ועכשיו בטורקיה: ארדואן יקדם חוק נגד הפלות
אחרי שכינה הפלות "רצח", התלונן שניתוחים קיסריים מעכבים את הצמיחה הכלכלית והצהיר שבכל משפחה צריכים להיות 3 ילדים לפחות, רה"מ האיסלאמיסט מתכוון להעלות הצעת חוק נגד הפלות. האופוזיציה החילונית: "תפסיק להתערב לנשים"
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר אתמול (יום ג') כי ממשלתו מכינה הצעת חוק בנוגע להפלות, ומתכוונת לדאוג לאישורה. הצעד צפוי להסלים את המחלוקת בטורקיה בנוגע להפלות, שאותן כינה ארדואן "רצח".
עוד חדשות מהעולם הגדול :
- צפו במובארק בבית החולים. ומה דעתו על המועמדים?
- "ההתרעה החמורה אי פעם בעקבות הווירוס"
- צוקרברג ברומא: לא השאיר טיפ במסעדה יהודית
- המועמד האיסלאמיסט במצרים: "נשים יתלבשו כרצונן"
ארדואן עורר בסוף השבוע האחרון זעם מצד ארגוני נשים, מחוקקים מהאופוזיציה ומבקרים בכלי התקשורת, כשנשא שני נאומים משולהבים שבהם תקף את ההפלות והלידות בעזרת ניתוח קיסרי. הוא אמר כי מדובר במזימות "סודיות" שנועדו לעכב את הצמיחה הכלכלית של טורקיה, וכי הפלות הן "רצח".
"אנחנו מכינים חוק בנוגע להפלות, ונכניס אותו לתוקף", אמר ארדואן למאות מתומכיו בעת חנוכת בית חולים חדש באיסטנבול. הוא לא הוסיף פרטים על הצעת החוק ולא מסר מתי היא תועלה להצבעה. הפלות בטורקיה חוקיות מאז 1983, ולנשים מותר להפיל את העובר עד לשבוע העשירי להיריון.
ארדואן מעוניין שטורקיה, מדינה מוסלמית בעיקרה שבה חיים כ-75 מיליון בני אדם, תהיה בין עשר הכלכלות הגדולות בעולם ב-2023, כשלהיווסדה של הרפובליקה הטורקית ימלאו 100 שנה. במהלך העשור הראשון לשלטונו בטורקיה גדלה פי שלושה ההכנסה לנפש במדינה.
ארדואן הוא שמרן דתי וסוציאלי, ובמשך שנים ניסה לקדם מצב שבו לכל משפחה יהיו שלושה ילדים לפחות. בחודש שעבר הוא הפריע לראש ממשלת פינלנד במהלך מסיבת עיתונאים באנקרה, ואמר כי גם לפינים צריכים להיות שלושה ילדים לפחות בכל משפחה. בביקור בקזחסטן בשבוע שעבר נראה שארדואן אינו דוגל עוד ב"שילוש הקדוש": הוא אמר לראש הממשלה הקזחי כי לכל אחד מאזרחיו צריכים להיות חמישה ילדים לפחות.
ארדואן גם שב והדגיש כי הוא מתנגד לניתוחים קיסריים, ואמר כי גם הם ניתוחים שנועדו להפחית את הגידול באוכלוסייה בלבד, משום שנשים שבוחרות בניתוח קיסרי אינן יכולות ללדת יותר משני ילדים.
"ארדואן דיקטטור פוסט-מודרני"
בעקבות הצהרותיו של ארדואן הודיע בסוף השבוע שר הבריאות של טורקיה על תוכניות להעניש בתי חולים המבצעים ניתוחים קיסריים שלא לצורך, וכינה אותם "לא טבעיים". יצוין כי בטורקיה אכן יש שיעור גבוה של לידות בניתוח קיסרי - יותר מ-40% מהלידות בטורקיה ב-2009 נעשו באופן זה לפי נתונים של ה-OECD. מבין מדינות ה-OECD, רק בברזיל ובסין יש שיעור גבוה יותר של לידות בניתוח קיסרי. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על שיעור של 15%. בטורקיה יש גם השיעור הגבוה ביותר של תמותת תינוקות ב-OECD.
עם זאת, שיעור ההפלות בטורקיה פחת באופן עקבי מאז הפיכתן של הפלות לחוקיות במדינה ב-1983, אף שטורקים רבים בוחרים להביא לעולם פחות ילדים. בשנת 2008 היה שיעור ההפלות בטורקיה 14.8 לכל 1,000 נשים, וטורקיה עדיין נמצאת הרחק מאחור בנושא זה לעומת הממוצע העולמי שעומד על 28 לכל 1,000 נשים ומזה האירופי - 27 לכל 1,000 נשים.
בשבת ערכו מפגינות פמיניסטיות מחאה קטנה מחוץ למשרדו של ארדואן באיסטנבול. אחרים ואחרות מתחו ביקורת על ראש הממשלה ברשתות החברתיות. מחוקק בכיר מטעם מפלגת האופוזיציה החילונית הגדולה ביותר אמר כי ארדואן צריך "להפסיק להתערב בבחירותיהן הפרטיות של הנשים ולשלוט במדינה".
ארדואן ידוע כמי שנוהג לנאום לא פעם כאב קשוח, ולהרצות לאנשים על הסכנות שבאלכוהול ובסיגריות. דבריו אלה מעוררים
ביקורת בקרב הטורקים שאינם אוהבים את התערבות ראש הממשלה השמרן באורח חייהם. מנהיג מפלגת האפוזיציה CHP כמאל קילידרוגלו כינה החודש את ארדואן "דיקטטור פוסט-מודרני".
אלא שלארדואן היה מסר ברור למבקריו. "אנשים מסוימים שאין להם הגינות שואלים מדוע ראש הממשלה מתערב בעניינים האלה", אמר ראש ממשלת טורקיה. "במדינה הזו - אני אחראי לכל נושא. כראש הממשלה, אהיה מעורב בכל דבר".