"לא אכפת לי לזייף". הערב, שירה בציבור לחירשים
אירוע "שירת האדם" מהווה מזה 12 שנים סמל ליכולת של אנשים ללכת עם המגבלות שלהם ולפרוץ דרך בחייהם. על הבמה מתייצבים חירשים, כבדי שמיעה ושומעים ונהנים ביחד משירה בציבור על הבמה - ללא חשש מזיופים
אירוע "שירת האדם" משמש מזה יותר מעשור, מודל להפקה מוצלחת של אירוע שמנוהל ומופק על ידי מתנדבים, חלקם שומעים וחלקם כבדי שמיעה. האירוע הראשון מסוגו התקיים בשנת 2001 במרכז סוזן דלל בתל אביב בהשתתפות כ-180 איש. אותם עשרות בני אדם היו אמיצים מספיק להחליט שגם אם הם אינם מסוגלים לשמוע את השירה שיוצאת מפיהם, הם יתייצבו וישירו יחד, על הכסאות באולם וגם על הבמה, שירה בציבור משותפת לחירשים ושומעים כאחד.
האירוע ביוזמת אפי לנדאו וארגון "בקול", הפך עם הזמן למנוף מרכזי וחשוב להגברת המודעות הציבורית לנושא האנשים כבדי השמיעה ויכולתם להתמודד בהצלחה עם הירידה בשמיעה. את צוות המתנדבים המורכב מ-15 אנשים, מנהלים האגרונום כבד השמיעה גדי ליבוביץ' והאדריכל השומע גדי עמיאל.
"כבדות שמיעה משפיעה על כל מרקם החיים ובמיוחד על התקשורת ועל השילוב בחברה" מספר לנדאו, "אירוע 'שירת האדם' מהווה מזה 12 שנים סמל ליכולת של אנשים ללכת עם המגבלות שלהם ולפרוץ דרך בחייהם".
לפרויקט שתי מטרות עיקריות, הראשונה - לאפשר לאנשים שומעים ואנשים כבדי שמיעה מרחב של חופש והתלהבות משותפת, שבו נעלמות דעות קדומות ומחסומי השתלבות והחוויה היא שהכל אפשרי, והשניה, החשובה לא פחות, לעודד ולאפשר למאות אנשים לרכוש מכשירי שמיעה ולצאת מעולם של חוסר תקשורת ובידוד לעולם שוויוני ומכבד.
נתקלים בדעות קדומות ומחסומי נגישות ותקשורת
"אנשים כבדי שמיעה נתקלים עדיין בדעות קדומות ומחסומי נגישות ותקשורת. באירוע שירת האדם הוכחנו שעם הבנה, שיתוף ונגישות, יכולים אנשים כבדי שמיעה ושומעים להרגיש ולפעול כשותפים ושווים", מסביר לנדאו. "אנשים חוששים מסטיגמה הדבקה בחובשי מכשירי שמיעה, המטרה שלנו להסביר שמדובר בכלי עזר שימושי וחשוב שאינו שונה במאומה מחבישת משקפיים".
המסר המועבר באירוע הוא שאין במה להתבייש בצורך ובזכות לנגישות ושוויון הזדמנויות. המודעות וההנגשה ב"שירת האדם" מאפשרים לכבדי השמיעה להשתתף בגאווה בשירה ובחגיגה, גם על קדמת הבמה וללא מאמץ או רגשי נחיתות. החוויה מעצימה ומעודדת אנשים כבדי שמיעה להכיר את היתרונות העצומים של הנגשה ולהעז לפעול כדי ליהנות ממנה, מתוך מודעות לשיפור העצום באיכות החיים ולתרומה הגדולה למרקם המשפחתי, גם במקומות שבהם קודם לכן היתה מודעות נמוכה או דעות קדומות מחלישות. השירה נשמעת ומושמעת בגאווה, מסירה מחסומים וממלאת עוצמה ותעוזה.
"אירוע שירת האדם מאפשר לאנשים כבדי שמיעה לחוות חוויה תרבותית נגישה במלואה
יחד עם בני משפחתם ומאפשר למאות אנשים להיות חלק מהחברה הישראלית", אומר עידו גרנות, מנכ"ל בקול - ארגון לעזרה עצמית שהוקם ומנוהל על ידי אנשים כבדי שמיעה.
במהלך אירוע שירת האדם יחולק הערב גם "אות יום השמיעה" מטעם פורום יום השמיעה הארצי לשלושה זוכים: למתנדב מצטיין, לאיש מקצוע מצטיין ולדמות מופת מקהילת האנשים החירשים וכבדי השמיעה. יום השמיעה הארצי מתקיים השנה בפעם השמינית ברציפות ומטרתו הגברת המודעות לנושא הירידה בשמיעה, בשיתוף משרד הבריאות, משרד הרווחה, משרד החינוך, גופים קהילתיים והארגונים למען האנשים כבדי השמיעה והחירשים בישראל.
"שירת האדם" תתקיים הערב (ד') במרכז "נא לגעת" בנמל יפו, המופעל על ידי אנשים חירשים-עוורים, החל משעה 19:00. את השירה יובילו האמנים דורית ראובני, ורדינה כהן, דפנה זהבי, ציפי זרנקין וארהל'ה סייקס. המנהל המוסיקלי של הערב הוא דוד קריבושי והמנחה הוא יו"ר איגוד אמני ישראל, יענקל'ה מנדל.