שתף קטע נבחר
 

מהנשמה אל הגוף: בישול אינדיאני ומתכונים

ארוחה אינדיאנית היא חוויה שלמה, הכוללת מזמורים, מאכלים בעלי סגולות רפואויות וטעמים מודגשים של עשבי תיבול. 5 מתכונים קלים ומסורתיים של לחם תירס, פלפלים ממולאים של שבט הנבאחו, לחם מרווה וגם טאקו אינדיאני

האינדיאני רואה במזון מתנה יקרה ומתייחס אליו בכבוד. כשאוכלים, מחזירים בשירה ובמזמורים חלק, אם לאש ואם לאדמה, כדי למלא את המקורות וכמחווה סמלית של תודה.

 

עוד בערוץ האוכל:

אקסלוסיביות זה כאן: ספר הבישול של מול-ים

אין כניסה לגבינה וביצים: קינוחים טעימים וטבעוניים

מי אכל את הבמיה שלי? מיכל וקסמן עם מתכוני במיה

 

מקורם של רבים מהמזונות שאנו נהנים מהם עכשיו ושנוכחותם מובנת מאליהם הוא אצל האינדיאנים באמריקה. עד גילוי אמריקה, העולם לא ידע מאומה על תירס, קישואים, דלעות למיניהן, מלונים, שעועית ופלפל צ'ילי, יבולים שגודלו באדמות מדבריות שנים רבות לפני בואו של קולומבוס, וגדלים שם עד היום.

 

רבות מהמנות הטובות של האינדיאנים מוכרות מאד ברחבי העולם. תבשילי צ'ילי , מרק שעועית , פודינג לחם ורטבי גריל וברביקיו הם רק כמה מהם. בנוסף, ישנן מנות אקזוטיות ומגרות פחות מוכרות כעוגת הצנוברים פוסולה וכן לחם נבאחו (kneel-down) ועוגת נבאחו, הנאפית באדמה.

 

 

חם מהתנור. לחם אינדיאני (צילום: מרשה קיגאן) (צילום: מרשה קיגאן)
חם מהתנור. לחם אינדיאני(צילום: מרשה קיגאן)

 

לרגל הגעתה של הזמרת האינדיאנית דיניאן לישראל, המתמקדת במוזיקה רוחנית ומזמורים אינדאינים, העלנו מספר מתכונים מספר הבישול של שבטהּ.

 

המנות מהספר מייצגים 19 ישובים אינדיאנים בניו-מקסיקו ואת אומת הנבאחו שבצפון אריזונה. המופע של דיניאין, למי שמתעניין, יתקיים בשישי (1.6) במוזה, היכל התרבות חוף הכרמל (לפרטים נוספים: 9840984- 04)

 

לחם תירס במחבת טיגון – Frying Bread Cornbread

באופן מסורתי, אנשי שבט נבאחו מאמינים שגופותיהם בנויים ביסודם מתירס, וכתוצאה מכך יש תוכן משותף בינם לבין הגרעינים. מסיבה זו, התירס משמש בטקסים קדושים ונהנה משימוש רב בקרב כל האומה האינדיאניות.

 

תירס גם היה ועודנו המרכיב החשוב ביותר בתזונת שבט הנבאחו, אותו הם משלבים ביותר מ-250 מתכונים. מתכון לחם התירב המטוגן הוא אחד הפופולריים שבהם.

  

המרכיבים ל-8 סועדים:

1.5 כוסות קמח

1.5 כוסות קמח תירס כחול – אפשר להחליף בקמח תירס רגיל

6 כפיות אבקת אפייה

1/4 כוס סוכר

6 כפות גבינה מגוררת

1/4 כוס פלפלים מתוקים, קצוצים

1/4 כוס בצל קצוץ

6 כפות שומן או שמן לבישול

2 כפיות צ'ילי אדום טחון

1.5 כוסות חלב

3-4 כפות גרעיני תירס

2 ביצים טרופות קלות

 

מתכון קלאסי של שבט הנבאחו. לחם תירס אינדיאני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתכון קלאסי של שבט הנבאחו. לחם תירס אינדיאני(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:
  1. מנפים יחד את כל המרכיבים היבשים, למעט אבקת הצ'ילי, לתוך קערה גדולה. מוסיפים פלפלים ירוקים, בצל וגבינה.
  2. במחבת כבדה ממיסים את השומן או מחממים את השמן ומערבבים עם אבקת הצ'ילי. מבשלים את התערובת ומוסיפים חלב וביצים. מוסיפים את תערובת הביצים והחלב אל המרכיבים היבשים, תוך בחישה נמרצת.
  3. מעבירים את התערובת למחבת ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות צלזיוס (400 מעלות פרנהייט) במשך 35 דקות. חותכים למשולשים ומגישים חם.

 

טאקו אינדיאני

טאקו אינדיאני (Indian taco) מורכב מתערובת מעוררת תיאבון של בשר טחון, עגבניות, גבינה, בצל, חסה וצ'ילי, הוא מוגש על לחם תירס מטוגן מסורתי (ר' מתכון). השם של המנה משתנה, בהתאם למקום שבו הוכנה, החל מ"טאקו הופי (Hopi)" דרך "טאקו טייווה (Tewa)" ואף "טאקו נאבהו Navajo". אך מכיוון שהמתכון הוא זהה, נהוג לקרוא לו פשוט "טאקו אינדיאני". המתכון פשוט וקל להכנה.

 

שונה ומעניין. טאקו אינדיאני (צילום: מרשה קיגאן) (צילום: מרשה קיגאן)
שונה ומעניין. טאקו אינדיאני(צילום: מרשה קיגאן)

 

המרכיבים ל-4-6 מנות :

  1. מכסים את הלחם המטוגן בשכבות של בשר טחון מטוגן, חסה קצוצה, גבינת צ'דר, בצל קצוץ ועגבניות חתוכות.
  2. מכסים ברוטב צ'ילי אדום או ירוק לפי הטעם.

 

פלפלים מתוקים ממולאים – Sutffed Sweet Peppers

 

המרכיבים ל-8 מנות:

8 פלפלים אדומים מתוקים

800 גרם בשר כבש טחון

2 כפות חמאה או שמן

1 בצל בינוני קצוץ

2 כוסות פטריות טריות, קצוצות גס

1 כפית מלח

1 כפית כוסברה טחונה או חופן כוסברה טרייה

1 כפית כמון

1 כפית פלפל טחון טרי

5 עגבניות גדולות קלופות וקצוצות גס

1.5 כוסות פירורי לחם רכים

 

אופן ההכנה:

  1. מסירים את החלקים העליונים ואת הזרעים מהפלפלים ושוטפים אותם היטב.
  2. מקפיצים את בשר הכבש בחמאה במחבת גדולה כבדה. מוסיפים בצל ופטריות ומבשלים עד שיקמלו מעט.
  3. מוסיפים את שאר המרכיבים, מביאים לסף רתיחה ומבשלים תוך ערבוב מעת לעת במשך 25 דקות. מסירים את התבשיל מהאש ומניחים לו להתקרר.
  4. ממלאים את הפלפלים בתערובת הבשר. מניחים את הפלפלים בתבנית אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך שעה, או עד שהפלפלים התרככו.

 

לחם מרוות בר – Wild Sage Bread

 

המרכיבים לכיכר אחת:

1 חבילה שמרים יבשים (כ-15 גר')

1 כוס גבינת קוטג'

1 ביצה

1 כף שמן

1 כף סוכר

2 כפיות מרוות בר יבשה מעוכה

1 כפית מלח

1/4 כפית סודה לאפייה

1/4 כוס מים פושרים

2.5 כוסות קמח

 

כך מכינים את הלחם. תנור אינדיאני (צילום: מרשה קיגאן) (צילום: מרשה קיגאן)
כך מכינים את הלחם. תנור אינדיאני(צילום: מרשה קיגאן)

 

אופן ההכנה:
  1. ממיסים את השמרים במים פושרים. במקביל, מערבבים את המרכיבים היבשים.
  2. טורפים ביצה עם גבינת קוטג' לתערובת חלקה. מוסיפים שמן ושמרים ומערבבים את כל המרכיבים בקערה גדולה. מוסיפים את תערובת קמח בכמויות קטנות, בוחשים היטב וביסודיות לאחר כל הוספה עד שנוצר בצק מוצק. מכסים את הבצק במגבת ומניחים לו לתפוח במקום חמים במשך שעה, או עד שהבצק יכפיל את נפחו.
  3. לאחר שנפח הבצק הוכפל, מכים קלות על הבצק ולשים אותו במשך דקה אחת. שמים את הבצק בתוך תבנית אפייה משומנת היטב. מכסים במגבת ומניחים לו לתפוח פעם נוספת במשך 40 דקות. אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות במשך 50 דקות, או עד שהלחם משמיע צליל חלול כשטופחים עליו.

  

לחם דלעת מתוק - Sweet Pumpkin Bread

אפשר להכפיל את המרכיבים על מנת לקבל כיכר אחת

 

המרכיבים לכיכר אחת:

1.5 כוסות סוכר

1/2 כוס שמן

2 ביצים טרופות

1 כוסות שימורי דלעת או דלעת מבושלת, מעוכה

1 כפית סודה לאפייה

1.5 כוסות קמח

1/2 כפית אגוז מוסקט

1 כפית קינמון

1/2 כוס תמרים, קצוצים

1/3 כוס אגוזים, קצוצים

5-6 כפות מים

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים יחד סוכר, שמן וביצים. מוסיפים דלעת תוך בחישה נמרצת.
  2. מנפים יחד את המרכיבים היבשים ומוסיפים בהדרגה כמויות קטנות של מים. מוסיפים אגוזים ותמרים ומערבבים.
  3. מחלקים את התערובת בין שתי תבניות משומנות היטב לאפיית לחם. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך שעה וחצי או עד שהלחם נשמע "חלול" כשטופחים עליו.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחם תירס אינדיאני
צילום: shutterstock
צילום: מרשה קיגאן
אשה משבט הנבאחו מחזיקה לחם תירס מסורתי
צילום: מרשה קיגאן
מומלצים