טבע או בניינים? גבעת המריבה בין ת"א לגבעתיים
גבעת קוזלובסקי היא פנינת הטבע הגבוהה ביותר בגוש דן, אך הקרקע היקרה מוזנחת ועירית תל אביב מחזיקה בבעלות על 30 דונם מהשטח. השמועות על בנייה מתוכננת הביאו את התושבים לפצוח במאבק - רגע לפני שיהיה מאוחר מידי
גבעת קוזלובסקי היא אחת הגבעות המיתולוגיות של גבעתיים, עליהן קרויה העיר. השטח פתוח ברובו, אבל נמצא במקום הכי יקר בישראל ובשנים האחרונות היו מספר ניסיונות לקדם בו תוכניות בנייה תוכניות אלו מרמזות לדברי תושבים, כי בסופו של דבר תצא לפועל בנייה בשטח. כעת הם החליטו לשנס מותניים ולפעול כדי לשמר אותה כשטח פתוח.
מה לתל אביב באמצע גבעתיים?
בגובה של 85 מטרים מעל פני הים ועם תצפית להרי יהודה ולים, גבעת קוזלובסקי היא הגבעה הגבוהה ביותר בגוש דן. במרכזה נמצא מצפה הכוכבים של העיר ויש בה גם גן להנאת התושבים.
מבחינה מוניציפאלית מדובר בשטח השייך לעיריית גבעתיים, אולם כ-30 דונם מהשטח נמצאים בבעלותה של עיריית תל אביב. בגבעה קיים מאגר מים של תאגיד המים העירוני של תל אביב "מי אביבים", ולפני כשנה בוצעו במקום עבודות מאסיביות להקמת חומה סביב באר המים.
תושבי האזור מספרים כי עד לביצוע עבודות אלה, היתה במקום שמורת טבע מיוחדת עם צבים, שבלולים ומינים רבים של צמחים. לטענתם, העבודות הפכו את השטח למוזנח, במהלך מכוון שנועד להביא לפתרון של בניית מגדלים.
בעיריית תל אביב לא מכחישים שבוחנים אפשרויות תכנוניות לשינוי יעוד השטח במקום לבנייה, אך שיפרסמו תוכניות בנושא רק כשהדברים יתגבשו. עם זאת בעיריית גבעתיים טוענים שיש שיתוף פעולה בין הערים לקידום תכנית לאזור, כך שאין חשש שתהיה בנייה במקום. המטרה המשותפת לערים היא פיתוח מרבית השטח כשמורה ירוקה - ובקצהו לבנות מגדלים גבוהים.
נראה כמו מתקן אטומי מוזנח
הבעלות של עיריית תל אביב על השטח במרכז גבעתיים, היא לא דבר שתושבים האזור מחבבים במיוחד. לטענתם, אין לעיריית תל אביב כל אינטרס במקום - פרט לכלכלי. "מבחינת התושבים זה שטח שאנחנו מאד אוהבים", מספרת רינה פוזנר, שגרה ברחוב ניצן הסמוך לגבעה מזה 21 שנה. "היינו עושים שם פיקניקים קטנים".
לדבריה, הפעולות של הגידור נראו כהכנה לבנייה ורוב הצמחיה נהרסה במהלכן. "עיריית תל אביב גידרה את המקום בגדר מאוד מאסיבית. יש שמועות ואגדות אורבניות על מה שיש שם בפנים", היא מספרת. "כשהגעתי לגור בעיר שאלו אותי, במסגרת סקר עירוני, מה אני רוצה שיהיה שם. עכשיו אני מבינה שאין סיכוי, זה פריים לוקיישן נדל"ני. אני לא יודעת איך אפשר להציל את הגבעה. המקסימום שאפשר לעשות זה לדחות את הקץ".
רותי שוורץ, שגרה ברחוב בן צבי בעיר - מרחק 5 דקות הליכה מהגבעה, מספרת שכעת מתגבשת מעורבות של קהילת אנשים שבעד השארת הגבעה פתוחה להנאת התושבים. המטרה לדבריה היא להפוך את המקום לאתר טבע עירוני, תוך פינוי פסולת הבניין מהשטח. "אולי עיריית גבעתיים צריכה לקנות את השטח ובכך תהיה ידה על העליונה", היא מציעה.
החברה להגנת גבעתיים
סגנית ראש עיריית גבעתיים, איריס אברהם, מספרת שהרעיון להקמת קבוצת תושבים שישמרו על הגבעה כעל שמורת טבע, נולד במסגרת יוזמה משותפת לעירייה ולתאגיד חירייה, בדבר העברת מפגשים להעלאת מועדות סביבתית לתושבי העיר. "אני מאמינה שבשיתוף פעולה של רשות מקומית וארגון סביבתי גדול - נוכל לפעול להעלאת המודעות של הגבעה כאתר טבע עירוני, למעננו ולמען הדורות הבאים", אמרה ל-ynet.
זריקת מרץ להפעיל את הרשויות, או יותר נכון, למנוע מהם לפעול לקידום תכניות בניה, מגיעה מכיוונה של החברה להגנת הטבע - שם לא מוכנים לשמוע על בנייה. בסופו של יום, הדבר יביא מבחינתם להרחבת תשתיות וכבישים, ולבסוף יעלים את השמורה לחלוטין. דובר החברה, דב גרינבלט, מספר כי מדובר בפינת חמד בתוך שכונת מגורים, שמטרתם היא להפוך אותה לאתר טבע עירוני עבור התושבים בכדי שיוכלו ליהנות.
"לאור ביקוש המגורים בערים הגדולות וביחוד בלב גוש דן, השטחים הפתוחים המעטים שעוד נותרו בתוך הערים, הולכים ומצטמצמים או נעלמים לחלוטין", הוא מסביר. "מצד שני, אנו רואים שיש רצון של תושבים מקומיים לשמור להם פינות חמד על מנת שיהיה איפה לטייל, שיהיה אפשר ליהנות מקצת ירוק בתוך העיר".
הבנייה המאיימת על הגבעה והתכניות לשינוי יעוד השטח, הוכנסו השנה לדו"ח האיומים על השטחים הפתוחים שמפרסמת החברה להגנת הטבע מדי שנה. "לאור התכניות והבדיקות שמקדמת עיריית תל אביב לשינוי היעוד בשטח, הנושא נכנס לדוח כאיום סביבתי על שטחים פתוחים", הוא מסביר. "אנשי הגנת הטבע יפעלו על מנת לקדם את המקום כאתר טבע עירוני. לא נסתפק בביטול תכניות בניה, אלא נקדם פיתוח המקום כפארק טבע עירוני מסודר".
מעיריית גבעתיים נמסר בתגובה: "שיתוף התושבים הוא חלק מיישום מדיניותו של ראש עיריית גבעתיים ראובן בן שחר, שגורסת כי בכל מצב ראוי שמרבית המתחם יישאר כפארק ירוק ופתוח לרווחת כל תושבי העיר. מאבקו של ראש העיר בנושא נמשך זה מספר שנים, כאשר לפני מספר שבועות אף דחתה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בקשתו של יזם, לשנות ייעוד קרקע במקום.
"במקביל דרשו העירייה והחברה להגנת הטבע מתאגיד המים של תל אביב לתקן נזקים שנעשו לטבע במתחם בשל עבודות גידור שביצעו – שיקום אשר אכן מתבצע כעת. עיריית גבעתיים תמשיך לשים למול עיניה אך ורק את טובתם של תושבי גבעתיים ולא של יזם זה או אחר. למרות שחלק קטן מהמתחם כבר מכיל מבני מגורים, בחלק אחר בנוי מאגר מים ענק, וחלקים אחרים הנם "שטח חום" ושטח למגורים, אנו מתייחסים לשטח כמתחם כולל אשר חשוב שיכלול ברובו שטחים ירוקים. גבעת קוזלובסקי הנה ברובה פנינת יופי ירוקה בלב המטרופולין וראוי תשאר".
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "עיריית תל-אביב-יפו הינה הבעלים של כ-30 דונם במתחם גבעת קוזלובסקי. ייעוד הקרקע הינו ציבורי. חלק מהשטח משמש כיום כבריכת מים המספקת מים לתל-אביב, גבעתיים, רמת גן ועוד ערים נוספות. העירייה בוחנת ביחד עם עיריית גבעתיים אפשרויות לשימושים אפשריים בשטח שבבעלותה לרבות האפשרות לשינוי ייעוד. עם גיבוש השימושים נביאם לכדי תכנית."