מסורתי, מאופק ואקלקטי: ביקור בבית ירושלמי
שילוב של בנייה ירושלמית מסורתית עם קווים מודרניים ונקיים, אבל גם עם צבעים עזים וריצופים מיוחדים, מאפיינים את הבית שנבנה במרכז שכונת בקעה בדרום ירושלים. צפו בתמונות
שכונת בקעה, השוכנת בדרום ירושלים, הוקמה בסוף המאה ה-19 ונשאה במשך שנים רבות אופי חקלאי למחצה, כשחלקים גדולים ממנה הוקצו לגידולים חקלאיים. אחרי מלחמת העצמאות נשארה השכונה בצד הישראלי של העיר והאוכלוסייה שלה, שעד המלחמה הייתה מעורבת, התחלפה באוכלוסייה יהודית.
עוד על עיצוב הבית בביקור בית :
- כמו בבית: גם דירה שכורה יכולה להיות מעוצבת
- אתגר עיצובי: שני בתים הופכים לאחד
- ביקור בית: משפצים את הדירה של סבא וסבתא
בשנות ה-50 החלו לבנות בשכונה שיכונים לעולים חדשים, וכיום בקעה מציגה למטייל בה סגנונות בנייה מגוונים מתקופות שונות, עם שפע של מבנים לשימור. ברוח הזיקה להיסטוריה האדריכלית של ירושלים ושימור צביונה הוויזואלי, נבנה במרכז השכונה הבית שבו ביקרנו בגודל 300 מ"ר. הבית ממוקם על פני מגרש שטחו בגודל 1,300 מ"ר (עליו שש דירות) ועל עיצובו הופקד האדריכל מתי רוזנשיין.
חזיתו של הבית שפונה לרחוב מזכירה בנייה ירושלמית מסורתית, אבל ממש לא נראית כמו חיקוי שלה - אלא כמו גרסה מודרנית ונקיית קווים. השימוש באבן ירושלמית בהירה, החלונות הגדולים וההקפדה על סימטריה יוצרים חזית בניין אלגנטית ומרשימה.
הכניסה לבניין היא דרך שביל מרוצף ורחב, שמשני צדציו ניצבים עציצים גדולים ועצי זית. דלת הבניין הגדולה והמקושתת מובילה ללובי לא גדול אך מואר היטב, מרוצף שיש ומבהיק. בבניין עצמו יש שש דירות, שתיים מהן דירות גן ושתי דירות דופלקס. הדיירים, ממוצא אנגלו סקסי, הכירו היכרות מוקדמת, התארגנו לצורך רכישת הקרקע והיו שותפים להליך תכנון הבנייה ועיצוב הפנים של הדירות.
באחת משתי דירות הדופלקס מתגוררת משפחה בת שש נפשות - זוג הורים וארבעה ילדים. הדירה תוכננה ועוצבה לפי צורכיהם של בני המשפחה ולפי טעמם, שבבסיסו הוא מסורתי ומאופק, אך עם נכונות לשלב נגיעות מודרניות ומעט אקלקטיות. חלל האירוח המרכזי בדירה, שמואר באופן נפלא הודות לאור שחודר דרך החלונות הגדולים, מחופה כולו פרקט חום-אדמדם. הגוונים שנבחרו לרהיטים ולאביזרים המשלימים נעים על הסקאלה שבין שמנת, חול וחום.
בצד אחד של החלל הגדול ניצב שולחן אוכל ארוך מעץ כהה המיועד ל-12 סועדים, וסביבו מסודרים כיסאות מרופדים בקטיפה אפרפרה. לאורך השולחן תלויות מהתקרה בגבהים שונים נורות קטנות באהילי נייר מוקשה, ששוברות מעט את המראה הרציני והרשמי של פינת האוכל. פינת האוכל מופרדת מאזור הישיבה על ידי מזנון כהה שמשמש גם לאחסון.
בסלון, על גבי שטיח שעיר וענקי, ניצבים אלה מול אלה זוג כורסאות עור רחבות מסעדים ומשענת וזוג כורסאות קטנות יותר, מרופדות אריג חום-סגלגל. בניצב להן עומדת ספה ארוכה ולבנה, שכריות נוי בגוונים כהים ממנה ותואמים לשאר חלקי הסלון גורמות לה להשתלב בטבעיות עם יתר הרהיטים.
במרכז פינת הישיבה עומד שולחן אבן עגול ונמוך. עם שולחנות צד נוספים, הפזורים בין הכורסאות והספה, השולחן הופך את השהייה בסלון לנעימה מאוד להסבה ולאירוח. שתי נישות עם מדפים שעליהם מסודרים בצפיפות ספרי קריאה ועיון הן רק רמז לנישות רבות ונוספות (ומאות ספרים נוספים), שמלוות את המסדרון הארוך שיוצא מהחלל המרכזי.
לאורך כל הקיר הימני של המסדרון שמוביל לחדרי השינה, נקבעו נישות למדפי ספרים, ובהן חלונות גדולים ששוטפים את המסדרון באור טבעי מבחוץ. אחד החדרים שאליהם מוביל המסדרון הוא חדר משפחה וצפייה בטלוויזיה. שם, מול מסך פלזמה גדול במיוחד, נמתחת ספה פינתית מרופדת בבד בגוון אדמדם-חום ועליה מפוזרות המון כריות בדוגמאות אתניות.
חדר המשפחה, מעבר להיותו ביתי, אינטימי, נוח מאוד ומזמין, הוא באמת "משפחתי" מאוד. זאת בזכות שני קולאז'ים ממוסגרים של בני המשפחה התלויים על הקיר ולא מעט תמונות משפחתיות. במטבח ובחדרי הרחצה בדירה בא לידי ביטוי קו עיצובי נקי ומודרני עם חומרים "קרים" יותר, בשונה מהעץ ומהטקסטילים החמימים המאפיינים את חללי המגורים הציבוריים.
הארונות העליונים הבהירים והארונות התחתונים הכהים במטבח הם בעלי ידיות מתכת דקיקות ואלגנטיות. אי בישול משולב בדלפק ישיבה לארוחות קלות ויומיומיות. פס מוזאיקה, שנמתח לאורך הקיר מתחת לארונות העליונים, הוא מוטיב שיחזור על עצמו, רק בגדול, בחדרי האמבטיה.
בחדר אמבטיה אחד בולט המפגש בין אריחי הצפחה הגדולים של הרצפה לבין ריבועי החרסינה הקטנטנים, שמרכיבים את הפסיפס המרשים שמחפה את פנים המקלחון. משטח שיש לבן, שבו קבועים הכיור ושלישיית מראות נטולות מסגרת, תורם גם הוא ליצירת מראה מחוכם ואלגנטי.
בחדר הרחצה השני מופיע הפסיפס, הפעם בגווני כחול, כריצוף וחיפוי חלק מחזית האמבטיה. הארונות והכלים הסניטריים לבנים, אך זוג חלונות גדולים שנקבעו בתקרה המשופעת, שמולם מראה גדולה, מכניסים אור מזווית בלתי שגרתית שנשבר, מוחזר ומתפזר בחלל ומעניק לו מראה קסום, לא פחות.
אחד המקומות האהובים ביותר על בני הבית הוא המרפסת רחבת הידיים, המשופעת בצמחיה ובעצי פרי קטנים. מהמרפסת אפשר להשקיף על גגות שכונת בקעה ובימים בהירים, כמעט על כל ירושלים, הגדלה, מתפשטת ומשתנה. ממש כמו הבית הזה.
הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"