שתף קטע נבחר
 

שטייניץ: "יש הקלה מסוימת על הזוגות הצעירים"

שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר היום בכנס המקצועי השנתי של התאחדות בוני הארץ כי אם משרד האוצר יצליח להקל על מחנק האשראי - זה יסייע עוד יותר לזוגות הצעירים ולמצוקת הדיור

"ככל שבונים פה יותר - וכבר יש ירידת מחירים מתונה שכן אנחנו לא רוצים קריסת מחירים - אני חושב שיש הקלה מסוימת על הזוגות הצעירים המחפשים דירה. אם נצליח להקל על מחנק האשראי - זה יקל עוד יותר על הזוגות הצעירים". כך אמר היום (ו') שר האוצר, יובל שטייניץ, בכנס המקצועי השנתי של התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים) שנערך במלון הרודס באילת.

 

כתבות אחרונות מכנס התאחדות בוני הארץ בערוץ הנדל"ן :

 

"אני רואה חשיבות עצומה בפעילות הבנייה למגורים ולמסחר בישראל, לא רק מבחינת פתרון מצוקת הדיור אלא גם מבחינה כלכלית ומקרו-כלכלית - במיוחד בתקופה כזו של משבר כלכלי גלובלי שמרסק את הכלכלות הבינאלומיות", אמר שטייניץ. לדבריו, "אנחנו נשים דגש על נושא התשתיות הפיזיות - כי זה מביא השקעות לישראל ומפתח את הכלכלה לקראת העתיד. לכן נושא זה יהיה גבוה מאוד בסדר העדיפויות של התקציב. גם אם נצטרך לעשות ריסונים בתקציב, נשתדל לא לפגוע באופן משמעותי בנושא בניית ופיתוח התשתיות".

 

בהמשך התייחס שטייניץ למחנק האשראי בתחום הדיור. "הקבלנים לא רק מרגישים את מחנק האשראי - אנחנו באוצר רואים שכיום מתפתח מחנק אשראי בתחום הבנייה למגורים והתשתיות ואנחנו חייבים לפתור את המצוקה הזו. כיום מתנהלים דיונים בין האוצר לבנק ישראל כדי לפתור את הבעיה. כרגע יש בעיה מבחינת הפיקוח על הבנקים בענף. חלק מהבנקים לא יכולים לתת לקבלנים אשראי כי הם חסומים".

 

"ישראל היא המדינה היחידה בעולם שיש בה ערבות בנקאית למכירת דירה. כאשר מחשבים את מגבלת האשראי, הערבות הבנקאית הזו היא גם על המע"מ (16% - לא מעט כסף). אנחנו מעוניינים לנסות להוציא את המע"מ מהעסקה משום שאין סיכון אמיתי במע"מ - ולכן אנו מנסים ליצור מנגנון שבאמצעותו לא נחשב את המע"מ כחלק ממתן האשראי. המשמעות: יתפנו 16% נוספים למתן אשראי עבור עסקאות מכירת דירות", אמר.

 

שר האוצר שטייניץ בכנס התאחדות בוני הארץ, היום (צילום: מרסלו אילת) (צילום: מרסלו אילת)
שר האוצר שטייניץ בכנס התאחדות בוני הארץ, היום(צילום: מרסלו אילת)

 

"המשבר הקשה ביותר שידעה המדינה"

שטייניץ התייחס בדבריו למשבר הגלובלי. "זהו המשבר הגלובלי הכי קשה שידעה מדינת ישראל מעודה. בשנת 2009 ספגנו את המכה העיקרית של המשבר שהתחיל ב-2008, והצמיחה עמדה על 0.8% בלבד. אם מצב זה היה נמשך עוד שנה-שנתיים, היינו היום עם מאות אלפי מובטלים חדשים. למרות זאת מדינת ישראל הצליחה להגיע לשיעור צמיחה גבוה של 4.8% כבר ב-2010 וגם ב-2011", אמר.

 

לדברי שטייניץ, "ב-2011 הכלכלה הישראלית הציגה את המקום הגבוה ביותר מבחינת צמיחה בכל העולם המפותח". הוא הסביר כי ישראל הצליחה לצאת מהמשבר עם ידה על העליונה כי היא הצליחה להחזיר את ההשקעות אליה, כך שכיום רמת ההשקעות גבוהה יותר בכ-40% מאשר הייתה בישראל ב-20088-2009. "קפיצה זו בהשקעות היא חסרת תקדים בתולדות מדינת ישראל ובעולם כולו - בעיקר כאשר במדינות אחרות קרה מהלך הפוך", הוסיף. "אם שואלים מה סוד הצמיחה בישראל, התשובה היא קודם כל מדיניות מכוונת להתמודדות עם משבר כלכלי. אנחנו בחרנו באסטרטגיה של עידוד השקעות בכל התחומים בארץ". 

 

שטייניץ התייחס לענף הבנייה ואמר כי "מי שיש לו עין רגישה יכול לראות בכל רחבי הארץ את ים המנופים - מנופים שלא היו שם לפני שלוש שנים. לכן צריך לדאוג שתופעה זו של בנייה תימשך". עם זאת הבהיר שטייניץ כי המשבר הגלובלי לא חלף ובחצי שנה האחרונה מורגשת האטה מסוימת במשק הישראלי, שנובעת מהמשבר המתחדש באירופה. "יש האטה בייצוא לאירופה, האטה בשיתופי פעולה כלכליים עם חברות אירופיות - ולכן הקרב הזה על הגנת המשק הישראלי, שחשבנו שכבר נהיה מאחוריו, נמצא רק בעיצומו", ציין.

 

בובליל לשטייניץ: "אנחנו בונים, לא הורסים"

נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, עקץ את שר האוצר שטייניץ כשאמר לו: "אמרת פעם שתדאג לענף הדיור באמצעות בפטיש של חמש קילו. כקבלן אני יכול להגיד לך שבפטיש חמש קילו רק הורסים. אנחנו בונים רק בפטישי טפסנים. אני אוהב את מדינת ישראל לא פחות משר האוצר, אבל אנחנו צריכים לדאוג לחברות שלנו קודם כל - כי אף אחד לא ידאג לנו אם נהיה בקשיים".

 

בובליל פנה לשטייניץ ולמשנה לראש הממשלה, שאול מופז, שנכח גם הוא בכנס ואמר: "בספרד וביוון יש בעיות וקשיים. מדוע אנו צריכים לייבא את הבעיות הללו לישראל, כאשר אנו נותנים לחברות זרות להשתתף במכרזי בנייה? עניי עירך קודמים לכל, וכפי שבנינו את הארץ - כך אנו צריכים להיות חלק ממכרזי הבנייה".

 

אתמול אמר שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, בכנס כי אף שמחירי הדירות במגמת ירידה ומצב הרוכשים כעת טוב יותר, הוא אינו יכול להתחייב להוזלת הדירות בעתיד. "הראשונים לזהות את התופעה הזו (הירידה במחירי הדירות - ה.צ) היו אנשי מינהל מקרקעי ישראל - דרך מחירי הקרקע. מאז 2011 היזמים משלמים פחות על הקרקע בניגוד ל-2010 - ולכן מחירי הדירות במגמת ירידה", אמר אטיאס.

 

עוד הוסיף כי "ככל שנגדיל את היצע הקרקעות, בדגש על אזורי הביקוש - זה ייתן את אותותיו. צריך גם עובדים וצריך גם מימון לבנייה - אבל אם לא תהיה קרקע המחירים לא יירדו". בהקשר זה אמר כי במשרד השיכון "רוצים להגדיל את היצע הקרקעות, בדגש על אזורי הביקוש. אנחנו בתהליכים של תכנון תשתיות מפורט לביצוע". לדבריו, "גל גדול של הפשרת קרקעות יכול להיות בין השבועיים לחודשיים הקרובים – זה תלוי בהסכמי ביטוח עם הרשויות. יש לנו סחורה על המדף. אנחנו רק צריכים להגיע עם הרשויות להסכמות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, יובל שטייניץ. "לא רוצים קריסת מחירים"
צילום: אלכס קולמויסקי "ידיעות אחרונות"
מומלצים