החורף הכלכלי של אל-ג'זירה
רשת הטלוויזיה הקטארית תמכה במהפכות העממיות במזה"ת, אך לכיסוי הנרחב של האירועים יש מחיר כלכלי כבד עקב השידורים החיים היקרים ותשלומים לאופוזיציות במדינות עבור שיתוף פעולה. ההערכות הן כי עד סוף 2012 יצטברו הפסדי הרשת ל-500 מיליון דולר
רבות דובר בעבר על תפקידה של רשת אל-ג'זירה הקטארית כמחוללת שינוי בדעת הקהל הערבית יותר מאשר כלי תקשורתי לכיסוי האירועים. אמנם הרייטינג של הערוץ גבוה, אך מבחינה כלכלית לא מדובר בהצלחה של ממש. מאז החלה הרשת לפעול בשנות ה-90, היא רק סופגת הפסדים.
- כתבות נוספות בנושא אל-ג'זירה
- כתבות נוספות במדור "הירוקים של השכן"
מתחילת "האביב הערבי" לפני כשנה וחצי תפסה הרשת הקטארית עמדה ברורה התומכת במהפכות העממיות. בעיני רבים שידורי הרשת מנסים לקדם את האג'נדה הפוליטית של שליטי קטאר, אבל מסתבר כי לכיסוי הנרחב של האירועים יש מחיר כלכלי כבד.
גורמים בתוך הרשת צוטטו השבוע בתקשורת הערבית כאומרים שמאז החלו אירועי האביב בתוניסיה בסוף 2010 ועד עתה הסתכמו הפסדי הרשת בסכום כולל של כ-350 מיליון דולר. ההערכות הן כי עד סוף שנת 2012 יצטברו ההפסדים לסכום של 500 מיליון דולר.
ההפסדים נובעים קודם כל מהשעות הארוכות של השידורים החיים שנחשבים יקרים. כמו כן, ישנן טענות כי הרשת הקטארית שילמה סכומי כסף גדולים לגורמי האופוזיציה במדינות השונות כדי שישתפו איתה פעולה (לוב, תימן וכד'). כרגע המאמצים מוכוונים כלפי אנשי האופוזיציה בסוריה עליהם "שפכה" אל-ג'זירה מיליוני דולרים. יש לזכור גם כי הרשת הקטארית משלמת בנדיבות לכל אורח או פרשן המתארח אצלה לראיון.
האמיר ישלם
כפי שכבר צוין, הפסדי הרשת לא החלו עם האביב הערבי אלא רק הועצמו. עד סוף 2010 קצב ההפסדים הסתכם בכ-10 מיליון דולר בשנה בממוצע. ההפסדים הללו ניתצו את החזון של ראשי אלג'זירה. הם הבטיחו כי בתוך 5 שנים מיום ההקמה, קרי בשנת 2001, תגיע הרשת לאיזון כלכלי בזכות הפרסומות והחסויות. בפועל זה לא קרה גם בחלוף למעלה מעשור.
בעבר, נותנת החסות של הרשת - ממשלת קטאר - הזרימה מיליונים כדי לכסות על ההפסדים. סביר כי זה מה שיקרה גם הפעם. אין ספק שהאג'נדה הפוליטית של אל-ג'זירה הסבה לה הפסדים. ההחלטה של החברות הסעודיות הגדולות להפסיק לפרסם אצלה בשל הקו האנטי-סעודי במהלך השנים פגעה קשות בהכנסות הרשת הקטארית. בהמשך אף החליטו הסעודים להקים את המתחרה "אל-ערבייה".
גם השבוע עוררה אל-ג'זירה ביקורת לא קטנה. שריפה באחד הקניונים הגדולים של קטאר בבירה דוחא הביאה למותם של כ-20 בני אדם. ככל הנראה, כוחות החילוץ לא היו מוכנים או מוכשרים להתמודד עם השריפה בקומה העליונה של המבנה, אבל הרשת הקטארית שיושבת בסמוך למקום האסון נמנעה מכיסוי נרחב, אלא הסתפקה בכיסוי לקוני בלבד. הביקורות על משרד הפנים הקטארי האחראי על כוחות החילוץ וכיבוי האש הופיעו בערוצי התקשורת האחרים.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il