שתף קטע נבחר

23 שנה לטיאננמן: אב שכול התאבד במחאה

יה וויילין תלה את עצמו והשאיר אחריו מכתב שבו תיאר את מותו של בנו במחאת הסטודנטים בסין ב-1989 והצהיר כי הוא עומד למות במחאה על יחסה של הממשלה לנושא. בשבוע הבא יצוין יום השנה. גורלם של אלפי בני אדם שהפגינו בכיכר עדיין לא ברור

מחאה מתמשכת וכואבת בסין. אביו של צעיר שנהרג בדיכוי ההפגנה המפורסמת בכיכר טיאננמן ב-1989 התאבד במחאה על טיפולה הכושל של הממשלה בפרשה. כך הודיע היום (יום ב') ארגון "אימהות טיאננמן" התובע מהממשלה לחקור את הפרשה ולהעניש את האחראים לטבח.

 

הטבח בכיכר טיאננמן (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
הטבח בכיכר טיאננמן(צילום: איי פי)

 

גופתו של יה וויילין, בן 73, נמצאה תלויה בחניון תת-קרקעי נטוש מתחת לבניין מגוריו בבייג'ינג. ככל הנראה, הוא תלה עצמו ומת ביום שישי. בהודעה באתר הארגון נכתב כי על פי משפחתו של יה, הוא נשא על גופו מכתב שבו תיאר את מותו של בנו בכיכר והצהיר כי הוא עומד למות במחאה על חוסר טיפול בנושא במשך למעלה מ-20 שנה.

 

בנו של יה, אייגואו, נורה למוות בראשו בידי חיילים. אמו סיפרה כי היה בן 22 וציפה לקבלת עבודה. הוא יצא לקניות עם חברתו באותו ערב שבו נורה.

 

מותו הטרגי של האב התרחש שבוע לפני יום השנה ה-23 לפשיטה הקטלנית על מחאת הסטודנטים בכיכר טיאננמן בבייג'ינג, שיצאה לפועל בלילה שבין 3 ל-4 ביוני. המחאה, שנמשכה שבועות, נצרבה בתודעה העולמית בזכות תמונתו של הצעיר הסיני העומד זקוף מול טנק. זהותו וגורלו לא נודעו עד היום.

 

עצרת זיכרון לנטבחים, הונג קונג, 2009 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עצרת זיכרון לנטבחים, הונג קונג, 2009(צילום: AFP)

 

אלפי סטודנטים כבשו אז את הכיכר העצומה ודרשו להביא את הדמוקרטיה לארצם, ולערוך בה רפורמות. הייתה זו קריאת תיגר נדירה על המשטר הקומוניסטי, ולפי הערכות של גורמים בינלאומיים בדיכוי האכזרי של המחאה נהרגו יותר מ-2,500 בני אדם וכעשרת אלפים איש נפצעו.

 

מאז שמרו הרשויות על שתיקה בנושא והדיון הציבורי בו הפך לטאבו. דבר לא נכתב על התקרית בספרי הלימוד הממלכתיים והממשלה לא חשפה באופן מלא את אירועי אותו לילה.

 

ארגון "אימהות טיאננמן" מנסה להעלות את הפרשה למודעות. הוא מפרסם מכתבים גלויים למנהיגי המדינה וקורא להם למסור מידע על המתים. הארגון קורא זה שנים לחקירה, לפיצוי משפחות הקורבנות ולענישה של האחראים לטבח. אנשיו אומרים כי הממשלה לא הגיבה עד כה לפניותיהם.

 

ג'אנג בביתה. איבדה את בנה בן ה-19 (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'אנג בביתה. איבדה את בנה בן ה-19(צילום: AP)

 

חברת הארגון, ג'אנג שיאנלינג, שהכירה את ההורים השכולים, אמרה כי האב התאבד

מתוך צער ומחאה. "התנהגותה קרת הדם של הממשלה הביאה לסוף הטרגי הזה", אמרה ג'אנג, שאיבדה את בנה בן ה-19 באירוע.

 

בשנה שעברה הצית עצמו גבר סיני בכיכר טיאננמן. לא ברור מה עלה בגורלו. לדברי הרשויות, הגבר ביצע את המעשה משום שלא היה שבע רצון מהליך בבית משפט מקומי. עד הראייה בראון סיפר כי אנשי הרשויות טיפלו באירוע במהירות מדהימה, ודקות אחדות אחרי התרחשותו - כבר לא היה ניתן להבחין שדבר מה אירע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המתנגד מול הטנקים בכיכר טיאננמן. גורלו לא ידוע עד היום
צילום: איי פי
ג'אנג. "התנהגותה קרת הדם של הממשלה הביאה לסוף הטרגי הזה"
צילום: AP
מומלצים