שתף קטע נבחר

 

מצרים נערכת לקרב: האיסלאמיסט מול הגנרל

המרוץ המייגע לנשיאות מצרים לא יכול היה להביא לקו הסיום שני מועמדים קוטביים יותר: המצרים יבחרו בין איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי שעלול לכונן משטר דתי, לבין אחמד שאפיק המזוהה עם מובארק. האחים: 'זו בחירה בין המהפכה למתנגדיה'

ואנחנו שניים: יותר משנה עברה מאז מהפכת הצעירים בכיכר תחריר בה הודח חוסני מובארק אחרי 29 שנות שלטון. מובילי המהפכה ההיא שטפו את הרחובות במאות אלפים בתקווה להוליד מדינה חופשייה שבה לאזרח יש כוח רב יותר, אבל בחודש הבא, כשהם ילכו שוב לקלפיות כדי להכריע בין שני המועמדים הסופיים לנשיאות, הם עלולים לגלות שיצאו קרחים מכאן ומכאן.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

אחרי חודשים של השערות וסקרים שבדיעבד לא היו אמינים למדי, הסתמן אתמול (יום ו') אחרי ספירת כמעט כל הקולות בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות מצרים כי שני המועמדים שהגיעו למקומות הראשונים הם מועמד האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, ומפקד חיל האוויר לשעבר ומי שהיה ראש הממשלה האחרון בעידן מובארק, אחמד שאפיק. אם התוצאות יאומתו, פירוש הדבר הוא שהמצרים יבחרו בין מועמד איסלאמיסט שרבים מהם חוששים כי יפגע בחירויות הפרט, לבין אדם המזוהה עם אותו משטר שלשם הפלתו הקריבו מאות הרוגים ואלפי פצועים.

 

בסיבוב הראשון של הבחירות לקחו חלק 13 מועמדים, וכדי להיבחר לנשיא כבר בסיבוב זה היה על אחד המועמדים להשיג 50% מהקולות. כצפוי הדבר לא קרה, ולסיבוב השני יעלו שני המועמדים שקיבלו את מספר הקולות הגדול ביותר. בסיבוב זה, שייערך ב-16 וב-17 ביוני, ייבחר לנשיא המועמד שיזכה ביותר קולות. הנשיא הנבחר אמור להיכנס לתפקיד ב-1 ביולי.

 

מועמד האחים המוסלמים מורסי מצביע השבוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועמד האחים המוסלמים מורסי מצביע השבוע(צילום: AFP)

 

תוצאות רשמיות של הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות אמורות להתפרסם רק ביום שלישי, אולם שופט בכיר המעורב בפיקוח על ספירת הקולות סיפר כי בתום ספירת הקולות ב-90% מהקלפיות מורסי ושאפיק הם המובילים. לפי פרסומים במצרים מורסי זכה ב-25-26% מהקולות ושאפיק ב-23% מהקולות. במקום השלישי נמצא לפי הדיווחים איש השמאל חמדין סבאחי עם 20% מהקולות וברביעי האיסלאמיסט המתון עבד אל-מונעים אבו אל-פותוח עם 19%.

 

במצרים הדגישו כי הקרב על המקום השני עדיין פתוח וכי לסבאחי יש סיכוי תיאורטי לעקוף את שאפיק, כיוון שמאות אלפי קולות בבירה קהיר ובגיזה טרם נספרו. עם זאת, ההערכה היא ששאפיק יסיים שני. דוברו של סבאחי, חוסאם מוניס, אמר כי התוצאות "מוכיחות שהאנשים מחפשים אלטרנטיבה שלישית, אלה שחוששים ממדינה דתית ואלה שאינם רוצים שמשטר מובארק יחזור".

 

שאלת השלום: מי ישמור על ההסכם?

אם ייבחר שאפיק, חברו האישי של מובארק, הדבר עשוי לגרום להתחדשות המהומות במצרים, ומתנגדיו כבר נשבעו לשוב ולהפגין אם ימונה לנשיא. ניצחון של מורסי לעומת זאת עלול להגביר את המתיחות בין האיסלאמיסטים לצבא המצרי, המזוהה עם מובארק וקרוב יותר למערב. מוחמד בלתגי, מנהיג במפלגת האחים המוסלמים, אמר כי "כעת המצרים יצטרכו לבחור בין המהפכה לבין מתנגדי המהפכה".

 

תומכיו של שאפיק מאמינים כי הרקע הצבאי שלו וניסיונו בניהול הממשלה הופכים אותו לאדם הנכון להשיב את הסדר והיציבות למצרים, שמצבה הביטחוני, כלכלתה ותעשיית התיירות אליה נפגעו קשות בשנה החולפת. אם מורסי יהפוך לנשיא, פירוש הדבר שאיסלאמיסטים ישלטו ברוב מוסדות השלטון - בפרלמנט ובנשיאות - אולם לא בצבא. מורסי השמיע בעבר הצהרות מעורפלות בעד "בחינה מחדש" של הסכם השלום עם ישראל, אף שתנועת האחים המוסלמים טענה כי לא תבטל אותו. שאפיק מצדו הבטיח לדבוק בהסכם.

 

תמיד יש פעם ראשונה: מחכים לתור בקלפי באלכסנדריה (צילום: AP) (צילום: AP)
תמיד יש פעם ראשונה: מחכים לתור בקלפי באלכסנדריה(צילום: AP)

 

הקמפיין לקראת הסיבוב השני כבר יצא לדרך. אנשיו של מורסי מיהרו להזהיר כי בחירה בשאפיק פירושה חזרה לעידן מובארק, בעוד דוברו של שאפיק, אחמד סרחאן, אמר כי "האחים המוסלמים גנבו את המהפכה מהצעירים". הוא אמר כי שאפיק ישיב את העקרונות של מדינה אזרחית: "התוכנית שלנו נוגעת לעתיד. האחים המוסלמים עוסקים באימפריה איסלאמית. לא זה מה שרצו ארגוני הצעירים".

 

אמש קראו האחים המוסלמים לכוחות הפוליטיים במצרים לקיים שיחות בנוגע לשאלה כיצד "לשמור" על המהפכה המצרית. בהודעה שפרסמה התנועה נאמר כי אם שאפיק ינצח בבחירות לנשיאות, הדבר "יסכן את המדינה". בעבר אמרו בכירים באחים המוסלמים כי ניצחון של "שרידי המשטר הישן" יכול להתרחש רק באמצעות זיופים.

 

תוצאות הבחירות במצרים הפתיעו רבים. בשבועות האחרונים דווח כי המועמדים המובילים במרוץ לנשיאות הם דווקא האיסלאמיסט המתון עבד אל-פותוח ומזכ"ל הליגה הערבית לשעבר עמרו מוסא, שמדשדש כנראה באזור המקום החמישי עם 10% בלבד. פרשנים אומרים כי נסיקתו המאוחרת של שאפיק משקפת את החרדה השוררת בקרב מצרים רבים על רקע העימותים האלימים שעדיין מתרחשים במצרים מעת לעת, גם יותר משנה אחרי המהפכה.

 

נשים מחכות להצביע, השבוע בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשים מחכות להצביע, השבוע בקהיר(צילום: רויטרס)

 

כך או כך, לא ברור עדיין מה יהיו סמכויותיו של נשיא מצרים החדש. המועצה הצבאית העליונה היא שמחזיקה בשלטון מאז הדחת מובארק, ובהמשך השנה אמורה ועדת מומחים לנסח חוקה חדשה למצרים שבה יוגדרו סמכויותיהם של ראש המדינה, הפרלמנט ושאר המוסדות. צבא מצרים עשוי לפעול להגביל את כוחו של נשיא איסלאמיסט.

 

סמל המהפכה: צריך לקבל את התוצאות

עם היוודע תוצאות הבחירות הכמעט סופיות פרסם המועמד אבו אל-פותוח, שזכה בכ-20% מהקולות לפי ספירת האחים המוסלמים, הודעה שבה הצהיר כי הוא תומך במועמד האחים מוחמד מורסי. אבו אל-פותוח, שהודח בעצמו מהאחים המוסלמים בשנה שעברה, לא נקב בשמם של האחים אבל אמר כי הוא ותומכיו יתעלו על המחלוקות הפוליטיות והמפלגיות ויעמדו בחזית אחת נגד סמלי השחיתות והדיכוי, כשכוונתו לשאפיק.

 

האחים המוסלמים שכבר שולטים בפרלמנט הבטיחו להחיל חוק איסלאמי במצרים, מה שגרם לחששות בקרב מוסלמים מתונים, מצרים חילונים ובני המיעוט הנוצרי המודאגים מהאפשרות שזכויותיהם יוגבלו. זכייתו של מורסי במקום הראשון נובעת כנראה בעיקר מבסיס התמיכה הגדולה של האחים המוסלמים, אולם הוא זכה רק למחצית מהקולות שגרפו האחים המוסלמים בבחירות לפרלמנט בשנה שעברה, מה שעשוי ללמד על חוסר שביעות הרצון מתפקודה של התנועה.

 

בקרב הצעירים שהובילו את המהפכה ניכרה אתמול אכזבה קשה. דובר התאחדות צעירי המהפכה במצרים, עמרו חאמד, אמרי כי התוצאות אינן מבטאות את הרצון האמיתי של העם לשינוי. הוא השמיע טענות בנוגע להשפעה על הבוחרים, הטיה בקלפיות ותמיכה של כלי התקשורת הממלכתיים, המופעלים כעת על-ידי הצבא, במועמדותו של שאפיק. בדפי הפייסבוק של צעירי המהפכה הופיעו שלל התבטאויות נגד שאפיק.

באחד מהם הוא תואר כמי שהרג את ילדי המצרים במהלך המהפכה, גנב את כספם, זלזל באינטליגנציה שלהם ולבסוף נבחר על-ידיהם בכל זאת לנשיא.

 

ואאל גוניים, עובד חברת "גוגל" אחד מסמלי המהפכה, שהכריז על תמיכתו באבו אל-פותוח, מתח אמש ביקורת על אלה התוקפים את בוחריו של שאפיק. בהודעה שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו הדגיש גוניים כי הוא מכבד את התוצאות כל עוד הבחירות לא זויפו, וקרא לכל אלה המכתימים את שמם של הבוחרים בשאפיק לנסות להבינם במקום לזלזל בהם. "אסור לגעור באזרחים שבחרו בשאפיק כיוון שהם בחרו במי שאיננו רוצים, במקום זאת עלינו לגעור בעצמנו על שלא הצלחנו להגיע לאותם בוחרים ולשכנע אותם".


פורסם לראשונה 25/05/2012 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמד שאפיק. החבר של מובארק
אבו אל-פותוח. תומך במורסי
צילום: AFP
עמרו מוסא. מפלה עם 10% בלבד
צילום: רויטרס
מומלצים