שתף קטע נבחר

זינוק בפניות לסיוע מעמותה: "ביטוח לאומי חוסך"

עמותת "ידיד" המעניקה סיוע משפטי לאזרחים מול המוסד לביטוח הלאומי, מדווחת כי מתחילת השנה חלה עלייה חדה בבקשות לסיוע. מרבית הפונים הן נשים, בעיקר חד הוריות ומהמגזר הערבי. "מדובר בשיטה", אמר סמנכ"ל העמותה

המוסד לביטוח לאומי, שאמור לסייע לשכבות החלשות, ממשיך להערים קשיים על האזרחים בקבלת הכספים. מנתונים של עמותת "ידיד" עולה כי בחמשת החודשים של שנת 2012 חל גידול של כ-80 אחוז בפניות לעמותה בבקשת סיוע משפטי למימוש זכויות בביטוח הלאומי. 

 

עוד בחדשות ynet:

 

מנתוני העמותה עולה כי בסך הכול הגיעו אליה 2,139 פניות הנוגעות לבעיות וקשיים בהתנהלות אל מול הביטוח הלאומי בחמשת החודשים הראשונים של שנת 2012. מדובר, כאמור, בגידול של כ-80 אחוז לעומת התקופה המקבילה בשנת 2011.

 

מניתוח המידע עולה עוד כי רוב הפונים, 1,348, היו נשים (60%) וכי הנושאים המרכזיים שבהם התבקש הסיוע נגעו לקצבאות הבטחת הכנסה, דמי אבטלה,

תשלום מזונות, מימוש זכאות לסיעוד ועוד.

 

עוד עולה מן הנתונים כי 650 מהנשים (49%) הן נשים חד הוריות, והשאר נשואות או חיות עם בן זוג. 437 מהפונות מתקיימות מקצבאות הבטחת הכנסה ואבטלה לסוגיהן, 46 מקבלות קצבת מזונות, 156 הם קשישים המתקיימים מקצבת זקנה או שארים, ו-59 מהפונות הן נכות המקבלות קצבאות נכות בדרגות שונות.

 

"ביישובים רבים אין סניפים של הביטוח הלאומי" (צילום: global art village) (צילום: global art village)
"ביישובים רבים אין סניפים של הביטוח הלאומי"(צילום: global art village)

 

מניתוח הפניות מתברר עוד כי 62% מהפניות הן מהחברה הערבית, 17% ילידי הארץ, 12% עולים מחבר המדינות ו-7% עולים יוצאי אתיופיה. בעמותה אומרים כי הדבר מצביע על הקשר ההדוק שבין היכולת למיצוי זכויות והנגישות הפיזית והלשונית לשירותי הביטוח הלאומי.

 

לדברי רן מלמד, סמנכ"ל העמותה, "למרות העובדה שאתר האינטרנט של הביטוח הלאומי נגיש במספר רב של שפות, העובדה כי ביישובים רבים אין סניפים של הביטוח הלאומי וכי המוסד לא טרח עד היום להגדיל את מספר הסניפים הניידים שלו ואת זמינותם מעידה כי מדובר בשיטה שמטרתה אחת - למנוע מאוכלוסיות נזקקות ומוחלשות למצות את זכויותיהן שהמשמעות היחידה שלהן, חיסכון לביטוח הלאומי באי תשלום למבוטחים הזכאים לכך".

 

מלמד הוסיף שבימים אלה העמותה מגבשת הצעת חוק שתחייב הרחבת מערך הסניפים של הביטוח הלאומי, בעיקר בפריפריה.

 

הצעת חוק להעלאת תקרת המזונות

מחר תעלה לקריאה טרומית הצעת חוק שהכינה עמותת "ידיד" יחד עם קבוצה גדולה של נשים חד הוריות ובשיתוף עם המחלקות לעבודה קהילתית בפתח תקווה ורעננה. על פי הצעת החוק, שיגיש ח"כ עמיר פרץ יחד עם קבוצת חברי כנסת, התקרה המזכה בתשלום מזונות על ידי הביטוח הלאומי תועלה ותעמוד על סכום של כ-16 אלף שקלים (ארבע פעמים שכר המינימום),

לעומת הסכום כיום העומד על כ-6,000 ש"ח למפרנסת יחידה (אם חד הורית) עם שני ילדים ויותר.

 

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה: "הביטוח הלאומי פרוס בכל הארץ ביותר ממאה נקודות שירות, כולל בפזורה הבדואית, ברהט ובמגזר הערבי ביישובי הצפון. יש לציין שבמגזר הבדואי פועלת ניידת שירות שעוברת בין הכפרים בדרום. לביטוח הלאומי יש אתר ברוסית, בערבית ובאנגלית, ובנוסף המוסד מפיץ חוברות הסברה ואף שולח מרצים מטעמו לאוכלוסיות שונות. אנחנו תמהים מהיכן שאבה העמותה את טענותיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
רוב הפניות הגיעו מנשים (אילוסטרציה)
צילום: גדי קבלו
צילום: עופר עמרם
אין מספיק סניפים. רן מלמד
צילום: עופר עמרם
מומלצים