שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

מובארק במאסר עולם, המפגינים חזרו לתחריר

רבבות יצאו להפגין בכיכר שהפכה לסמל המהפכה בעקבות גזר הדין של הנשיא המודח. הם צעקו "להפיל את המשטר הצבאי" ו"העם רוצה נשיא מהכיכר" וקרעו תמונות של המועמד לנשיאות אחמד שפיק

נשיא מצרים לשעבר, חוסני מובארק, נשלח היום (שבת) למאסר עולם - ולכיכר א-תחריר בקהיר, שהפכה לסמל המהפכה, יצאו הערב רבבות מפגינים במחאה על גזר הדין. כתבי אל-ג'זירה ואל-ערבייה דיווחו שחלקם חסמו את הרחובות המובילים לכיכר באמצעות מתכות וחוטי תיל והבעירו צמיגים. 

 

 

מאסר עולם למובארק - עוד כתבות:

"30 שנה של חושך". גזר הדין של חוסני מובארק

מובארק עבר התקף לב אחרי שנידון למאסר עולם

בן-אליעזר: התירו את דמו של מובארק

האחים המוסלמים: נחדש המשפט וננקום הדם

 

הסיסמאות שנשמעו בכיכר הופנו לעבר המועצה הצבאית העליונה ולעברו של אחמד שפיק, ראש הממשלה האחרון של מובארק, שעלה לסיבוב השני בבחירות לנשיאות. "להפיל את המשטר הצבאי" ו"העם רוצה נשיא מהכיכר", צעקו המפגינים. כמה מהם קרעו תמונות של שפיק והעלו אותן באש. אחד מעוברי האורח המבוגרים העיר: "אסור לתת לתת להם לעשות את זה, זה כאוס".

 

משפט המאה במצרים: מאסר עולם למובארק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המהומה בבית המשפט

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חמדין סבאחי, שהגיע שלישי בסיבוב הראשון לבחירות לנשיאות מצרים, הגיע לכיכר א-תחריר כדי להזדהות עם המפגינים. המפגינים הניפו אותו על כתפיהם. סבאחי היה יריב מושבע של מובארק והוא ידוע כתומך מובהק של משטרו של עבד אל-נאצר. לא אחת נעצר בגלל דעותיו.

 

כלי תקשורת במצרים מדווחים שרבים נמצאים בדרכם לכיכר א-תחריר כדי למחות על פסקי הדין שפורסמו במשפט מובארק. אחד הארגונים המהפכניים, "הקואליציה להצלת המהפכה במצרים" קרא למהפכנים ולקרובי ההרוגים להתחיל לנהור לעבר כלא טורה, "על מנת לתת עונש עממי למובארק ולשני בניו שיושבים בכלא. לדברי דובר התנועה, המועצה הצבאית ומנגנון המודיעין הסתירו ראיות שהיו מאפשרות להחמיר את עונשו של מובארק בסוגיית הרג המפגינים וביתר האישומים.

 

מובארק הורשע, בניו זוכו

השופט אחמד ריפעת הרשיע הבוקר את מובארק במעורבות בהרג המפגינים בתחילת 2011, אך זיכה אותו מסעיפי השחיתות נגדו. גם חביב אל-עדלי, שר הפנים לשעבר, הורשע באחריות להרג מפגינים ונשלח למאסר עולם. מנגד, השופט זיכה את עלא וגמאל מובארק, בניו של הנשיא לשעבר, מאישומי השחיתות שלהם כמו גם שישה מעוזריו של אל-עדלי שהואשמו במעורבות בהרג המפגינים.

 

השופט הגדיר את תקופת שלטונו של מובארק כ"30 שנה של חושך עז - שחור, שחור, שחור. שחור כמו לילה חורפי קר" והוסיף כי מנהיגי המדינה "ביצעו את הפשעים הנוראיים מכל, פעלו בעריצות וחטאו בשחיתות בלי לקחת אחריות. המצפון שלהם מת, התחושות שלהם הפכו רדומות ולבם נאטם". מובארק עבר התקף לב אחרי הפסיקה, אך כעת מצבו מוגדר יציב.

 

מובארק, אחרי גזר הדין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מובארק, אחרי גזר הדין(צילום: AFP)

 

מפגן תמיכה מחוץ לבית המשפט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגן תמיכה מחוץ לבית המשפט(צילום: רויטרס)

 

"הצדק לא נעשה, זו רמאות", אמר מחוץ לבית המשפט רמדאן אחמד, שבנו נהרג בימי המהפכה. חנפי אל-סעיד, תושב אלכנסדריה שבנו בן ה-27 נהרג גם הוא, אמר: "אני לא רוצה דבר פחות מגזר דין מוות למובארק. כל עונש קל לא יעבור בשתיקה ויצית מחדש את המהפכה".

 

לדברי נביל נאסר אל-דין מוחמד, "הוא (השופט) יכול לפסוק רק בעזרת הראיות שיש לו. אז אלו פסקי הדין שהוא היה יכול היה לתת על בסיס הראיות שניתנו לו. אבל במציאות הם כולם ראויים לעונש מוות, בגלל שכולם לקחו חלק בכל הפשעים. ואם אתה מגנה את חוסני מובארק אתה חייב לגנות את כל אלו שעבדו איתו".

 

יאסר סעיד עלי טען כי "לגזר הדין אין כל ערך". לדבריו, "כעת חוסני מובארק בן 84, והוא בסוף חייו. אז מה זה עושה לתת לו מאסר עולם בכלא? הם היו חייבים לגנות את שר הפנים חביב אל עדי, ולא לתת לו פחות מגזר דין מוות. לגבי האחרים, הם לקחו חלק בפשעים. הם חשודים במעשי שחיתות, בשוחד, הם חשודים בדיכוי, בהתעללות באנשים. והאנשים האלה הם חלק מהמשטר הישן. איך הם יכולים להימצא חפים מפשע?".

 

"מבקשת צדק לבן שלי" 

אמא של מפגין שנפצע מחתה על העונש: "אני מבקשת את עזרתם של האנשים שהתכנסו בכיכר (תחריר) לעשות צדק עם בני, אני זקוקה לצדק לבני. הבן שלי לא ביצע שום פשע. מדוע הבנים של מובארק משוחררים לחופשי? הבן שלי איבד את עיניו". 

 

גזר דינו של מובארק הצית מחאה גם בסואץ ובאלכסנדריה, שם מחו בתקיפות נגד גזר הדין ודרשו שמובארק ואנשיו יישפטו על בסיס מהפכת ה-25 בינואר. הם דרשו לראות במו עיניהם את נשיאם לשעבר יושב בכלא טורה בקהיר. באלכסנדריה, דיווח כתב רשת אל-ערביה, כי הפגנה של המתנגדים לפסק הדין יצאה מאחד המסגדים לכיוון כיכר סעד זרלול. באחת השכונות בסואץ הפגינו קרובי משפחותיהם של ההרוגים במהפכת 25 בינואר והביעו את זעמם.

 

בצד השני של המתרס, גם תומכי מובארק לא מרוצים ממה שהתרחש. בצהרי היום הם התעמתו עם כוחות הביטחון מחוץ לאולם בית המשפט ואף יידו אבנים.

 

"אני חושב שזו בושה לשפוט את הנשיא", אמר אזרח התומך במובארק, "זו דעתי, כי האיש עשה דברים טובים למעננו. והבעיה היחידה היא עשר השנים האחרונות, כשהוא השאיר את הדברים למשפחה שלו". מוחמד חטיב הביע תמיכה בגזר הדין: "השבח לאל, זהו רצון האל. אנחנו לא יכולים להטיל ספק בכך. זהו גזר הדין של בית המשפט המצרי המכובד".

 

באופן מפתיע, גם הם תוקפים את שפיק, המועמד לנשיאות מצרים שמזוהה יותר מכל עם משטר מובארק. הסיבה היא ששפיק קרא לקבל את פסק הדין ואמר שכל נשיא שייבחר יהיה חייב להיות מודע ללקח ההיסטורי, וש"אף אחד במצרים לא חסין בפני החוק".

  

בדף הפייסבוק המפורסם של תומכיו של מובארק "מצטערים אדוני הנשיא", מיהרו להודיע שיתמכו במועמד האחים המוסלמים לנשיאות, מוחמד מורסי, במחאה על דברי שפיק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים