מש' הבריאות מפרסם: מה צריכים ילדים עד גיל 5 לאכול
הילד התרגל לבמבה ולמיץ פטל? עכשיו ינסו הגננות לשנות את ההרגל המגונה וגם את הגזרה של הקטנים, על פי הנחיות חדשות של משרד הבריאות, כך מדווח "ידיעות אחרונות"
הסוף לכריך עם שוקולד ולמיץ פטל בגן. במשרד הבריאות מנסים לשים קץ לחגיגות הממתקים בגיל הרך ומפרסמים בימים אלה הנחיות חדשות לכל הגנים, מעונות היום והמשפחתונים. ילדים מגיל שלושה חודשים ועד גיל חמש ייהנו מעכשיו מתפריט מומלץ שבו מככבים הירקות, הפירות והדגנים המלאים ונעדרים המשקאות הממותקים והאוכל התעשייתי.
קראו עוד על תזונה לילדים:
- מזון בריא - כבר מהחודשים הראשונים
בשנים האחרונות חל גידול משמעותי במספר הילדים הנמצאים במסגרת חינוכית מגיל ינקות, ולכן קיימת חשיבות להקניית הרגלי אכילה נכונים כבר מהגיל הרך, במיוחד לאור העובדה כי קיים קשר ישיר בין תזונת הילד למיצוי פוטנציאל הגדילה וההתפתחות שלו.
עכשיו מפרסמים שירותי המזון והתזונה של משרד הבריאות והדיאטניות בלשכות הבריאות תדריך לכל המסגרות החינוכיות, עם הנחיות מפורטות למתן תפריט עשיר בברזל הכולל ירקות, פירות ודגנים מלאים תוך שילוב פעילות גופנית. המדריך מפרט את סוגי המזון שיש להגיש לילדים ואת גודל המנות המומלצות לכל גיל, בכל ארוחה.
לכל גיל, כך נאמר בתדריך, מומלץ להתאים מזון לפי טווח האנרגיה המתאים לו. עדיף לחלק את צריכת הקלוריות היומית לפי החלוקה הבאה: 20% בארוחת הבוקר, 33% בארוחת הצהריים, 14% בארוחות הביניים, ו33%- בארוחת הערב בבית.
בגיל שלושה-שישה חודשים מומלץ לפעוט לצרוך 580 קלוריות ביום, בגיל שבעה חודשים-שנה הכמות המומלצת היא 730 קלוריות, מגיל שנה עד שלוש ההמלצה עומדת על 1,450-1,000 קלוריות ובגילאי ארבע-חמש מומלץ לילד לצרוך 1,800-1,600 קלוריות ביום.
כמה מזון מתועש מותר בשבוע?
על פי ההנחיות, ארוחת הבוקר צריכה להיות מוגשת בין רבע לשמונה לשמונה וחצי, ארוחת ביניים בין עשר לעשר וחצי, ארוחת צהריים בין שתיים עשרה ורבע לאחת, ומנחה בשלוש וחצי בצהריים.
המשרד קובע כי ניתן להשתמש במנה אחת של מזון מתועש בשבוע, כיוון שהאוכל המהיר מכיל רמות גבוהות של שומן ונתרן, ורמות נמוכות של ברזל. במקום שתייה ממותקת הילדים יצטרכו להתרגל למים בלבד, כאשר ניתן להוסיף להם לימון, נענע או לואיזה. מנה צמחונית תינתן רק לפי דרישה מפורשת של ההורים, ותכלול מזון עשיר בחלבון כמו קטניות מבושלות.
עוד קובע המשרד כי יש להשתמש בתבלינים נותני צבע, וכי יש לעשות שימוש במגוון שיטות בישול בהן אידוי, אפייה וצלייה. סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, פנה בימים האחרונים לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבקשה לבטל את המיסוי על פירות וירקות, כדי להקל על רכישתם בכל שכבות האוכלוסיה ולאפשר להורים לבנות תפריטים עשירים יותר.
ההנחיות של משרד הבריאות לא פוסחות על ימי ההולדת בגן, שם בדרך כלל הילדים נהנים ממגוון רחב של ממתקים וחטיפים. על פי ההמלצה, את הבמבה והביסלי יש להמיר בכיבוד דל בשומן במלח ובסוכר. הגירסה הבריאה של יום ההולדת תכלול חטיף או קרקר אפוי, בייגלה, ירקות ופירות חתוכים, כריכים מקושטים, או עוגות על בסיס פרי או גבינה.
תפריט לדוגמה לגילאי שנה עד שלוש
ארוחת בוקר
1. לחם אחיד או לחמנייה או 30 גרם דגני בוקר לא מתוקים
2. 50 גרם ירקות חיים (משלושה סוגים)
3. 25 מ"ל גבינה, או קוטג' ,5% או 15 גרם גבינה צהובה 5%, או 100 מ"ל חלב, או שוקו 3%, או גביע יוגורט/מעדן חלב
4. ביצה קשה/חביתה, או 25 גרם טונה/חומוס, או 15 גרם אבוקדו, או 5 זיתים ללא גרעינים
ארוחת עשר ומנחה
1. לחם אחיד/לחמנייה
2. 25 גרם גבינה או קוטג' 5%
3. 15 גרם טחינה/אבוקדו/חמאת בוטנים לא מתוקה
4. 30 גרם עוגה בחושה/עוגת פירות או עוגת גבינה
5. חצי מנת פרי
ארוחת צהריים בשרית
1. 100 מ"ל מרק
2. 60-30 גרם מנה בשרית כמו: חזה הודו/עוף ללא עצמות ועור / קציצות / קבב / המבורגר / שניצל ללא ציפוי או 80-40 גרם מנת דג
3. שלושת רבעי כוס חיטה / קוסקוס / אורז מלא / ספגטי / עד דשים / פתיתים / תירס / תפו"א / בטטה
4. חצי כוס ירקות
5. חצי מנת פרי (משלושה סוגים)