שערי צדק: ההפלה הסתיימה בנזק רחם ולמעי
אישה בת 37 שביקשה לעבור גרידה בביה"ח שערי צדק אושפזה במחלקת עיניים בשל העומס וסבלה מכאבים עזים ולא מוסברים לאחר ההפלה. בדיעבד התברר: המתמחה, שהיה לאחר 13 שעות עבודה, ניקב את דופן הרחם, גרם לדימום ופגע במעי
הגרידה הסתיימה בנכות בשיעור של 40%: טיפול רשלני ואבחון לקוי הסתיימו בנזק קשה ובנכות חמורה, כך עולה מפסק דינה של השופטת כהן מבית המשפט השלום בירושלים. בגיל 37, בעקבות עובר שהפסיק להתפתח בשבוע השישי להריונה, פנתה ש' לבית החולים "שערי צדק" בבקשה לבצע גרידה.
קראו עוד על רשלנות רפואית :
- איך תוכיחו רשלנות רפואית
- 7 טיפים שייגנו עליכם מפני רשלנות רפואית
- רופא לא סיפק מידע - ויפצה חולה ברבע מיליון שקל
בשל עומס במחלקת נשים הוחלט בבית החולים לאשפז את ש' במחלקת עיניים. מספר שעות לאחר אשפוזה ש' הורדמה ועברה פרוצדורה של גרידה וניקוי חלל הרחם.
שוחררה הביתה למרות הכאבים
מיד כשהתעוררה ש' מההרדמה החלה לסבול מכאבים עזים ומצמרמורות, אולם חרף תלונותיה בפני הצוות הרפואי ומצוקתה, הגיע רק כעבור שעות אחדות הרופא התורן למחלקת עיניים. במקרה היה זה גם הרופא שביצע את הגרידה.
בסיום בדיקתו טען הרופא שכאביה של ש' אינם חורגים מהמקובל, אך עם זאת החליט להורות על מתן אנטיביוטיקה בשל חשד לזיהום. ביום המחרת, ועל אף שהיא סובלת מכאבים עזים והחמרה במצבה, שוחררה ש' לביתה.
לא ארך זמן רב מרגע שחרורה ועד שמצאה עצמה ש' חזרה בבית החולים, והפעם בדיקות קפדניות יותר איתרו את מקור הכאבים והסבל. נמצא כי במהלך הגרידה ניקב הרופא את דופן הרחם שלה, תוך שהוא פוגע בכלי דם שונים ובחלקים של המעי. בשל פגיעה זו סבלה ש' שעות רבות מכאבים עזים שמקורם בדימום פנימי, דליפת תוכן מעי, ובהמשך אף נמק שנוצר במעי הדק.
בשל כל אלו נאלצה ש' לעבור ניתוחים וטיפולים רבים, שגם לאחריהם היא ממשיכה לסבול עד היום מתופעות שונות, ובהן כאבי בטן, בחילות, הקאות, שלשולים, צמרמורות וחולשה.
מומחה רפואי מטעם בית המשפט העריך כי בעקבות אירוע ניקוב דופן הרחם והידבקויות שנוצרו במעיים נותרה ש' עם נכות בשיעור של 40%. בשל נזקיה השונים פסק בית המשפט לש' פיצוי בסך מיליון שקלים.
כאבי בטן לאחר גרידה להפסקת הריון אינם תופעה נדירה, אולם התנהלות רשלנית של הצוות הרפואי ואי גילוי הנזק בשלב מוקדם יותר הם שעמדו בסיס הקביעה שעל בית החולים לפצות את האישה.
המתמחה - אחרי 13 שעות עבודה
מן הראוי שכל אישה המתלוננת על כאבים עזים לאחר גרידה תיבדק על ידי רופא בצורה מעמיקה, לרבות בדיקת האפשרות שישנה פגיעה באיברים פנימיים. זאת בפרט שמחוות דעת רפואיות עולה כי נקב ברחם הנו סיבוך מוכר אשר עשוי להתרחש במהלך ניקיון דפנות הרחם.
סיכון זה גובר משמעותית ככל שמדובר באישה שבעברה מספר רב של הריונות ו/או הפלות, דבר שבמקרה של ש' הצדיק נקיטת זהירות יתרה בעת ביצוע הפרוצדורה הרפואית, כמו גם החובה לגלות את הסיבוכים שהתרחשו בשלב מוקדם ככל האפשר.
בנוסף, ומבלי להפחית מאחריותו של צוות בית החולים בעניינה של ש', נראה שמקרה זה שוב ממחיש את חומרת המצב של מערכת הבריאות הציבורית בישראל. מהדיון המשפטי עולה כי את הגרידה ביצע רופא מתמחה לאחר 13 שעות של עבודה במחלקה, וכשלפניו עוד שעות רבות של עבודה.
די בנתון מצער זה, בצירוף עובדת אשפוז ש' במחלקת העיניים עקב עומס במחלקת נשים, כדי להמחיש את המצוקה שאותה חווים הצוות הרפואיים והמטופלים כאחד.
מיותר לציין כי כשהפרוצדורה הרפואית מתבצעת על ידי רופא עייף מתעצם הפוטנציאל לגרימת נזק למטופל. פוטנציאל שהתממש עוד באותו הלילה כשגרידה שבוצעה לאישה נוספת הסתיימה אף היא בניקוב דופן הרחם.
- הכותב הוא עורך דין
ומגשר, מרצה למשפט רפואי באוניברסיטת ת"א ובמכללות למשפטים, יועץ בנושאים רפואיים-משפטיים וניהול סיכונים ברפואה