שתף קטע נבחר

 

דו"ח מחלקת המדינה: נגד ההגדרה "מסתננים"

המסמך סוקר את טיפול מדינות העולם בפליטים ומבקשי מקלט מבחינת מעמד משפטי, תנאים סוציאליים, תעסוקה ועוד. הדו"ח מצטט ראיון של אלי ישי ומציין שגורמי ממשלה מייחסים למבקשי המקלט עלייה בשיעור הפשיעה, הפצת מחלות וטרור

דו"ח של מחלקת המדינה של ארצות הברית בסוגיית הפליטים ומבקשי המקלט בעולם במהלך 2011, מותח ביקורת על התנהלות ישראל. הדו"ח, שפורסם אתמול (ה') ועוסק בזכויות אדם, סוקר שורה של קריטריונים הקשורים במבקשי מקלט, כגון הטיפול בבקשת המעמד המשפטי, מתן מחסה, אישורי תעסוקה, גישה למערכת בריאות ועוד.

 

הדו"ח מסתמך בין השאר על נתונים של סוכנות האו"ם לפליטים ושל עמותות שונות, ולפיהם ישראל לוקה בטיפול בבקשות המקלט של האפריקנים בישראל.

 

מבקשי מקלט באשדוד. רק פליט אחד אושר ב-2011 (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
מבקשי מקלט באשדוד. רק פליט אחד אושר ב-2011(צילום: אליעד לוי)

 

כמו כן מדגיש הדו"ח התבטאויות של נציגי ממשלה כלפי מבקשי המקלט. כך, למשל, מצוין כי בהתבטאויותיהם בתקשורת התייחסו חברי ממשלה למבקשי המקלט כ"מסתננים", והרבו לטעון כי הם אחראים לעלייה בשיעור הפשיעה, הפצת מחלות וטרור. הדו"ח מזכיר ראיון של השר אלי ישי בגלי צה"ל ב-8 בדצמבר, שבו אמר: "אני אגן על הרוב היהודי במדינה. אני אדאג שכל הסודנים, האריתראים ושאר המסתננים, עד האחרון שבהם, יחזרו לארצם".

 

סערת מבקשי המקלט בישראל - כתבות אחרונות:

 

על פי סוכנות האו"ם לפליטים, בשנה האחרונה הוגשו 4,603 בקשות מקלט חדשות. עד כה דחתה ממשלת ישראל 3,692 מהן ואישרה אחת בלבד. עוד מוזכר כי 6,412 מקרים קודמים עדיין עומדים ותלויים. מבקשי המקלט מאריתראה וסודן (המהווים כ-85 אחוז ממבקשי המקלט בישראל), לא זכו לקבל מסמכים מתאימים אלא רק מסמכי "שחרור מותנה", אותם יש לחדש מדי כמה חודשים.

 

סוכנות האו"ם לפליטים מתחה ביקורת על תקנות שעברו בישראל ב-2 בינואר, המאפשרות לדחות בקשות של מבקשי מקלט ללא ערעור כבר בשלב הרישום. כמו כן, נטען, ישראל לוקה בטיפול באלה המחפשים מקלט מדיני בעקבות רדיפה בארצם.

 

כמו כן מציין הדו"ח שרק המעטים שסיימו את התהליך וקיבלו מעמד פליט זכו לאשרות עבודה, בעוד שעל האשרה של רוב מבקשי המקלט מודגש כי "אין מדובר בוויזת עבודה". ב-4 בדצמבר, מציין הדו"ח, הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו שישראל תתחיל לאכוף את האיסור על העסקת מבקשי מקלט, אך עם זאת נטען כי בפועל מאפשרת הממשלה למבקשי המקלט לעבוד באופן לא רשמי.

 

הפער בולט גם בנושא השירותים הסוציאליים, כשפליטים זוכים לגישה למערכת הבריאות הציבורית, אבל למבקשי המקלט הממשלה לא סיפקה תנאים סוציאליים כגון ביטוח בריאות. הדו"ח מציין ביקורת שנמתחה על מניעת שירותים רפואיים ממבקשי מקלט שהוכו, עונו או נאנסו במצרים בדרכם לישראל.

 

ברופאים לזכויות אדם אמרו בתגובה לדו"ח: "ללא הגנה ראויה על פליטים, תוך מניעת שירותים בסיסיים כמו בריאות ובהיעדר יכולת בסיסית להתפרנס, ישראל הפכה לדוגמא מכוערת במיוחד לאופן שבו יש לטפל בפליטים. דברי ההסתה של השר אלי ישי המצוטטים בדו"ח מבהירים עד כמה ממשלת ישראל עסוקה בשיסוי קבוצות אוכלוסייה אחת בשנייה במקום לגבש מדיניות אחראית ונבונה. אנו שבים ומזכירים לראש הממשלה ולשריה, אתם האחראים. במקום לנהוג בצביעות ובהתחסדות לאור מאורעות ליל אמש, על ראש הממשלה לקבל החלטה אמיצה ולאמץ את גישת התושבות החברתית שתפריד בין מעמד לבין זכויות חברתיות ותספק הגנה זמנית וחיים בכבוד למבקשי מקלט,

עד אשר ייבדקו בקשותיהם באופן פרטני ויוחלט מי פליט ומי לא".

 

ממוקד הסיוע לעובדים זרים נמסר: "דו"ח זכויות האדם השנתי של מחלקת המדינה חושף פעם נוספת את הציניות במערכת המקלט הישראלית, שבראשה עומד השר ישי. אין זה מפתיע כי מערכת מקלט שהעומד בראשה מסית כנגד פליטים ומכנה אותם איום לחברה, היא מערכת פגומה שאינה מגנה על זכויות בסיסיות בהליך המקלט. אנו קוראים לממשלת ישראל להפסיק לאלתר את ההסתה הפרועה כנגד מבקשי מקלט, לבכיר במציאות לפיה חיים בישראל מבקשי מקלט הזקוקים להגנה ולספק פתרונות אמיתיים להם".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 24/05/2012 21:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בתל אביב נגד מבקשי המקלט
צילום: ירון ברנר
מומלצים