צרפת: לא פוסלים פעולה צבאית בסוריה
החרפה נוספת בחזית הדיפלומטית העולמית מול סוריה, לנוכח טבח הילדים. לאחר גירוש השגרירים המתואם, אמר נשיא צרפת כי אין לשלול התערבות צבאית בחסות מועצת הביטחון. ארה"ב: זו אופציה, אך איננו מאמינים שתביא לשיפור
לאחר הגירוש המתואם של שגרירי סוריה בעולם, נשמעת החרפת טון דיפלומטית נוספת לנוכח טבח הילדים בחולה . נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר אמש (יום ג') כי ארצו אינה פוסלת התערבות צבאית בסוריה, אם מועצת הביטחון של האו"ם תאשר את הצעד. דובר הבית הלבן אמר כי פעולה צבאית אמריקנית נגד סוריה "היא תמיד אופציה", אך עם זאת הדגיש כי היא עלולה להוביל לקטל נרחב יותר. במהלך הלילה הוחלט כי מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס לדיון דחוף בעקבות הטבח בסוריה.
התגובה העולמית לטבח הילדים:
האו"ם: הוצאות להורג בחוּלה; אסד: טרוריסטים
המערב נגד סוריה: מגרשים את שגרירי אסדארה"ב מגרשת את הנציג הסורי
"אי אפשר לתת למשטר של בשאר אסד לטבוח בעמו", אמר הולנד לערוץ פראנס 2. "התערבות צבאית איננה נפסלת כל עוד היא במסגרת החוק הבינלאומי, כלומר דרך החלטת מועצת הביטחון. עליי ועל אחרים לשכנע את רוסה וסין וגם למצוא פתרון שאינו בהכרח צבאי", הוסיף הולנד שצפוי להיפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ביום שישי.
דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר כי ארה"ב מתכוונת להחריף את הלחץ הדיפלומטי דרך מועצת הביטחון ולהביא לקבלת החלטה ביצועית במועצה, במסגרת סעיף 7 המסמיך אותה להטיל סנקציות או להפעיל כוח.
"אנחנו לא מאמינים שכניסה לפעילות צבאית תסייע לשיפור המצב", אמר קרני. "היא עלולה להוביל לקטל גדול יותר ולהקשות עוד יותר על תקופת המעבר. עמדתנו עכשיו היא לסייע בציוד לא קטלני ולהמשיך לבודד את משטר אסד". הוא אמר עוד כי רוב אנשי האופוזיציה שוחרי דמוקרטיה אבל יש בקרבם גם גורמים אחרים ולכן "אנחנו שוקלים את צעדינו".
ארה"ב: המשטר אשם בטבח
מועצת הביטחון תתכנס היום לדיון דחוף בהתפתחויות בסוריה. ארה"ב יחד עם בריטניה וצרפת מנסות לשכנע את רוסיה להצטרף להחלטה חריפה של סנקציות על פי סעיף 7 של אמנת האו"ם בעקבות טבח האזרחים ליד העיר חולה. מעצמות המערב מנסות לשכנע את רוסיה להצטרף להחלטה - כמעט תקדימית מבחינתה - להטיל חרם על מכירת נשק לסוריה, בצד צעדים נוספים שהמערב מציע.
בהתכנסותה האחרונה הסתפקה מועצת הביטחון בגינוי דמשק בעקבות הטבח בחולה, שבו נרצחו 108 בני אדם, בהם 49 ילדים. גם צעד זה היה בבחינת התקדמות שכן רוסיה וסין הצביעו בעד הגינוי. שר החוץ של גרמניה, גידו ווסטרוולה, קרא למועצת הביטחון של האו"ם להתכנס בשנית לדון במשבר בסוריה, דרישה המרמזת על כוונת מדינות במערב להחריף את הצעדים נגד דמשק.
הממשל האמריקני האשים את משטר אסד בשיגור רוצחים לחסל נשים וילדים בטבח בחולה ואת איראן בסיוע למשטר בביצוע זוועות. "אנחנו מאשימים את משטר אסד בטבח. אנחנו תומכים בעמדת רוסיה שצריך לחקור ולנו ברורה המסקנה – המשטר אשם בטבח בירי על נשים וילדים מטווח קצר", אמרה דוברת מחלקת המדינה ויקטוריה נולנד.
בכך הצטרפה וושינגטון להאשמות שהשמיע האו"ם מוקדם יותר. משרד זכויות האדם של הארגון קבע בדו"ח מטעמו כי רוב המתים נורו מטווח קצר וכי פחות מ-20 מהם נפגעו בהפגזות כוחות הביטחון. המשרד ציטט ניצולים ועדי ראייה שהאשימו את השביחה, בריונים שפועלים בשירות המשטר. הוא ציין כי האזרחים נורו או נדקרו בסכינים.
13 גופות נמצאו, "נכבלו ועונו"
"השביחה בסוריה פועלים באותן שיטות של הבסיג' באיראן. בסוף השבוע הודה ראש יחידת 'קודס' האיראני בפומבי שהם עזרו לכוחות הסורים ותראו את התוצאות", אמרה נולנד.
הגופות שנמצאו במחוז דיר א-זור
גורמי אופוזיציה דיווחו אתמול אחר הצהריים על טבח חדש של כוחותיו של אסד שבוצע אתמול בבוקר,
הפעם במחוז דיר א-זור. על פי הדיווחים, כוחות הביטחון הוציאו להורג 13 בני אדם בכפר סג'ר שבמחוז וברור כי הם עונו. הם נמצאו כשידיהם כבולות. בסרטון שנפוץ ברשת תיעד הצלם את מראה הזוועה שבו נראות הגופות.
שליח האו"ם קופי אנאן שביקר אתמול בדמשק ונפגש עם הנשיא אסד התבטא בדחיפות: "אנחנו בנקודה קריטית. העם הסורי לא רוצה עתיד של שפיכות דמים ופילוג. אך ההרג וההתעללות ממשיכים. תנו לי להדגיש שוב: על האלימות להפסיק ויש לאמץ את תוכנית השלום. אני צריך שהנשיא אסד יפעל עכשיו. אני צריך שהצדדים האחרים יעשו את חלקם".