ליאת חלתה בגיל 35: "ויתרתי על כימו כדי להיות אמא"
כשהייתה בת 25 פגשה ליאת בר-שרצר את הסרטן לראשונה, ועשור לאחר מכן התמודדה עמו שוב, הפעם בשד. היום, כשהיא אם לילדה, היא פועלת לקידום המודעות למחלה בקרב נשים צעירות - וגם בקרב הרופאים שנוטים לבטל את חששותיהן
הפרסומות בעיתונים ובטלוויזיה קוראות לנשים מעל גיל 50 לבצע בדיקות לגילוי סרטן השד, אבל מה לגבי נשים צעירות? בגיל 25 חלתה ליאת בר-שרצר, היום בת 42 מתל אביב, בסרטן השחלות, עניין נדיר מאוד לגילה. אבל "בזכותו ובגללו", כך היא מגדירה זאת בראיון ל-ynet, ניגשה עשר שנים אחר כך, בגיל 35, לביצוע ממוגרפיה, כיוון שהייתה בקבוצת סיכון.
קראו עוד על סרטן השד :
- כל חולה חייבת כימו? מיתוסים על סרטן השד
כבר באותה בדיקה ראשונהשערכה גילו כי היא חלתה בסרטן השד. "למזלי היה זה גילוי מוקדם יחסית", היא אומרת, "בשלב שתיים של הסרטן. בגילוי מוקדם אחוזי הריפוי היום מגיעים לכמעט 100%, והמספר הזה פשוט בלתי נתפס.
"הרי אין היום באמת תרופה למחלה, אבל זה אחד מסוגי הסרטן שבהם הגילוי המוקדם הוא כמעט התרופה, הוא ההחלמה. זה לא חוסך את הטיפולים, אבל גם לא הופך את הסיפור לטרגדיה אמיתית כמו בגילוי מאוחר אצל נשים.
"בגילאים צעירים משאירים מאחור משפחות עם ילדים קטנים מאוד, וכל ההתמודדות עם המחלה בגיל הזה כרוכה בטיפולים קשים אשר פוגעים מאוד בנשיות, כולל כריתת השד ונשירת השיער.
"זה משחית כל דבר נשי בגוף".
"מתהפכת לי הבטן בממוגרפיה"
בר שרצר החליטה במקרה שלה לא לקבל טיפול כימותרפי, למרות ההמלצות הרווחת היום. "היה לי יתרון של עשר שנים בכל הנוגע למודעות לסרטן", היא מספרת.
"החלטתי לא לעבור כימותרפיה בעיקר משום שלא היו לי ילדים עדיין, וידעתי שזה יפגע לי מאוד בפוריות. בתקופה ההיא טיפולי שימור הפוריות היו בחיתוליהם יחסית.
"במקרה של גילוי מוקדם הכימותרפיה היא למעשה מניעתית ולא מאריכה חיים, כך שלעומת זה ההפסד הבטוח בעניין הפוריות היה בלתי נסבל".
בר שרצר עברה ניתוח להוצאת הגידול, ולאחר מכן טופלה בתרופות. "עם ההיסטוריה שלי אני לא יכולה להגיד שבכל פעם שאני הולכת לעשות ממוגרפיה לא מתהפכת לי הבטן, ואני לא יכולה להגיד שזה ב-100% מאחורי, אבל היום אני נשואה באושר גדול ויש לי ילדה שממלאת את כל עולמי.
"אני רוצה להאמין באיזה שהוא פטליזם לא רציונלי ששילמתי את חובי לרפואה".
הרופאים אומרים: "זה לא יכול להיות גוש"
את סיפור ההחלמה האישי שלה החליטה בר שרצר לרתום למען נשים צעירות אחרות, והקימה את עמותת "עתיד ורוד", לקידום המודעות לסרטן השד בנשים צעירות. "לא מדובר בתסמונת נדירה כלשהי", היא אומרת, "אלא במחלה שמכה ב-1,200 נשים צעירות בישראל מדי שנה.
"כשחליתי, לא קיבלתי מענה בעמותות הקיימות, מהרופאים ומהסביבה בכלל. כולם אמרו שסרטן השד בגילי הוא דבר נורא נדיר. אבל רציתי לדבר עם נשים צעירות, להבין איך נראית למשל כריתה בגיל הזה. יש המון שאלות שאולי פחות מטרידות אישה בת 60 ומעלה, בלי לזלזל במקרה שלה כמובן".
-מה המטרה המרכזית של העמותה?
"המטרה שלנו היא לפנות לנשים בריאות בגילאי 20 פלוס, ולומר להן שסרטן שד פוגע בנשים צעירות, וזה ממש לא נדיר. הן יכולות להציל את החיים שלהן.
"אני קוראת להן להיבדק מגיל 20 באופן שגרתי אצל כירורג שד פעם בשנתיים, ומגיל 30 פעם בשנה. כמו שהולכים לשיננית ולרופא נשים, השאיפה היא שכך ילכו לכירורג שד.
"במקביל אנחנו פועלים להסיר את כל החסמים שהרופאים וקופות החולים מניחים בפני נשים שכן מרגישות גוש כלשהו. נשים מגיעות כבר עם גרורות, ואומרים להן שזה מבנה השד או בלוטות החלב, ושבגיל הזה זה לא קרה. אבל לכל אחת מאיתנו צריך לשבת בראש שזה קיים, ופשוט תתעקש ותדפוק על שולחנות.
"עד שנצליח לעשות גם שינוי חקיקתי, שאני מקווה להגיע אליו, ההתעקשות של כל אחת ואחת על הדבר הזה פשוט תציל את החיים שלה".
הערב (ב') ב-20:00 תתקיים הקרנת בכורה מיוחדת של הסרט "היסטריה" בסינמה סיטי גלילות. ניתן לרכוש כרטיסים לאירוע במחיר 250 שקלים, סכום אשר נתרם במלואו לעמותת "עתיד ורוד " לצורך פעילויות הסברה להעלאת המודעות למחלה בקרב נשים צעירות. בעמותה מדגישים כי כל בעלי התפקידים בה עושים זאת בהתנדבות.
לרכישת כרטיסים: טל' 054-6666697, 052-5533883, או בכניסה לאירוע. לעמוד הפייסבוק של העמותה לחצו כאן