לילד יש חום? אל תרוצו לתת תרופה
התרגלנו לחשוב שחום הוא מסוכן וצריך לשלוט בו מיד כשהוא מופיע. אבל כדאי לדעת שמדובר בהנחה שגויה וכי החום לא רק שאינו מזיק, אלא הוא גם חלק חשוב מתהליך ההבראה. אז איך כדאי להתייחס אליו ומתי בכל זאת מומלץ לתת תרופה? מדריך
רוב ההורים מפחדים מחום גבוה אצל ילדיהם ולכן ופועלים מהר מדי כדי לנסות ולהוריד אותו. אך חום גבוה הוא מנגנון ריפוי טבעי של הגוף נגד זיהום. הוא יחלוף לבד כאשר המלחמה בפולש תסתיים.
בספרו של ד"ר רוברט מנדלסון, רופא ילדים אמריקאי ידוע המבקש להחזיר להורים את השליטה על בריאות ילדיהם, הוא מציין כי לדעתו 95% מכלל המחלות שילדים לוקים בהן נרפאות ע ידי הגוף לבד ואינן זקוקות כלל לסיוע רפואי. אני תומכת בגישה זו, ומכאן גם גישתי בנושא הטיפול בחום אצל ילדים.
עוד על חום בילדים:
מחקר מגלה: החום טוב לילדים - אל תורידו אותו
המיתוס הופרך: צמיחת שן לא מעלה חום בתינוקות
"לילד יש חום גבוה. הוא חייב אנטיביוטיקה"
עליית חום: ברכה ולא קללה
נהוג לחשוב שחום תקין אצל בני אדם הינו 36.7 מעלות, אך חום הגוף אינו זהה בין אדם אחד למשנהו. רמת חום זו היא ממוצע סטטיסטי וחום "נורמלי" אצל רוב האנשים גבוה או נמוך ממנו. בנוסף, חום גופו של ילד משתנה במהלך היום.
אם ילדכם לוקה בזיהום, עליית החום שמלווה אותו היא ברכה ולא קללה. הגוף משתמש במנגנון ההגנה הטבעי ומשחרר חומרים הנקראים פירוגנים ומיוצרים על ידי תאי דם לבנים הנקראים מונוציטים. חומרים אלה גורמים לעליית החום ועוזרים למערכת החיסון להילחם כנגד החיידק או הוירוס - וזו הוכחה לכך שמנגנון התיקון של הגוף החל לפעול.
הורים רבים חוששים כי חומו של ילדם ימשיך לעלות אם לא ינקטו צעדים להוריד אותו. אך חשוב לדעת שכאשר מערכת החיסון תקינה מנגנון הוויסות של הגוף לרוב לא מאפשר לחום לעלות מעל 41 מעלות, ומתחת לחום זה לא נגרם נזק למערכות הגוף. יוצאים מכלל זה הם תינוקות בני פחות מחודשיים.במקרה שלתינוקות אלו החום עולה על 37.8 מעלות חשוב לגשת לרופא בהקדם. החום יכול להיות תסמין לזיהום שנוצר עוד ברחם או במהלך הלידה. חום גבוה אצל תינוקות בני מספר חודשים כל כך חריג ולא רגיל שכדאי לפנות לרופא פשוט כאמצעי זהירות .
הרופאים לא נוהגים להסביר להורים שהורדת החום מעכבת את ההחלמה. מכיוון שמדובר בתסמין שאינו מצביע בהכרח על חולי חמור, אין סיבה לנסות להוריד את החום מיד כאשר הוא עולה. מה כן כדאי לעשות? לפניכם מספר המלצות:
1. לשתות - והרבה
חום ותסמינים אחרים שקשורים בו עלולים לגרום לילדכם לאבד נוזלים בכמות גדולה וכתוצאה מכך לגרום לפירכוסי חום. כדי למנוע התייבשות וודאו שהוא שותה במידה מספקת.
2. שיטות טבעיות
כאשר יש צורך בהורדת החום אני ממליצה לבצע אותה תחילה באמצעות דרכים טבעיות ככל הניתן, כגון אמבטיות פושרות ורטיות קרות. ניתן לשקול לקבל ייעוץ וטיפול באמצעות צמחי מרפא, שמנים ארומתרפיים, והומאופתיה.
3. נותנים תרופה? נסו תחילה מינון נמוך יותר
למרות שאני ממליצה לשקול היטב ולחשוב כמה פעמים לפני הורדת החום באמצעים קונבנציונליים (תרופות להורדת חום) איני שוללת אותם לגמרי, וזאת למרות תופעות הלוואי האפשריות המופיעות בעלונים לצרכן. אם אתם חשים כי כל דבר שניסיתם לא עוזר להקלת תחושת הילד והחום הגבוה
של ילדכם עולה מעל ל-40.6 אז, ורק אז, שיקלו בזהירות האם לתת, באיזו תרופה כן להשתמש ובאיזה מינון. לרוב המינונים שרשומים על האריזה גבוהים בהרבה ממה שצריך בכדי להקל על הילד, אך לא להוריד לגמרי את החום, שכאמור מסייע לגוף להילחם כנגד הפולש.
4. החום חוזר לעתים קרובות? אולי זו אלרגיה
אם הילד שלכם חווה חום גבוה לעיתים תכופות, אני ממליצה לבצע בדיקות דם כלליות ולגשת לאיבחון כיוון שייתכן שהוא אלרגי לאחד ממרכיבי המזון שהוא צורך או שיש בעיה במערכת החיסון (כמו מחלה אוטואימונית או הפרעה בבלוטת התריס).
5. יש תסמינים נוספים? פנו לרופא
במידה וקיימים תסמינים כמו שיעול שלא עובר, חולשה מתמשכת, אפתיה, הקאות ושילשולים חמורים, כאבים שגוברים, ותופעות מדאיגות נוספות - פנו מיד לרופא. אם יש לכם סיבה להאמין שהחום הינו תוצאה של מכת חום או רעל - פנו מיד לחדר מיון. אם אין חדר מיון בסביבתכם פנו מיד לרופא.
הכותבת היא נטורופתית N.D Ph.D, מומחית לרפואה טבעית