שתף קטע נבחר

 

יום השנה למרמרה: סרטון חדש מהספינה

לרגל יום השנה לניסיון של ה"מאווי מרמרה" להגיע לעזה פרסמה סוכנות הידיעות הטורקית סרטון שצולם על הספינה, לאחר הפשיטה הקטלנית של חיילי צה"ל. על פי הדיווח, מדובר בתמונות שטרם נראו. ראאד סלאח ועוד מנהיגים ערביים יצאו להשתתף בטקסים בטורקיה

תחת הכותרת "מאווי מרמרה בתמונות חדשות", פרסמה היום (ד') סוכנות הידיעות הטורקית סרטון שצולם על סיפון הספינה שניסתה להגיע לעזה, כשהיא עושה דרכה לחופי ישראל לאחר הפשיטה הקטלנית שבה נהרגו תשעה פעילים שהתקיפו את חיילי צה"ל.

 

 

לרגל האירועים לציון שנתיים להשתלטות על המשט, יצאו אתמול לטורקיה ראש ועדת המעקב העליונה של המגזר הערבי, מוחמד זידאן, ראש הפלג הצפוני של תנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, וראש הפלג הדרומי של תנועה האיסלאמית, השייח חמאד אבו דעאבס.

 

זידאן, סלאח ואבו דעאבס צפויים להשתתף באירוע על סיפון המרמרה ובתהלוכה באיסטנבול. ח"כ חנין זועבי, שהשתתפה במשט, הוזמנה גם היא אולם לא הצטרפה למשלחת הערבית-ישראלית.

   

רג'א אגבאריה, איש ועדת המעקב וחבר המזכירות הכללית בתנועת "אבנאא אל-בלד" (בני הכפר), אמר ל-ynet: "חשוב מאוד להשתתף באירועים לציון הטבח שמאחוריו עמדה ממשלת ישראל. טורקיה הזמינה את כל המנהיגים שהשתתפו במשט, ואתמול נסעו שלושה מהם שהולכים לנאום בטקס, ויגנו את הצעדים שננקטו נגד המשט והאנשים שהשתתפו בו, ויסבירו על תגובות הרחוב הערבי ועל הכעס שנגרם להם אחרי ששמעו על התוצאות שהיו במשט".

 

שלשום פורסם כי בית המשפט הטורקי ידון באישומים נגד בכירי צה"ל. התביעה להטלת 10 מאסרי עולם על הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, מפקד חיל הים לשעבר אלי מרום, ראש להק אוויר לשעבר אבישי לוי וראש אמ"ן לשעבר עמוס ידלין.

 

אשכנזי הגיב לדיווח על האישום ואמר: "טורקיה היא מדינה חשובה ולה ולישראל יש אינטרסים משותפים בייצוב המזרח התיכון", אמר אשכנזי, "אני בטוח שבסופו של יום השכל הישר יגבר. מהרגע הראשון של הפרשה אני בחרתי להתייצב בכל פורום, לעיתים לבדי, ולהגן על חיילי צה"ל אשר עשו את מלאכתם בשטח למען עם ישראל. אם המחיר של התייצבות זו היא שלא אוכל לבקר בטורקיה - אשלם גם מחיר זה".

 

האישום שהוגש מתפרס על פני 144 עמודים, ומייחס לארבעה סעיפי אישום כגון הרג של תשעה מנוסעי הספינה הטורקית וכן פגיעה בכוונה תחילה ועינוי 114 פעילים פרו-פלסטינים. מלבד הדרישה למאסרי עולם, התביעה דורשת גם שארבעת המפקדים ייאסרו לתקופות של עד 18 אלף שנים בסך הכול, בגין עבירות נוספות. מכתב האישום עולה עוד כי אם ארבעת הישראלים יגיעו לטורקיה, הם ייעצרו מיד.

 

התקרית האלימה, שדירדרה לשפל חסר תקדים את היחסים בין ירושלים ואנקרה, אירעה כאשר פעילי הספינה ביקשו לשבור את הסגר הימי על רצועת עזה. ועדת טירקל, שמונתה על ידי ממשלת ישראל לבדוק את התקרית,

זימנה לעדויות בין

היתר את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק והרמטכ"ל דאז אשכנזי, וקבעה לבסוף כי הצבא פעל כראוי.

 

טורקיה הקימה גם היא ועדת חקירה, שקבעה כי הסגר הישראלי על רצועת עזה אינו חוקי וכי ישראל הפרה את החוק הבינלאומי כאשר השתלטה על הספינה. באנקרה אף טענו כי הרג הפעילים הטורקים הוא "טרור בחסות המדינה".

 

ועדת פאלמר, שחקרה את התקרית מטעם האו"ם, קבעה בספטמבר 2011 כי הסגר על עזה חוקי, אך האשימה את ישראל בהפעלת כוח מוגזם. הטורקים לא הסכימו לוותר על דרישתם להתנצלות ופיצוי, מגעים בנושא נמשכו זמן רב, אולם טרם הניבו הסדר.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גופות עטופות בדגלי פלסטין וטורקיה
מומלצים