מחקר: תרופה לאלצהיימר גומלת מכורים לקניות
לא יכולים לעבור יום בלי לגהץ את כרטיס האשראי? התרופה ממאנטין, המטפלת בחולי אלצהיימר, הצליחה להפחית תסמיני התמכרות לקניות במחקר ראשוני אך פורץ דרך. הנבדקים, רובם נשים, בילו פחות שעות בקניות ובזבזו פחות כסף
אלפי נשים וגברים בעולם מכורים לקדחת הקניות ולא מסוגלים להעביר יום מבלי לגהץ את כרטיס האשראי ולשוב הביתה עם כמה שיותר שקיות. כעת עשויה תרופה חדשה, המיועדת לעיכוב ההידרדרות בחולי אלצהיימר בדרגה בינונית עד גבוהה, לפתור את הבעיה. ממצאי המחקר פורסמו בגיליון החדש של כתב העת Annals of Clinical Psychiatry.
קראו עוד על התמכרות:
- קשה לשלוט בדחף: מקלפטומניה עד התמכרות למין
- מהי התמכרות, איך לזהות אותה ולטפל בה
- התמכרות להימורים: איך מזהים ואיך מטפלים?
במחקר ראשוני וקטן היקף, פסיכיאטרים מאוניברסיטת מינסוטה בדקו את התרופה ממאנטין על תשעה נבדקים בגילאי 19 עד 59, שאובחנו כסובלים מהפרעת דחף לקניות. הם תוארו כבעלי עיסוק יתר וחסר גבולות בבזבוזים וקניות, מה שמוביל אצלם ללחץ נפשי, חוסר יכולת לתפקד בעבודה ובחברה ובעיות כלכליות.
האם אתם אובססיבים?
אובססיות - כשהדאגה הופכת למטרד. שיטות טיפול
ד"ר איתי גל
במשך שנה שלמה לא היתה עוזבת נעמי את המכונית שלה לפני שבדקה שוב ושוב אם החלונות סגורים, הרכב נעול ובלם היד מורם דיו. כ-20 דקות ארך טקס נעילת המכונית, והיא לא הבינה למה זה קורה לה. עד שהגיעה התשובה בפורומים: לקית ב- OCD. לאחר חודשים ארוכים של טיפול תרופתי והתנהגותי, הצליחה להשתחרר ממרבית המחשבות הכפייתיות, ולחזור לשגרת החיים. על אובססיות ודרכי הטיפול בהן
הנבדקים השתכרו כ-40 אלף לירות שטרלינג בשנה בממוצע, אולם בזבזו 61% מהסכום הזה על רכישות אימפולסיביות, רובן - בגדים.
ארבעה מכל חמישה נבדקים היו נשים. הנבדקים דיווחו כי החלו לחפש "מציאות" ומכירות מוזלות כבר 38 שעות לפני שהחלו במסע הקניות.
במחקר שנמשך חודשיים חולקו הנבדקים לשתי קבוצות: האחת טופלה בתרופה ממאנטין, והשנייה טופלה בתרופת דמה (פלצבו). החוקרים עקבו אחר מספר השעות השבועיות שהקדישו הנבדקים לקניות וסך הכסף שהוצא על רכישת מוצרים, כמו גם אחר תסמיני חרדה, דיכאון וחוסר תפקוד בשגרת היומיום.
מהמחקר עולה כי תסמיני דחף הקניות צנחו בכמחצית, והמטופלים דיווחו על שיפור בתפקוד המוחי ועל הפחתה בדחפים האימפולסיביים. גם מספר השעות שבילו בקניות מדי שבוע וסך הכסף שבוזבז פחתו.
כאמור, ממאנטין יועדה מלכתחילה לחולי אלצהיימר בדרגה בינונית עד גבוהה, והיא מיועדת לאלה שטיפולים קודמים כשלו בהם. התרופה משפיעה על הכימיקל גלוטמאט במוח, המעורב בהתפתחות דמנציה, אולם כימיקל זה בעל תפקיד גם בתהליכים מוחיים הקשורים להתנהגות אובססיבית.
למרות התוצאות המרשימות, מדובר במחקר ראשוני בלבד. החוקרים אמרו כי מהממצאים אכן עולה כי התרופה מפחיתה את תסמיני אובססיית הקניות, אך יידרשו מחקרים נוספים שיאמתו זאת בטרם ניתן יהיה לרשום את התרופה לכל מי שמבזבז ללא הכרה.
כ-3% מהישראלים ילקו בהפרעה כפייתית טורדנית במהלך חייהם. בקרב מתבגרים, השכיחות גבוהה יותר אצל בנים, ובגילאים מבוגרים יותר היחס מתאזן. שני שלישים נפגעים אחרי גיל 25, ופחות מ-15% אחרי גיל 35. ידוע על מקרים בודדים של פריצת ההפרעה לפני גיל שנתיים.
ההפרעה שכיחה יותר אצל רווקים מאשר אצל נשואים, כנראה בשל הקושי להתמיד בקשרים. כ-67% מהחולים לוקים גם בדיכאון.
תסמיני דחף הקניות צנחו בכמחצית, והמטופלים דיווחו על שיפור בתפקוד המוחי
צילום: shutterstock
מומלצים