שתף קטע נבחר

 

המבקר חשף מכתב: "וינר פעל בידיעת אשכנזי"

במכתב שהגיע ל-ynet נחשפים חשדות שהעלה מבקר המדינה בפני היועמ"ש כלפי ארז וינר וגבי אשכנזי: "חלק מפעולותיהם של וינר והרפז נעשו לכאורה לטובת קידום עניינו של אשכנזי ובידיעתו. עולה חשש לעבירות פליליות של הפרת אמונים"

מבקר המדינה עונה ליועץ המשפטי וחושף מכתב, לפיו מהחומר שאסף עולה כי ארז וינר  פעל בידיעת הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי . בעקבות הטענות שהשמיע נגדו היועץ המשפטי לממשלה, לפיהן לא אמר אמת כיוון שלא דרש חקירה פלילית בפרשת הרפז, אלא באיחור ניכר - מציג המבקר מיכה לינדנשטראוס בפני הציבור מכתב שהעביר לפני כשבועיים ליועץ המשפטי יהודה וינשטיין. במכתב מראה המבקר כי התריע לאורך כל הפרשה כי קיים חשד לפלילים

 

חילופי האשמות בין היועמ"ש למבקר - דיווחים אחרונים:

וינשטיין למבקר: טענת שאין חשד לפלילים במסמך

היועץ עונה למבקר המדינה: השלם את דו"ח הרפז

ביקורת על המבקר: מה חדש בפרשת הרפז?

 

אתמול שיגר היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, מכתב חריף בגנותו של המבקר בעניין זה. לטענת גורמים משפטיים, "אם המבקר חשב שאכן יש חשד למעשים פליליים, מדוע לא העביר את הטיוטה לידי היועץ, לפי סעיף 14 ג', שתחתיו מכלילים מסמכים כאשר יש חשד לעבירות פליליות?". הם הוסיפו כי במצב שנוצר אין מנוס מכך שהמבקר לא יוכל להוציא את דו"ח הרפז כפי שצריך בעקבות מכתביו, הערותיו ואי אמירת האמת.

 

לפיכך הפיץ מבקר המדינה היום את המכתב המקורי ששלח לוינשטיין לפני כשבועיים, ובו כתב לינדנשטראוס כי לא יהיה מנוס מפתיחת חקירה פלילית שתכליתה לאושש או להזים את החשדות הכבדים שהועלו בפרשת הרפז. זאת באמצעות בירורם בכלי חקירה ממשיים. אך חקירת המבקר בפרשה החלה לפני יותר משנה, ובמהלכה, לטענת הגורמים המשפטיים, לא דרש המבקר בחינה של היבטים פליליים בנושא.

 

במכתב כתב המבקר: "אסור שייווצר הרושם כאילו יש מי שמעוניינים במניעתה של חקירה פלילית בנושא זה. היעדר חקירה ממצה יותיר עמימות שעלולה ליצור השפעה שלילית על המשך פעולתו התקינה של הצבא והפיקוד הבכיר שלו".

 

לינדנשטראוס מדגיש כי בניגוד לדברי היועץ, כבר בתחילת הביקורת היה ברור לאנשי משרדו שהחקירה הפלילית עסקה רק במקצת העניינים הראויים לבחינה. לדברי המבקר, במהלך עבודת הביקורת עלו טענות שונות באשר לאי מיצוי החקירה בפרשת הרפז בעניינים שמעבר לשאלת זהות מזייף המסמך.

 

מידע מכפיש אודות שר הביטחון

לידי ynet הגיע המכתב ששלח המבקר ובו ציין כי מהחומר שנאסף במהלך הביקורת ובעיקר מההקלטות שנערכו לשיחות הטלפון בלשכת הרמטכ"ל, עולה לכאורה שיתוף פעולה אינטנסיבי של ארז וינר עם בועז הרפז באיסוף מידע מכפיש העלול לפגוע בשמם הטוב של שר הביטחון, רעייתו, ראש מטהו ושל אחרים, וכי מסמך הרפז הגיע ללשכתו של הרמטכ"ל גבי אשכנזי במסגרת איסוף מידע זה.

 

הרפז. איסוף מידע מכפיש (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרפז. איסוף מידע מכפיש(צילום: גיל יוחנן)
 

"פעילות זאת כשהיא מכוונת נגד דרג מדיני ממונה, מעניקה לדברים נופך נוסף של חומרה", כתב לינדנשטראוס. לדבריו, חלק מפעולותיהם של וינר והרפז נעשו לכאורה לטובת קידום עניינו של אשכנזי וחלקן אף בידיעתו.

 

"התנהגות זו מעוררת לכאורה חשש לעבירת התנהגות שאינה הולמת לפי חוק השיפוט הצבאי ועשויה אף להגיע לכדי חשש לעבירות פליליות ובהן עבירה של הפרת אמונים ועבירות קשר למעשים אחרים", הדגיש המבקר.

  

לדברי לינדנשטראוס, בדיקת חששות אלו לא נמצאת ברשותו של מבקר המדינה אלא רק בידי היועץ המשפטי לממשלה והמשטרה. עוד כתב כי החקירות והבדיקות בפרשת הרפז על ידי גורמי החקירה המשטרתיים לא היו מלאות ויעילות ולא הגיעו לחקר מלא של הפרשה במלוא היקפה.

 

מי סייע להרפז בכתיבת המסמך?

המבקר הדגיש כי סוגיות מהותיות נותרו עדיין ללא מענה, ובהן - האם הרפז נעזר באחרים בכתיבת המסמך, ואם כן מי סייעו לו בכתיבתו. "הספק בעניין זה רב על היציב", כתב, והדגיש כי לא ניתן מענה מניח את הדעת לשאלה היסודית לגבי מקור ידיעותיו של הרפז על המתרחש במערכת היחסים הבעייתית והחמורה בין לשכת שר הביטחון ללשכת הרמטכ"ל דאז, וכי חקירת המשטרה נעצרה בשלב מסויים והותירה שאלות מהותיות ללא מענה מספיק.  

 

עוד כתב המבקר כי הטענות שהעלה וינר בעניין פרשת ההקלטות שנעלמו בלשכת שר הביטחון ראויות להיבדק גם הן.

 

אשכנזי. בידיעתו? (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אשכנזי. בידיעתו?(צילום: מוטי קמחי)
 

באותו מכתב ציין המבקר כי שר הביטחון אהוד ברק העביר לו את תגובתו לטיוטת דו"ח הרפז ובה טען כי הטיוטה מעלה ביצוע לכאורה של שורת עבירות פליליות חמורות מצד קצינים בכירים בראשות גבי אשכנזי, ובהן קשירת קשר לשיבוש סדרי שלטון, זיוף מסמך בנסיבות מחמירות ושימוש במסמך מזוייף, שיבוש מהלכי משפט ותיאום עדויות, מירמה והפרת אמונים וקשירת קשר לביצוע פשע.

  

עוד עולה מהמכתב כי וינר טען בפני המבקר כי ראוי להעביר לחקירת משטרה את יחס היקף פועלו של הרפז, מקורותיו וגם היעלמותן של קלטות מלשכת ברק. עוד התברר, כי גם אשכנזי העלה בטיעוניו בפני מבקר המדינה תהיות לגבי מקורות המידע של הרפז והאפשרות שהיה מופעל על ידי גורם חיצוני כלשהו ושהרפז שיטה בווינר.  

 

הרפז: וינר ואשכנזי לא אמרו אמת

במכתב מציין המבקר כי בתגובתו של הרפז לטיוטת הדו"ח מוצגות טענות שונות וביניהן אי אמירת אמת של אשכנזי ווינר בעת הופעתם בפני המבקר, טענות בדבר סתירות לכאורה בין גרסאות הרמטכ"ל לשעבר, רעייתו ועוזרו לשעבר, טענות בדבר תיאום גרסאות של אשכנזי ווינר וכן טענות שהשניים לא דיווחו אמת בעניין קשריהם עם הרפז. עוד כתב המבקר כי הרפז העלה טענות על כך שהיו גורמים נוספים שהיו מעורבים לכאורה בפרשת המסמך אך לא נבדק הקשר שלהם לפרשה.

 

וינר. חשד לעבירת התנהגות שאינה הולמת (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
וינר. חשד לעבירת התנהגות שאינה הולמת(צילום: שאול גולן)
 

בנוסף, מפנה הרפז בתגובתו לטיוטת הדו"ח טענות קשות כלפי אשכנזי, וינר ואבי בניהו, כמי שהפעילו אותו למטרת איסוף מידע. המבקר כתב: "טענות אלו ראויות לבירור הולם וזאת בכלי חקירה שאינם בידי משרד מבקר המדינה".

 

"חקירת המשטרה הסתיימה טרם החלטתי"

לדברי המבקר, ברור לכל מי שמצוי בפרטי חקירת המשטרה, "כי זו נקטעה בטרם מיצוי וירידה למלוא חקר האמת, וכי עדיין לא מאוחר לעשות זאת כעת". המבקר סותר את טענת וינשטיין לפיה המשטרה נמנעה מלחקור היבטים פליליים מעבר לסוגיית זיוף המסמך, בעקבות הבנה כביכול שהתקיימה בין וינשטיין לבין המבקר בעניין זה. לינדנשטראוס כותב שלטענה זו "אין בסיס. חקירת המשטרה הסתיימה עוד בטרם החלטתי על פתיחה בביקורת וקביעת גבולותיה".

 

לינדנשטראוס מדגיש במכתב כי מהחומר שהועבר לוינשטיין עולים חששות למעשים פליליים המחייבים חקירה יסודית וטוען בניגוד לדברי היועץ המשפטי לממשלה, כי כבר מלכתחילה הוצגו היבטים פליליים במהלך עבודת הביקורת בפניו ובפני אנשי הפרקליטות.

 

המבקר מדגיש כי עם אנשי הפרקליטות ועם היועץ התקיימו שיחות ואף פגישות שבהן הוצגו תמלילים מהקלטות שנמצאו במהלך הביקורת בלשכת הרמטכ"ל, שמעלים חשש ממשי למעשה פלילי. "תמוהה מאוד הערתך בהקשר זה, שלפיה לכל אורך הדרך הובהר כביכול על ידי אנשי משרדי כי ממצאי הביקורת אינם מעלים חשש למעשים פליליים", כתב המבקר לוינשטיין ואף טען כי קיים עמו ועם פרקליט המדינה משה לדור פגישה מיוחדת על מנת להציג בפניהם פעם נוספת את ההיבטים הפליליים שעולים ממצאי הביקורת. יש לציין בהקשר זה כי וינשטיין טוען שבאותה פגישה לא העלה המבקר שום חשד למעשה פלילי.

 

משרד מבקר המדינה החליט להוציא את המכתב בהודעה מסודרת לתקשורת לאחר שמסר כי "פרסום חד צדדי ומגמתי של מכתבו של היועץ המשפטי לממשלה, תוך התעלמות מוחלטת והסתרת מכתב הפנייה לוינשטיין מטעם המבקר ומשרדו, מציגה גירסה מעוותת לחלוטין.

 

"גירסה זו נתמכת על ידי אותם גורמים המסרבים לחדש את החקירה המשטרתית בנושאים המחייבים לדעת המבקר חקירה פלילית יסודית ומעמיקה". מדובר ב"נושאים הרגישים הנוגעים גם לביטחון המדינה בפרשת הרפז", נכתב בהודעה מיוחדת שהוציא משרד המבקר.

 

בהודעה נכתב כי המבקר מגנה את ההתבטאויות התקשורתיות הרומזות על הסתרת האמת כביכול על ידו בפרשת הרפז. לטענת דובר המשרד, חוץ מהיותן מגמתיות וחסרות כל בסיס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וינשטיין. בגנות המבקר
צילום: גיל יוחנן
לינדנשטראוס. אמת דיברתי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים