
בואו נניח שיש לנו תמונה שהופקה מחיישן מלבני בעל רזולוציה של 12.2 מגה פיקסל ואנו רוצים להדפיס אותה בהגדלה מקסימלית. כדי לדעת את הגודל המקסימלי להדפסה איכותית, צריך להבין מושג נוסף: DPI. זהו קיצור של Dots Per Inch, (או בעברית, נקודות לאינץ'), ומתייחס למעשה למספר נקודות הצבע שיופיעו באינץ' בהדפסה. הרבה אנשים נוטים לציין DPI בהקשר של רזולוציה, כשלמעשה, זאת הגדרה שקובעת איך התמונה תודפס על הנייר. הדפסה בערכים שבין 200 ל-300 DPI נחשבת הדפסה איכותית המתאימה לתמונה על נייר פוטו בגודל מקסימלי של 24X37 סנטימטר.
גם טכנולוגית ההדפסה השתכללה מאד וכיום במעבדות פיתוח מקצועיות ניתן להדפיס תמונות באיכות גבוהה גם ברזולוציה של 100 נקודות לאינץ', כך שתמונה שצולמה במצלמה בעלת חיישן 12.2 מגה פיקסל ניתנת להגדלה למידות של 72X100 ס"מ. כמובן שנוכל לבצע הגדלות משמעותיות אף יותר, אך במקרה כזה האיכות תרד וכדי לא להבחין באיבוד איכות נאלץ להתבונן בתמונה ממרחק גדול יותר.