חוסני מובארק נידון למאסר עולם
חוסני מובארק, השליט הכל-יכול של מצרים במשך 30 שנה, הורשע באחריות להרג כ-850 מפגינים ויסיים את חייו בכלא. שני בניו זוכו, רעייתו סוזן התעלפה לאחר גזר הדין. גם שר הפנים בממשלתו נידון למאסר עולם. אחרי הדיון פרצה באולם קטטה. לפני תחילתו אמר הנשיא לשעבר: "מי הם שישפטו אותי?"
חוסני מובארק, מי שהיה במשך 30 שנה שליטה הכל-יכול של מצרים, יישאר עד יומו האחרון מאחורי סורג ובריח. נשיא מצרים לשעבר, חוסני מובארק, הורשע הבוקר (שבת) ברוב סעיפי האישום במשפטו ונידון למאסר עולם. הוא נמצא אשם בשותפות להרג המפגינים בינואר ובפברואר 2011, אך מנגד זוכה מסעיפי השחיתות. עלא וגמאל מובארק, בניו של הנשיא לשעבר, זוכו מהאישומים נגדם.
השופט שלח את חביב אל-עדלי, מי שהיה שר הפנים בממשלתו של מובארק, למאסר עולם - לאחר שהורשע בהרג מפגינים. ששת עוזריו של שר הפנים זוכו מכל אשמה. בתום הדיון הורה התובע הכללי בקהיר לעביר את מובארק לבית חולים בכלא - בו הוחזקו שני בניו. במקביל, רשת אל-ערבייה דיווחה כי עורך הדין של מובארק הודיע כי יערער על גזר הדין. ynet העביר שידור חי מהכרעת הדין בקהיר.
בן-אליעזר: "התירו את דמו של מובארק"
מובארק הגיע למקום במסוק, ומשם נלקח באמבולנס למבנה. הוא הורד ממנו באלונקה והוכנס לכלוב הנאשמים. השופט הורה בתחילת הדיון להוציא את בני משפחות ההרוגים במהומות מהאולם. למרות זאת, לאחר הקראת גזר הדין - שקבע כי הנשיא לשעבר ירצה מאסר עולם - פרצה באולם מהומה. הם צעקו "העם רוצה שיעשה צדק ומשפט", "העם רוצה לטהר את בית המשפט".
חלק מהנוכחים הניפו שלטים, כשמובארק הוצא מהאולם על אלונקה. לאחר מכן פרצה קטטה בבית המשפט בין הנוכחים. אנשי ביטחון ניסו להפריד בין המתקוטטים. רשת אל-ערביה דיווחה כי רעייתו של מובארק, סוזן מובארק, התעלפה לאחר גזר הדין. גם כמה מתומכיו האחרים התעלפו.
מואשם | פסק הדין | גזר הדין |
חוסני מובארק, הנשיא לשעבר | אשם באחריות להרג מפגינים, לא אשם בשחיתות | מאסר עולם |
עלא וגמאל מובארק, הבנים של | לא אשמים בשחיתות | זכאים |
חביב אל-עדלי, שר הפנים לשעבר | אשם באחריות להרג מפגינים | מאסר עולם |
עוזריו של חביב אל-עדלי | לא אשמים בשותפות ובמתן סיוע לרצח ולניסיון רצח מפגינים | זכאים |
חוסיין סאלם, איש עסקים ויועץ מובארק בעבר | לא אשם בשחיתות | זכאי |
הנשיא המודח, שעל עיניו היו משקפי שמש, נכנס לכלוב הנאשמים על אלונקה, כשברקע נשמעו צעקותיהם של הנוכחים באולם. גם בניו, שר הפנים לשעבר וששת הנאשמים הנוספים עמדו סמוך אליו. השופט אחמד רפעת אמר בפתח דבריו כי הוא דורש שקט ולאחר מכן הקריא את שמות הנאשמים - שענו כי הם נוכחים.
בהמשך אמר השופט כי ב-25 בינואר 2011 נכנסה מצרים לעידן חדש. הוא אמר כי כל אזרח מצרי יכול לעמוד לדין. "תמיד הבטחנו כי נעשה צדק ואנחנו לא מבדילים בין איש לרעהו", אמר השופט. הוא הוסיף כי בית המשפט לא התעלם מהזכות של אף אחד מהצדדים. רפעת גזר על מובארק ועל שר הפנים לשעבר אל-עדלי מאסר עולם, אך זיכה את עלה וגמאל מובארק מהאישומים נגדם.
"על מה הם שופטים אותי?"
זמן קצר לפני שמובארק הגיע לבית המשפט ציטט העיתון המצרי אל-אהראם דברים שלכאורה אמר הנשיא המודח. "על מה הם ישפטו אותי?! אני כיהנתי 30 שנה כנשיא. הם שופטים אותי על וילה בשארם א-שייח, ששילמתי עליה", הוא אמר לדברי גורמים במרכז הרפואי בו הוא מאושפז. הם הוסיפו שמובארק שרוי במתח, שותק הרבה ואינו רוצה לאכול. עם זאת, המקורות ציינו כי באופן כללי מצבו הבריאותי טוב בהשוואה לשבועות הראשונים שבהה שהה במקום.
מסוקו של מובארק נוחת באזור בית המשפט
משפטו של מובארק (84) התנהל מאז אוגוסט אשתקד, חצי שנה אחרי שהודח במהפכה ומסר את השלטון לידי הצבא. יחד עם שר הפנים לשעבר אל-עדלי וששת עוזריו, הואשם הנשיא לשעבר באחריות להרג כ-850 מפגינים בימי המהפכה, אישום שדחה בתוקף. במקביל הואשם עם שני בניו, עלא
וגמאל, שנחשב עד להדחת מובארק ליורשו הכמעט ודאי, ועם איש העסקים הנמלט חוסיין סאלם, בפרשיות שחיתות שונות הקשורות בין היתר לעסקת הגז עם ישראל ולבזבוז כספי ציבור. הבנים כאמור זוכו, אך אביהם יישאר מאחורי סורג ובריח עד יומו האחרון.
מצב בריאותו של מובארק רופף זה כמה שנים, ובמהלך משפטו הוא נראה תשוש וחלש במיוחד, אולם השבוע דיווחו כלי תקשורת כי מאז המהפכה חי מובארק בתנאים נוחים בבית חולים בפרברי קהיר, שם הוא חופשי לפגוש את קרובי משפחתו, לטייל בגן ואף להתעמל ולשחות. אמש דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי הצליחה לקבל אישור לדיווח כזה השבוע בעיתון "אל-ווטן" דרך עובד בבית החולים, שביקש להישאר בעילום שם.
כוחות הביטחון של מצרים התפרסו הבוקר בכוחות מוגברים, מחשש לפרוץ מהומות בעקבות חריצת דינו של הנשיא לשעבר. בין היתר הובאו שיריוניות למקום. אנשי הביטחון הציבו מחסומים כדי למנוע חיכוך בין משפחות ההרוגים לבין תומכיו של מובארק. באתר של העיתון אל-אהראם נמסר כי משפחות ההרוגים הניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "אנחנו רוצים נקמה". הם גם קראו להוציא את מובארק להורג. חלקם אף הגדילו לעשות ופרשו על הקרקע תמונה של מובארק, דרכו עליה השליכו עליה נעליים.
במהלך הדיונים במשפטו של מובארק התגלעו שוב ושוב עימותים בין
משפחות האזרחים שנהרגו בימי המהפכה לבין תומכי מובארק, והדבר הצריך את התערבות כוחות הביטחון. כל הכרעה במשפטו עלולה להוביל להתפרצות אלימה נוספת מצד אחד משני המחנות.
פסק דינו של מובארק ניתן כשמצרים בעיצומה של מערכת בחירות היסטורית לנשיאות. ב-16 וב-17 החודש יתמודדו בסיבוב השני והמכריע על התפקיד מוחמד מורסי, נציג האחים המוסלמים הקיצונים שפעילותם דוכאה במשך עשרות שנים על-ידי משטר מובארק וקודמיו, ואחמד שפיק, ידידו האישי של מובארק ומי שהיה ראש הממשלה האחרון שכיהן תחתיו.
Read this article in English