עדשות מגע: איך לבחור את התמיסה המתאימה?
איזו תמיסה תתאים לעדשות יומיות, האם התמיסה חייבת להיות מאותו יצרן של העדשות עצמן ומה חשוב לזכור כשמשתמשים בתמיסה עם מי חמצן? אופטומטריסטים מייעצים
עם או בלי משקפיים, קרוב ל-60% מהאנשים בישראל זקוקים לתיקון ראייה, כאשר 8.3% מתוכם מרכיבים עדשות מגע. מתוך סוגי העדשות, השימוש בעדשות החודשיות הינו הנפוץ ביותר ומשתמשים בהן למעלה מ-40% ממרכיבי עדשות המגע.
רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט
ממשקפיים ועד עדשות, כתבות נוספות:
- איך קונים ומטפלים בעדשות מגע? מדריך
- עדשה כהה יעילה יותר? 8 עצות לבחירת משקפי שמש
- צפו: כך מתבצע ניתוח להסרת משקפיים בלייזר
מאחר וכל שימוש בעדשות מגע שאינן יומיות מחייב שימוש בתמיסות, הנתונים שמצביעים על יתרון לעדשות החודשיות מעידים על החשיבות בבחירת תמיסה נכונה ומתאימה לעדשות המגע ולעיניים.
התמיסות משמשות לשטיפה, חיטוי והשרייה של עדשות המגע לאחר יום שלם של הרכבתן ולפני הרכבה נוספת. ניקוי עדשות המגע בתמיסה חשוב לבריאות העין, משום שהוא מסייע בהסרת שומנים והחלבונים הנצמדים לפני העדשה ועלולים להזיק.
קיימים שלושה סוגי תמיסות עיקריים:
1. תמיסה רב תכליתית: מיועדת לרוב סוגי עדשות המגע הרכות לניקוי, שטיפה ואחסון של העדשה לפני הכנסתה לעין. התמיסות הרב תכליתיות מתחלקות לכמה סוגים, ביניהם רב תכליתית ללא חומר משמר שמונעת הכתמה של הקרנית (דוגמת Synergi),
תמיסה רב תכליתית עם מרכיב לחות שמאפשרת הרכבה נוחה יותר של העדשות (דוגמת Hy-Care או Bio-true) או רב תכליתית שמותאמת לעיניים רגישות במיוחד (דוג' All in one light).
2. תמיסת מי חמצן: מיועדת לחיטוי אנטי-בקטריאלי שמנקה את העדשות באמצעות מי חמצן. מאחר ואת מי החמצן אסור להכניס לעין, יש כמה דרכים לנטרל אותו: באמצעות חומר נוסף בבקבוק נפרד (דוגמת Clean Op 1 2 או (PerOflex 1 2, בטבלייה שמכניסים למחסנית עם מי החמצן וממתינים מספר שעות (דוגמת Ever Clean) או באמצעות דסקית המחוברת למחסנית ומנטרלת את מי החמצן ודורשת גם היא המתנה של כמה שעות לפני הכנסת העדשות לעיניים (דוגמת Easy sept).
תמיסות מי חמצן דורשות הקפדה יתרה על הוראות השימוש והמתנת הזמן הדרוש, שכן הכנסת חומר לא מנוטרל עלולה לגרום לצריבה וכאב בעין.
3. תמיסת סליין: מספקת סביבה נוזלית לעדשות ובכך שומרת עליהן רטובות, ללא פעולת חיטוי. אנשים נוטים לחשוב שתמיסה זו דומה לתמיסה הרב תכליתית, אולם בפועל התמיסה מיועדת לשטיפה ולאחסון קצר טווח בלבד. השימוש בסליין דומה לשטיפת ידיים במים ללא סבון, ולכן מיועדת בעיקר לאלו המשתמשים בתמיסות מי חמצן וצריכים לשטוף את העדשות בטרם הכנסתן לעין על מנת למנוע תחושת צריבה, או למשתמשים בעדשות יומיות וזקוקים לריענון של העדשה במהלך היום.
כיצד לבחור תמיסה מתאימה?
- הקשיבו לאופטומטריסט: ראשית, חשוב לדעת כי ההמלצה הטובה ביותר צריכה להגיע מהאופטומטריסט, שמתאים עבורכם גם את עדשות המגע. ניתן לבקש כמה חלופות לתמיסות שפועלות על עקרונות דומים, על מנת לאפשר בחירה ביניהן לפי זמינות או מחיר.
- התחשבו באורח החיים ובהרגלים שלכם: תמיסות שמבוססות על מי חמצן דורשות זמן נטרול שונה, לכן חשוב להתאים את התמיסה לאורח החיים ולהרגלים שלנו. למשל, אם אנחנו ישנים שנת צהריים קבועה למשך שעתיים, לא נשים את העדשות בזמן זה במי חמצן כי לא יעבור מספיק זמן לנטרול. במקרה כזה עדיף להשתמש בתמיסה רב תכליתית שלא תגרום לצריבה בעין לאחר זמן השרייה קצר.
- התאימו תמיסה לסוג עדשות המגע: עדשות חד פעמיות שמיועדות להרכבה דו שבועית או חודשית ידרשו בדרך כלל ניקוי פחות קפדני מאשר עדשות קבועות, מאחר והן נזרקות לאחר זמן שימוש קצר. לעדשות העשויות מסיליקון הידרוג'ל, שסופחות יותר משקעים, כדאי לבחור בתמיסת מי חמצן או תמיסה רב תכליתית ללא חומר משמר.
לעדשות מגע קשות חשוב להתאים תמיסה ייחודית עבורן, דוגמת Delta. אין קשר בין תיקון צילינדר בעדשות המגע לבין התאמת התמיסה, וכמו כן אין הכרח להשתמש בתמיסה המיוצרת על-ידי אותו יצרן של העדשות.
- בחרו את התמיסה הטובה ביותר עבורכם: חברות שונות מייצרות תמיסות שונות לעדשות מגע, כאשר רובן נכללות בסוגים המפורטים מעלה. חשוב לזכור, שתמיסה שטובה ונוחה לשימוש לחלק מהאנשים, עשויה לא להתאים לאחרים. בהתאמה של תמיסה יש מקום לתחושה אישית, בנוסף לסוג עדשות המגע והמלצות האופטומטריסט.
- שימו לב לכללי זהירות והוראות שימוש: במיוחד לתוקף
התמיסה ואופן השימוש בה. למשתמשים בעדשות מגע קבועות עדיף להוסיף שימוש בסבון לעדשות מגע ואנזימים לפירוק חלבונים, בעקבות השימוש החוזר לאורך זמן בעדשות אלו.
לתמיסות תפקיד חשוב בשימוש עדשות המגע. תמיסה מתאימה תעצים את חווית ההרכבה, תעניק תחושה נוחה יותר לאורך חיי העדשה ותסייע בשמירה על בריאות העין. לעיתים קרובות, התאמה נכונה יותר של התמיסה תפתור בעיות שונות שמתעוררות במהלך הרכבת העדשות.
הכותבים הם אופטומטריסטים מוסמכים B.optom של חברת "בלואייז".