"אף אחד לא יתקדם מטר במלחמה הבאה"
מערך המילואים זכה להוקרה בכנסת, אך בדיון בוועדת חוץ וביטחון, הזהירו חיילים מפני המתרחש בשטח. סקר הציג ירידה בשביעות הרצון של המשרתים, בתחושת כשירותם ובאמון שהביעו במפקדים. "המספרים לא שווים כלום. אפשר לנגב איתם"
ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ערכה הבוקר (יום ג') דיון מיוחד במסגרת יום ההוקרה לחיילי המילואים, אך תחושת החגיגיות נפגמה לאחר שהחיילים עצמם העידו על המצב הקשה בשטח. בנוסף, הצביעו נתונים חדשים שעלו מסקר בקרב משרתים על ירידה באמון החיילים במפקדיהם, בתחושת מוכנותם ובשביעות הרצון הכללית שלהם מהשירות. בדיון משתתפת ראש אכ"א, אלופה אורנה ברביבאי. ynet העביר את הדיון בשידור חי.
יו"ר הוועדה, ח"כ רוני בר-און (קדימה) אמר בתחילת הדיון כי "לכל עם ישראל ברור כי לא ניתן להפריד בחשיבות מערך המילואים לביטחון המדינה. יש לזה לא מעט חשיבות בשאלות נוספות של חוסן לאומי, שאינן ביטחון המדינה כמו שוויון ונשיאה בנטל שהשיח הציבורי עוסק בהן לא מעט. מערך המילואים מספק לצה"ל כוח מבצעי ולוגיסטי גדול ומביא לצבא הרבה בגרות, שיקול דעת וניסיון שלא יסולא בפז".
נושאים בנטל - כותרות אחרונות ב-ynet:
ראש אכ"א, האלופה ברביבאי, אמרה בדיון כי היא "מקווה שזה לא יהיה יום סמלי בלבד, שייגזרו ממנו משמעויות של השלכות על האופן שאנו מסתכלים על המערך הזה". לדבריה, "מערך המילואים הוא עיקר כוחו של צה"ל והוא אינו יכול לנצח בלי מערך המילואים. מלחמת לבנון השנייה הייתה אירוע מכונן, תמרור אזהרה לכולנו".
ח"כ איתן כבל (העבודה) אמר בדיון כי "אני יודע שיש תחושה אצל חלק מהמג"דים שמאז שהתכנסנו כאן בשנה שעברה לא קרה הרבה. לצערי, המצב במערך המילואים הוא לאין שיעור קשה אפילו מהמערך הסדיר. כשאתה מגיע למערך המילואים, אתה רואה את השבר האמיתי".
בהמשך אמרה האלופה ברביבאי כי "אנו חושבים שנכון ליצור יותר תכנים לעניין של הוקרה. שלושה מתוך ארבעה גברים ממשיכים לשירות מילואים. כשמסתכלים על מיצוי הגדודים לתעסוקה מבצעית ב-2004, ראינו שכלל המסגרות ביצעו תעסוקה מבצעית וככל שהחוק הלך והוטמע, כשליש מהצבא מבצע תעסוקה מבצעית".
ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה בדיון כי "היום הזה אמנם חגיגי, אבל לא פשוט לכנסת, לממשלה, גם לצה"ל ולמערכת הביטחון. יושבים פה מג"דים שנמצאים פה פעם שנייה וחלקם יודעים שחלק מהדברים שידוברו כאן, לא ימומשו גם ביום המילואים הבא. זה שאיש מילואים צריך לשלם לעצמו את הנסיעה באוטובוס זה דבר שלא עולה על הדעת".
ראש מחלקת מדעי ההתנהגות באכ"א, אלוף-משנה אביבה שקד, הציגה בדיון סקר מגמות שנערך בקרב חיילי המילואים משנת 2000. שקד ציינה כי בכלל המדגם ישנה ירידה משמעותית בשביעות הרצון בשירות המילואים - מ-65% ל-57% - אך יציבות בקרב המג"דים והמ"פים בקרב כלל המשרתים. לדבריה, "84% אומרים: 'כשאקרא לצו מילואים, אגיע מיד'. כמעט 70% סבורים שיש סיכוי גבוה לכך שישתתפו באירוע לחימה בשירות המילואים הקרוב".
בעוד מפקדי הפלוגות והגדודים שומרים, על פי נתוני צה"ל, על רמת שביעות הרצון, מסתמנת ירידה (מ-79% ל-74%) באמון שהביעו הנשאלים כלפי המפקדים. בנוסף, טענו 42% מהמג"דים ו-24% מכלל המשרתים כי השירות פוגע בהם מבחינה כלכלית.
לבד מנתונים אלה, מציג הסקר ירידה של 9% בתחושת הכשירות לבצע את התפקיד בחירום וירידה של 5% בהערכת מוכנות היחידה. בהתאם, חושבים רק 39% מהנשאלים כי הציוד והאמצעים שהם מקבלים מתאימים למשימותיהם.
"מתק שפתיים"
ניצן פלס, חייל מילואים, הציג תמונת מצב עגומה ואמר כי "כולם מדברים פה בצורה מאוד מכובדת ובמתק שפתיים. באנו כבר בשנה שעברה לכאן לדבר על נטל כבד מאוד. יש בעיות קשות של מג"דים, רק בשבוע שעבר קראנו שעוד מכבידים את הנטל. זה שצה"ל מקצץ זה בסדר, אבל התוצאה היא שאנחנו לא מתאמנים, לא מוכנים למלחמה, ציוד יש ביחידה שלי כי במקרה היא יחידה נחשבת. בשאר היחידות אין ציוד מספיק. במלחמה הבאה, חיילים לא יוכלו להילחם. אף אחד לא יתקדם מטר במלחמה הבאה. המספרים האלה שמציגים פה, סליחה על הביטוי, אפשר לנגב איתם. הם לא שווים כלום. אני לא מוכן למות בשביל טיוח".
נציג שני של החיילים הצטרף לדבריו וביקש "לחדד תמונה שעולה מהשטח. בשנים האחרונות נוצרה סיטואציה שבה מפקדים אצלי ביחידה בקושי רואים את החיילים שלהם. מ"פ יראה חייל פעם אחת באופק השירות שלו. במצב שבו מפקד בשטח בקושי רואה את החיילים שלו ובקושי מכיר אותם, איך ינהל אותם ויחליט על חלוקת תפקידים בזמן אמת?", תהה.
מכתב המג"דים: "קריסת מערך המילואים"
לקראת הדיונים בכנסת כתבו 15 מפקדי גדודים במיל' מכתב מיוחד לראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק והרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ ובו הזהירו מפני קריסת מערך המילואים בשל מה שהגדירו כאוזלת ידה של הממשלה ואי-קיום הבטחות לעשרות אלפי המילואימניקים. את המכתב פרסם יוסי יהושוע ב"ידיעות אחרונות".
עופר גבריאלי, סגן-אלוף במילואים ואחד מהחותמים על המכתב, הודה במהלך הדיון כי "בשטח כלום לא זז". הוא קרא לחברי הכנסת "להפסיק לטמון את הראש בחול. אותה מצגת ואותן מילים יפות. תוציאו פרוטוקול ותראו. יש מציאות שאי אפשר להתעלם ממנה. באנו לא לבקש צ'ופרים, אני רוצה שתחזירו אותנו לנקודה שיכולנו להיות בה אם לא היינו עושים מילואים. הילדים שלא רואים אותנו, העבודה שפוגעת בנו".
בשיחה עם ynet, התייחס תת-אלוף שוקי בן ענת, קצין מילואים ראשי, למכתב ואמר כי "המג"דים מעלים את הנקודות מתוך אכפתיות ולא מתוך התרסה. צה"ל מטפל בנושא בהיבטים אופרטיביים, כבר ניתנו באחרונה הוראות בנושא הלכידות של היחידה וחיזוק הקשר בין המפקדים לחיילים. הנושא מוכר לצה"ל, לא מדובר בהפתעה".
המג"דים פירטו במכתב את ההבטחות שניתנו להם ולא קוימו עד כה.
בין היתר, צוינה הנחה (5%) בארנונה, הנחה של 50 אלף שקל ברכישת דירה, שעה חופשית על חשבון המעביד לאשתו ואם ילדיו של המשרת, סיוע למעסיקים בינוניים וקטנים שמשרתים והחזר עבור הוצאות נסיעה למילואים."אנחנו לא חיות מחמד שמגיעות לפינת הליטוף בכנסת. אנחנו מגזר שיכול כמוכם להקטין ראש. אם לא תתחילו לעבוד לטובת משרתי המילואים, לא יהיה מי שישמור לכם על הכיסאות ועל הבית", כתבו המפקדים במילואים. הם ציינו כי התריעו כבר לפני שנה בכנסת, "דיברנו על אפליה מתקנת, שלא תגזול פרנסה ממגזרים אחרים, אבל תיטיב עם מי שעושה מילואים".