שתף קטע נבחר

צילום: EPA , מעבדות קספרסקי

מלחמת הסייבר: "המטרה - הרס איטי לאיראנים"

גורם שהשתתף במבצע הלוחמה הממוחשבת המשותף לישראל ולארה"ב, אמר כי הרעיון היה "למתוח אותו ככל האפשר" כדי שהאיראנים לא ישימו לב שמשהו לא תקין. רק ב-2008 החלו לראות תוצאות ראשונות, כשצנטריפוגות בנתנז התפרקו

"ארצות הברית יצאה למעשה למלחמה עם איראן, ובחרה לעשות זאת כך משום שהמטרה מצדיקה את האמצעים" - כך מעריך מומחה אמריקני לענייני סייבר, בעקבות החשיפה של דרכי הפעולה החשאיות של ישראל וארה"ב נגד תוכנית הגרעין.

 

מלחמת הסייבר נגד איראן:

 

כלי תקשורת בארה"ב ובעולם התייחסו לפרסום ב"ניו יורק טיימס" על הספר החדש, שמתאר בהרחבה שיתוף פעולה אמריקני-ישראלי בלוחמה נגד איראן ואת תפקידו המכריע של הנשיא ברק אובמה בהאצת המלחמה הממוחשבת, שאותה הוציאו לפועל ה-CIA, הסוכנות הלאומית לביטחון (NSA) בארה"ב ויחידת 8200 של חיל המודיעין.

 

מתחו את המבצע כדי שהאיראנים לא ירגישו. אחמדינג'אד בנתנז (צילום: AP) (צילום: AP)
מתחו את המבצע כדי שהאיראנים לא ירגישו. אחמדינג'אד בנתנז(צילום: AP)

 

ב"וושינגטון פוסט" ציטטו בעניין את המומחה, מנהל קבוצת SecDev העוסקת במחקר בנושאי לוחמה ממוחשבת, רפאל רוזינצקי, שלדבריו המלחמה שיצאה לדרך "מסמנת באופן רשמי את מרוץ חימוש הסייבר - בפועל ולא בתיאוריה".

 

לפי גורמים רשמיים שדיברו בעקבות הפרסום, ב-2006 עלה לראשונה הרעיון להחדיר וירוס למחשבים באיראן - בסיוע ישראל - כדי לשבש את תוכנית הגרעין. את המתווה ניסח הגנרל ג'יימס קרטרייט, אז ראש הפיקוד האסטרטגי. "התפקיד שלו היה לנסח את החזון", אמר ל"פוסט" גורם רשמי שהיה מעורב בנושא, "אבל על היישום היה מופקד ראש ה-NSA קית' אלכסנדר, לו היה את הידע הטכני".

 

הפרויקט שכונה "משחקים אולימפיים" הצריך גישה פיזית למתקן העשרת האורניום בנתנז, כדי להתקין את ה"תולעת" במחשבים שאינם מחוברים לאינטרנט. לשם כך נעזרו במרגלים ובשותפים לא מודעים לפעולה - מהנדסים, טכנאים במתקן - שייתכן שחיברו התקן USB נגוע בווירוס.

 

"אם היינו הורסים בבת אחת, האיראנים היו מבינים"

מתקפת הסייבר דרשה חודשים של מעקב, וב-2008 החלו לראות תוצאות ראשונות - צנטריפוגות שמעשירות אורניום החלו להסתובב בקצב גבוה מהרגיל, והדבר גרם לרכיבים רגישים להתפרק. גורמים אמריקניים החלו לדאוג כאשר חברות אבטחה דיווחו על הימצאות התולעת "סטוקסנט" (Stuxnet) ב-2010.

 

"לקח לנו קצת זמן להבין שהווירוס התפשט, למרות שהוא לא הזיק לצנטריפוגות, פרט לאלה שבנתנז", אמר גורם אמריקני.

 

בעקבות הנזק, החליפה איראן את הצנטריפוגות שניזוקו והמשיכה בפעילות ההעשרה. גורמים אמריקניים אמרו שההנהגה בטהרן תמיד הניחה שכל פעולה לערער את יציבות המשטר או לפגוע בתוכנית הגרעין היא יוזמה של ארה"ב, ישראל או בריטניה - או שילוב כלשהו בין השלוש.

 

"זה ודאי יזין את החששות שלהם בנוגע למה שעוד נמצא שם בחוץ", אמר גורם מודיעין לשעבר. "ברור שזה לא יגרום להם לשוב לשולחן המשא ומתן בלהט".

 

אחד המשתתפים במבצע אמר כי הרעיון שעמד מאחורי המבצע היה "למתוח אותו ככל האפשר". לדבריו, "אם היינו זורעים הרס רב בבת אחת,

אז הם היו יכולים להבין מה קרה, ואז זה לא היה נראה כמו אי כשירות".

 

ההערכה של ממשל אובמה היא שהתוכנית האיראנית עוכבה ב-18 חודשים לערך, אך מומחים אחרים טוענים כי האיראנים הצליחו להתאושש בעקביות. יש הסבורים כי יש בידיהם חומרים להרכבת חמש פצצות לפחות.

 

הדיווח בעיתון היוקרתי מתפרסם על רקע גילוי הווירוס "להבה" במחשבים ברחבי המזרח התיכון, ובמיוחד באיראן. מומחים טוענים כי זהו הווירוס המתוחכם ביותר שהתגלה עד כה והשבוע אמר גורם אמריקני רשמי כי הוא נושא את סימני ההיכר של פעילות ריגול מחשבים אמריקנית, ובמיוחד זו של הסוכנות לביטחון לאומי.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מרוץ חימוש הסייבר יצא לדרך בפועל"
צילום:מעבדות קספרסקי
צילום: AP
האיץ את מלחמת הסייבר. אובמה
צילום: AP
"לא יגרום לאיראנים לשוב למו"מ בלהט"
צילום: EPA
מומלצים