מתח שיא במצרים: היום ייחרץ דינו של מובארק
מי ששלט ביד רמה בארץ הנילוס 29 שנה ואז מצא עצמו נזרק מושפל לכלוב בבית המשפט, עשוי להיות מורשע בהרג מאות אזרחים. התרחיש הקיצוני: עונש מוות. מועמד האחים המוסלמים לנשיאות: אפעל שיישאר בכלא עד סוף ימיו. ynet יעביר שידור חי
פעם נשיא, היום - כאחרון הפושעים: רק לפני שנה וחצי הוא עוד היה האיש הכול יכול של מצרים, זה שאין מערערים על שלטונו ואין מפרים את מוצא פיו. אבל היום (שבת), בתום משפט משפיל ומבזה שבו צפה בתובעיו מכלוב מסורג בבניין אקדמיית המשטרה בקהיר, ישמע חוסני מובארק מפי שופטים שעד לא מזמן כיהנו תחתיו את הכרעת דינו ואת עונשו, שעלול - לפחות על הנייר - להיות גם עונש מוות. ynet יעביר שידור חי מהקראת פסק דינו של מובארק בבירה המצרית.
עוד חדשות ב-ynet:
משפטו של מובארק התנהל מאז אוגוסט אשתקד, חצי שנה אחרי שהודח במהפכה ומסר את השלטון לידי הצבא. יחד עם שר הפנים לשעבר חביב אל-עאדלי וששת עוזריו, הואשם הנשיא לשעבר באחריות להרג מאות מפגינים בימי המהפכה, אישום שהוא דוחה בתוקף. במקביל הוא נאשם עם שני בניו, עלאא וגמאל, שנחשב עד להדחת מובארק ליורשו הכמעט ודאי, ועם איש העסקים הנמלט חוסיין סאלם, בפרשיות שחיתות שונות הקשורות בין היתר לעסקת הגז עם ישראל ולבזבוז כספי ציבור.
אם מובארק יורשע בהשתתפות בהסתה להרג המפגינים צפוי בית המשפט לגזור עליו עשר שנות מאסר, ואם יקבלו השופטים את טענות התביעה לפיהן מובארק ידע על ההרג ועל השימוש שעשו כוחות הביטחון בתחמושת חיה נגדם הוא יישלח ל-25 שנות מאסר. אם יחליטו השופטים כי הוכח שהנשיא לשעבר הורה בעצמו לעצור את ההפגנות בירי חי, צפוי הדבר להוביל לעונש מוות נגד מובארק, ואז יועבר התיק למופתי הכללי של מצרים שיצטרך לאשר את פסק הדין. בכל מקרה למובארק יהיו 60 יום לערער על ההחלטה.
כוחות הביטחון של מצרים יתפרסו היום בכוחות מוגברים, מחשש לפרוץ מהומות בעקבות חריצת דינו של הנשיא לשעבר. במהלך הדיונים במשפטו של מובארק התגלעו שוב ושוב עימותים בין משפחות האזרחים שנהרגו בימי המהפכה לבין תומכי מובארק, והדבר הצריך את התערבות כוחות הביטחון. כל הכרעה במשפטו עלולה להוביל להתפרצות אלימה נוספת מצד אחד משני המחנות.
החיים של מובארק: סוויטה ובריכת שחייה
פסק דינו של מובארק היום, חשוב לזכור, יינתן כשמצרים בעיצומה של מערכת בחירות היסטורית לנשיאות. ב-16 וב-17 החודש יתמודדו בסיבוב השני והמכריע על התפקיד מוחמד מורסי, נציג האחים המוסלמים הקיצונים שפעילותם דוכאה במשך עשרות שנים על-ידי משטר מובארק וקודמיו, ואחמד שאפיק, ידידו האישי של מובארק ומי שהיה ראש הממשלה האחרון שכיהן תחתיו.
הגעתם לשני המקומות הראשונים בסיבוב הראשון בשבוע שעבר הדהימה רבים במצרים, שיצטרכו כעת לבחור בין שתי ברירות שלהן לא ציפו: מועמד איסלאמיסט העלול להגביל את חירויות הפרט ולפגוע במהפכה שלהם, ומועמד המזוהה עם המשטר שלשם הפלתו הקריבו מאות הרוגים ואלפי פצועים. אלפים הפגינו אתמול נגד שאפיק בקהיר, אלכסנדריה, פורט סעיד, סואץ, צפון סיני ושישה מחוזות נוספים לפחות, ולפסק הדין במשפט מובארק ולהשלכותיו על הרחוב יכולה להיות השפעה מכרעת על ההצבעה החודש. מורסי מצדו אמר אתמול שיפעל להשאיר את מובארק בכלא עד סוף ימיו, יהיה גזר הדין אשר יהיה.
מצב בריאותו של מובארק רופף זה כמה שנים, ובמהלך משפטו הוא נראה תשוש וחלש במיוחד, אולם השבוע דיווחו כלי תקשורת כי מאז המהפכה חי מובארק בתנאים נוחים בבית חולים בפרברי קהיר, שם הוא חופשי לפגוש את קרובי משפחתו, לטייל בגן ואף להתעמל ולשחות. אמש דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי הצליחה לקבל אישור לדיווח כזה השבוע בעיתון "אל-ווטן" דרך עובד בבית החולים, שביקש להישאר בעילום שם.
לפי הדיווח, מובארק משתכן בסוויטה גדולה עם חדרים צמודים המוקצים למבקרים, בריכת שחייה וחדר כושר המצויד בציוד הספורט המתקדם ביותר. עוד נמסר כי הוא זכה לביקורים של מנהיגי מדינות ערביות במפרץ - כווית, עומאן ואיחוד האמירויות הערביות. הדיווח הזה היה אישור נוסף לדיווחים אחרים בתקשורת המצרית בחודשים האחרונים, לפיהם מובארק, שנמצא באופן רשמי תחת מעצר, בריא בהרבה מכפי שהוא נראה בבית המשפט, שם שכב על אלונקה.
"מובארק חש שלא מבינים מה תרם למצרים"
"מצבו הבריאותי של מובארק מצוין", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס רופא בבית החולים שראה את מובארק, "הנשיא לשעבר יישאר איתנו
כנראה גם אחרי שגזר הדין יינתן". אותו מקור אמר כי מובארק רשאי להסתובב חופשי במתחם וכי יש לו צוות רופאים הכולל פיזיותרפיסט. מובארק גם קיבל מבקרים מטעם המועצה הצבאית העליונה השולטת כעת במצרים. "זה המקום הטוב ביותר עבורו. יש מטוס ומסלול המראה בבית החולים כדי לאפשר לו לנוע בבטחה".
אותו מקור בבית החולים העריך כי יהיה גזר הדין אשר יהיה - וההערכה היא שעל מובארק ייגזר עונש מאסר - הנשיא לשעבר ירצה את עונשו בבית החולים. "אין שום סידורים לקראת העברתו מכאן", אמר אותו גורם. לדבריו, רעייתו של מובארק סוזן מנסה לרומם את מצב רוחו ומביאה
לו לשם כך מזון שהוכן לו במיוחד או רוכשת לו חליפות אימון חדשות. "הוא לא אוהב את האוכל של בית החולים", סיפר אותו מקור.
מובארק משוחח עם אנשי הביטחון שלו ונהנה בעיקר מחברתם של נכדיו לפי המקור. עוד אמר המקור כי בני משפחתו מנסים לבודד אותו מהסיקור הביקורתי של שלטונו בחדשות ומונעים ממנו לצפות בטלוויזיה או לקרוא עיתונים, דבר העלול להכעיס אותו. המקור סיפר כי העובדה שגורמים במועצה הצבאית ביקרו את מובארק על שלא מינה לעצמו סגן נשיא בשלושת העשורים שבהם שלט במצרים הכעיסה אותו: "הוא מרגיש שאיש אינו מבין מה הוא עשה עבור מצרים".
אזרחים מצרים בישראל: "רוצים עונש מוות"
גם מצרים המתגוררים בישראל כוססים ציפורניים לקראת פסק הדין. שוקרי אל-שאזלי, המתגורר בנצרת זה 20 שנה ונשוי לערבייה ישראלית, אמר ל-ynet כי הוא מקווה שעל הנשיא לשעבר יוטל עונש מוות, אך לא תולה בכך תקוות: "אני מאמין שהשופטים יתנו לו פסק דין הוגן, כי השופטים במצרים מוכרים בהגינותם ויתחשבו במעשים הטובים שלו. אני לא מרחם על מובארק, כי גם המשפחה שלי נפגעה ממנו. 14 שנים לא ביקרתי במצרים, ואני מקווה שתחת השלטון החדש אוכל לעשות זאת".
המצרי מאג'ד זגלולי, המתגורר אף הוא בנצרת, מקווה אף הוא לראות את העונש החמור ביותר מושת על מובארק: "אני לא אופטימי, לדעתי
יזכו אותו, אבל אנחנו מקווים שיוציאו אותו להורג למען השהידים שנהרגו במהפכה. הוא השפיל הרבה משפחות וגרם להן לעזוב את מצרים".
הישאם פריד, שאף הוא בא ממצרים ועובד כיום כשדר ברדיו "א-שמס", אמר ל-ynet: "אני לא יכול לצפות מה הולך להיות. אם הייתי במקום השופט, הייתי מזכה את מובארק בתנאי שיגור בבית רגיל, יטופל בבתי חולים פשוטים, יאכל את מה שהעם אוכל ויחיה בזוהמה כמו כל מצרי שאותו עינה בימי שלטונו. אף פעם לא ראיתי בו נשיא לגיטימי". גם מוחמד אל-מסרי המתגורר בטייבה מקווה לעונש מוות. "הוא הרס את העם המצרי, לו ולמשפחתו היה חשוב רק איך לגנוב כסף מהעם", פסק.