בכירת האו"ם שיזמה את "דרבן 2" תמשיך לכהן
היא תקפה את ישראל פעמים רבות בנושא הפלסטיני, ותמכה בגלוי בדו"ח גולדסטון, אך גם הסתכסכה עם סוריה בשל ביקורתה על המשטר בדמשק. למרות הביקורת עליה, ארה"ב הסכימה בפשרה לכהונה שנייה ומקוצרת
נציבת זכויות האדם של האו"ם, נאבי פיליי, זכתה הלילה (יום ו') בשנתיים נוספות בתפקיד לאחר שהעצרת הכללית אישרה פה אחד את המשך כהונתה. אולם, לאיש אין אשליות שתוצאה זו משקפת הסכמה כללית עם פועלה ועם דבריה של מי שבעיני רבים מסמלת את הבעייתיות שבתפקוד הארגון כולו.
נאבי פיליי, נציבת זכויות האדם:
- דו"ח גולדסטון במועצת הביטחון: "עונש לישראל"
הכהונה המקוצרת שניתנה לפיליי הושגה בפשרה עם ארצות הברית, שבכיריה לא מסתירים את סלידתם ממי שידועה בביקורתה החריפה נגד ישראל. הפשרה היא תוצאה של לחץ שהפעילה ארצה של פיליי, דרום אפריקה. לבסוף, הצליחו לשכנע את האמריקנים לכהונה בת שנתיים, במקום ארבע השנים הנהוגות.
"מדובר בפשרה. וושינגטון יכולה להשלים עם שנתיים נוספות בתפקיד, אבל האמריקנים באמת לא אוהבים את עמדותיה בנוגע לישראל ולפלסטינים", אמר דיפלומט שהיה מקורב למגעים. הכוונה בין השאר להאשמותיה נגד ישראל ב-2009 כי זו מפרה את החוק הבינלאומי בהמשך הסגר על רצות עזה.
פיליי הייתה ממובילי היוזמה לחקור אם התבצעו פשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה", יוזמה שהולידה את דו"ח גולדסטון של המועצה לזכויות האדם, שעליה היא מפקחת מתוקף תפקידה.
ראש ועדת יחסי החוץ של בית הנבחרים בוושינגטון, איילנה רוס-לייתינן, תקפה בחריפות בתחילת החודש את ההחלטה הצפויה של העצרת הכללית. "לאו"ם צפויות עוד שנתיים של מצג שווא של הגנה על זכויות אדם".
רוס-לייתינן, שנוהגת לבקר רבות את פעילות האו"ם ואת יחסו לישראל, אמרה: "פיליי אימצה את דו"ח גולדסטון ועדיין תומכת במתקפות נגד ישראל. היא גם עמדה בראש ועידת דרבן השנייה שהייתה אנטישמית, אנטי-ישראלית ונגד החופש". ישראל, ארצות הברית, קנדה ועוד מדינות החרימו את הוועידה ההיא שהתקיימה ב-2009.
"עוינת את המשטר הסורי"
התחום שבו שיבחו בארצות הברית את הנציבה הוא פעילותה בנושא סוריה, אולם עדיין הבהירו בוושינגטון שתפקודו של משרדה לא היה מושלם.
"הנציבה פיליי פעלה בנמרצות למען זכויות האדם, והצליחה בין השאר להעביר את תשומת הלב להפרות הפרועות שמבצע המשטר הסורי", אמר בכיר אמריקני.
"בשנתיים הבאות נמשיך לעודד אותה לצאת נגד הפרות זכויות אדם באשר הן, ולתקן את הליקויים שבעבודת אנשיה", הוסיף הגורם האמריקני.
למרות הביקורת החריפה מצד דמשק נגד פיליי, גם הסורים לא התנגדו למינויה המחודש. הנציגות הסורית הדגישה את חוסר שביעות רצונה מדבריה של הנציבה נגד מעשי המשטר. "הנציבה הייתה עוינת כלפי סוריה, וביססה את עמדותיה על מידע מסולף לחלוטין ועל מקורות חשודים, שכולם הופנו נגד סוריה", אמרה הדיפלומטית מוניא א-סאלח.