שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

ותודה לסולימאן וטנטאווי: כך ניצל מובארק ממוות

מובארק לא נתן את ההוראה לירות על מפגינים, העידו הגנרל חוסיין טנטאווי ועומר סולימאן במשפטו של מובארק. העדויות הללו, שנחשפות כעת, הובילו כנראה להחלטה לא להוציאו להורג. דיווח: מצבם הנפשי של בניו רעוע. גמאל בדיכאון קשה

העדויות שהצילו את נשיא מצרים לשעבר, חוסני מובארק , מהוצאה להורג נחשפות. לאחר ההחלטה ההיסטורית ששלחה את מובארק לכלות את ימיו מאחורי סורג ובריח, פרסמו כלי תקשורת במצרים את התמלילים המלאים של עדי המפתח במשפט, ובהם שר ההגנה בימי מובארק, הגנרל חוסיין טנטאווי, המכהן כראש המועצה הצבאית השולטת במדינה ושל עומר סולימאן, סגנו לשעבר של מובארק.

 

"איש לא ביקש ממני או מהמועצה הצבאית העליונה להשתמש בנשק נגד העם", סיכם טנטאווי את עדותו שבה התייצב לצד האיש שאיתו הלך שנים רבות. גם סולימאן טען שלא הייתה הנחיה מפורשת של מובארק לירות על מפגינים. פרשנים במצרים טוענים שאם היו השניים מעידים שמובארק הנחה לירות, הדבר היה עלול להוות עילה לגזר דין מוות.

 

משפט המאה במצרים: מאסר עולם למובארק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

טנטאווי. "איש לא ביקש ממני להשתמש בנשק נגד העם"               (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טנטאווי. "איש לא ביקש ממני להשתמש בנשק נגד העם" (צילום: EPA)

 

סולימאן. ראש המודיעין הכללי לשעבר וסגנו של מובארק               (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סולימאן. ראש המודיעין הכללי לשעבר וסגנו של מובארק (צילום: רויטרס)

 

במהלך אחד מהדיונים, ב-24 בספטמבר 2011, העיד הגנרל טנטאווי בדלתיים סגורות. הוא אמר כי מנגנון המודיעין הצבאי של הכוחות המזוינים חזה את מהפכת 25 בינואר ועל כן הוחלט לכנס ישיבה בהשתתפות ראש הממשלה, ראש המודיעין בזמנו עומר סולימאן, ושר הפנים חביב אל-עדלי, שנשלח למאסר עולם. מובארק, העיד טנטאווי, לא השתתף בפגישה. השופטים שאלו את טנטאווי אם המשטרה השתמשה בצלפים ב-28 בינואר, יום השישי שזכה לתואר "יום הזעם". היה זה אחד הימים העקובים מדם במהפכה. טנטאווי השיב כי אין בידיו מידע על כך וכי לא ידע מה התרחש במהלך העימותים.

 

במהלך הדיון סירב טנטאווי להטיל על המשטרה את האחריות לאירועים וציין כי לגורמים פורעי חוק הייתה יד באירועים. הוא התייצב לצד מובארק. "לא הייתה לי אינפורמציה ודאית על כך שמובארק ואל-עדלי נתנו הוראות להשתמש בכוח נגד המפגינים, אולם לדעתי זה לא קרה". טנטאווי גם אמר שאינו יודע אם מובארק היה מודע לעניין הפצועים וההרוגים. "גם אם הנשיא לשעבר היה מורה לירות על המפגינים אש חיה, הייתה אחריות משותפת על שאר האחראים".

 

המודיעין זיהה הכנות למחאה 

עומר סולימאן, ראש המודיעין הכללי לשעבר וסגנו של מובארק, העיד ב-13 בספטמבר 2011. בדומה לטנטאווי, אישר שבחודשים שלפני המהפכה זיהה מנגנון המודיעין הכללי התקשרויות רבות בין תנועות אופוזיציה לבין גורמים חיצוניים בעניין ההכנות לקראת התקהלויות, מחאה ומאבק במשטרה. סולימאן טען כי הוא הזהיר את מובארק בנושא הזה, ובמקביל זוהו מגעים בין חמאס לבין בדואים בסיני. חמאס, סיפר סולימאן, הציע לבדואים נשק בתמורה לכך שינסו לשחרר את האסירים של חמאס מבתי הכלא במצרים, מה שקרה לבסוף בעקבות האנדרלמוסיה במדינה באותה תקופה.

 

באשר ליום הזעם ב-28 בינואר, נשאל סולימאן אם מובארק הורה לפעול בדרך מסוימת נגד המפגינים, והשיב נחרצות: "הוא לא פרסם הוראה". עם זאת אישר סולימאן בעדותו כי בעקבות מינויו לסגן הנשיא במהלך המהומות, הטיל עליו מובארק למצוא פתרונות כדי לשמור על המשטר: "מובארק לא ידע מי הרג את המפגינים", סיפר לשופטים. סולימאן גם העריך כי ייתכן שהשימוש בנשק מצד המשטרה נעשה אולי לצורכי הגנה עצמית כתוצאה מהאנרכיה ומחוסר היכולת של המשטרה להתמודד עם אירוע בסדר גודל שכזה.

 

הוא סיפר כי שר הפנים אל-עדלי פנה למובארק וציין כי המצב מחמיר ולכן ביקש את הסיוע של הכוחות המזוינים ושל צבא מצרים. בעדות לא פירט סולימאן את תשובת מובארק. סולימאן גם נשאל בעדותו על הסכם ייצוא הגז לישראל ומעורבותו של מובארק. הוא הכחיש כי מובארק התערב בתמחור של הגז וטען כי יש גוף מקצועי שאמון על כך.

 

גמאל בדיכאון קשה 

אמנם מובארק היה כוכב המשפט, אך מאחורי אלונקתו עמדו בכלוב שני בניו, עלא וגמאל, שהצליחו למרבה ההפתעה ובניגוד לתחזיות, לקבל זיכוי מהשופט בעקבות התיישנות המקרים שבהם הואשמו. עם זאת, גם אצלם אין מדובר בסוף פסוק שכן התובע הכללי הורה להחזירם למעצר מנהלי לקראת משפט נוסף שבו יועמדו לדין בגין פרשות שחיתות הקשורות להטיית הבורסה ולקבלת טובות הנאה מעסקת מכירת הבנק המצרי הלאומי.

 

העיתון "אל-מסרי אל-יום" סיפר הערב כי השניים חזרו לבית החולים כשמצבם הנפשי רעוע ביותר. כל אחד מהם חזר לתא הכלא המבודד שלו. מקורות בתוך כלא טורה סיפרו שגמאל חזר לתאו ולא היה מוכן לדבר עם אף אחד. הוא היה במצב של בהלה אחרי גזר הדין שנפסק נגד אביו. שני בניו של מובארק גם סירבו להיפגש עם חלק מבכירי המשטר הקודם בכלא. על פי המקורות, בבית הסוהר הגבירו את הפיקוח עליהם מחשש שינסו להתאבד על-ידי שביתת רעב. בעוד גמאל נראה בדיכאון קשה, עלא נראה מאופק יותר ושולט בעצמו, סיפרו.

  

נראה שבמצרים כבר חוששים מתסריט שבו גמאל ועלא ינצלו את העמימות לגבי מצבם וינסו לברוח עוד בטרם יפסוק בית המשפט בפרשות נוספות שבהן היו מעורבים. פעיל זכויות האדם, גמאל עיד, שהיה אחד מעורכי הדין במשפט, צייץ בטוויטר: "היזהרו והפיצו את החשיבות של האיסור על גמאל ועלא מובארק לנסוע לאיזשהו מקום. שניהם מואשמים בפרשות אחרות. אם יצליחו לצאת מזה על רקע הדינמיות של האירועים, ניכנס למנהרה חשוכה חדשה".

 

בהכנת הידיעה השתתף יונתן גונן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים