שתף קטע נבחר

 

שמות נמחקו, עשרות איברים הוטמנו ב'קבר אחים'

בשעה שמשרד הבריאות נמצא בעיצומו של המבצע להטמנת רקמות ואיברי נפטרים שאוחסנו במכון לרפואה משפטית, ל-ynet נודע כי עשרות צנצנות שהרישום עליהן נמחק כבר הוטמנו ב"קבר אחים". המשרד: בדיקת DNA לא הייתה ישימה. אמה של מיטל אהרונסון שמעה על הקמפיין: "הפילו עלינו פצצה"

פרשת מחדל הרקמות במכון לרפואה משפטית באבו-כביר מסתעפת: ל-ynet נודע כי עשרות איברים ורקמות של גופות שנותחו במכון, הוטמנו בקבר אחים ללא ידיעת המשפחות. מדובר באיברים ורקמות שאוחסנו בצנצנות, שהפרטים שנכתבו על גביהן נמחקו.

 

המכון לרפואה משפטית - דיווחים אחרונים ב-ynet:

הלב של טופז הוסתר, אחיו תובע: "סרט אימה"

ליצמן מעוניין לפטר את פרופ' היס והקים ועדה

הוסתרו איברי תינוק שהאב הרג: "לחקור פלילית"

 

משרד הבריאות אישר את הפרטים וציין כי הדגימות הועברו לקבורה לחברה קדישא באמצעות ארגון זק"א לפי ההלכה. במשרד הבריאות אמרו עוד כי "אין למשרד או למכון לרפואה משפטית מידע על אודות המיקום המדויק של הקבורה שבוצעה על-ידי חברה קדישא".

 

חלקה 14 בבית העלמין ירקון, שם לפי זק"א נקברים האיברים (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
חלקה 14 בבית העלמין ירקון, שם לפי זק"א נקברים האיברים(צילום: עופר עמרם)

 

אחרי שתחקיר "ידיעות אחרונות" חשף את התנהלות המכון והמנהל הרפואי פרופ' יהודה היס, שהסתיר במשך שנים בתחומי המכון חלקי איברים ורקמות של גופות שהועברו לנתיחה במסגרת חקירה משטרתית, הכריז משרד הבריאות על מבצע "מנוחה בכבוד". מטרת המבצע, להביא לקבורה ראויה כ-8,000 רקמות ואיברים שהושארו במכון הפתולוגי.

 

בשלב הראשון ניסו במשרד הבריאות למפות את אלפי הצנצנות שנמצאו במכון ולמי שייכים האיברים והרקמות, אלא שהליך הזיהוי של האיברים והרקמות הסתמך בעיקר על המדבקות שהודבקו על הצנצנות. כעת מתברר כי הכיתוב על המדבקות שהוטבע על חלק מהצנצנות דהה עם השנים ותכולתן של צנצנות אלה הוטמנה בקבר אחים.

 

למעשה, במשרד הבריאות החליטו לקבור בקבר המנוח במסגרת מבצע "מנוחה בכבוד", רק את האיברים והרקמות ש"יש להם דורש" - כלומר רק איברים של נפטרים שבני משפחותיהם חתמו על "קבורה בקבר המנוח" או כאלה שפנו למוקד הטלפוני של משרד הבריאות וביקשו לקבור את יקיריהם בקבר המנוח. כל יתר האיברים ייקברו קבורה כללית. עד עתה התקבלו במוקד הטלפוני של מבצע "מנוחה בכבוד" במשרד הבריאות כ-1,000 פניות, שמתייחסות לכ-400 נפטרים.

 

"קבורה ללא איתור - עוולה חמורה". המכון לרפואה משפטית (ארכיון) (צילום: אבי כהן) (צילום: אבי כהן)
"קבורה ללא איתור - עוולה חמורה". המכון לרפואה משפטית (ארכיון)(צילום: אבי כהן)

 

עו"ד עדו אורלנסקי ממשרד "אורלנסקי, איזנברג, מוזסון ושות'", שמייצג משפחות של נפטרים בפרשה, הביע תדהמה מהגילויים החדשים. לדבריו, "חלק מהחובות המוטלות על המכון לרפואה משפטית הן לשמור באופן ראוי ומכובד על הדגימות ולוודא כי ניתן לשייך כל דגימה לנפטר שממנו הוצאה. עצם

העובדה שיש דגימות משנים עברו שאין אפשרות לשייכן למנוח ספציפי, היא מחדל חמור מאוד שמהווה פגיעה בכבוד המת ובכבודם של בני משפחות הנפטרים".

 

עו"ד אורלנסקי הוסיף כי "משהתגלה המחדל בזיהוי הדגימות, הייתה חובה על המכון לעשות כל מאמץ לאיתור המשפחות ולשיוך הדגימות לנפטר ספציפי, כך שכל משפחה תוכל לדעת שכל איברי יקירהּ יובאו לקבורה. לשם כך יש במדע המודרני אפשרויות טכנולוגיות כמו בדיקות DNA - מה עוד שהמכון יודע מי נותח אצלו בתקופות הרלוונטיות וניתן היה לבצע את ההצלבות הדרושות".

 

זק"א: בדיוק מזה התרענו

לדברי עו"ד אורלנסקי, למשפחות הנפטרים שאיבריהם נקברו ללא ידיעתן, יש זכות לתבוע את המכון. "קבורה ללא איתור והודעה למשפחות בקבר כללי, ללא זיהוי, ללא שם, ללא טקס ומבלי להתחשב בכבוד המת ומשפחתו תוך שלילת זכותן של המשפחות לבחור את אופן ההטמנה, אם בקבר המנוח ואם בקבר כללי, מהווה עוולה חמורה כלפיהן ומקימה להן זכות לתביעת נזיקין נגד המכון".

 

במשרד הבריאות אמרו בתגובה כי "מדובר בעשרות צנצנות לא מזוהות אשר הוטמנו. אכן, בדיקת ה-DNA לא הייתה ישימה ולא הייתה לה כל תכלית מבחינה מקצועית או רפואית בנסיבות העניין".

 

עוד נמסר ממשרד הבריאות כי "אנו מרכזים בימים אלו את כל מאמציו ומשאביו להביא להטמנה בכבוד את דגימות הרקמה שאמורים להיטמן בקבר כללי. ההיבטים השונים שנוגעים להתנהלות המכון החלו להיבדק והבחינה תקבל תנופה רחבה יותר מיד עם תום השלב הראשון של מבצע 'מנוחה בכבוד', קרי הטמנה בקבר כללי".

 

בהמשך להתייחסות המשרד על אופן הקבורה ומיקומה, בזק"א אמרו שכל מה שמועבר מהמכון הפתולוגי נקבר בחלקה 14 בבית העלמין ירקון.

"בדיוק מדבר כזה התרענו בוועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת - לא לקבור איברים בלי ליידע אישית כל משפחה ומשפחה", אמר יו"ר זק"א יהודה משי זהב.

 

ליאורה אהרונסון ותמונת בתה במשפט. "אז מה קברנו?" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ליאורה אהרונסון ותמונת בתה במשפט. "אז מה קברנו?"(צילום: ירון ברנר)

 

"נפלה עלינו פצצה" 

בתוך כך, בני משפחות של נפטרים שאיברי יקיריהם יובאו לקבורה בקבר אחים ממשיכים להביע זעזוע מהמהלך. ליאורה אהרונסון, אמה של מיטל אהרונסון, שנהרגה בתאונת פגע וברח ב-2008, גילתה במקרה

כי התוכנית כוללת גם איברים של בתה. אהרונסון אמרה ל-ynet כי "פתאום נפלה עלינו פצצה. במקרה שמענו את הקמפיין ברדיו וכשהתקשרתי למוקד הטלפוני של משרד הבריאות, הודיעו לי שגם האיברים של מיטל נמצאים במכון. אז מה קברנו? חשבנו שקברנו את הבת שלנו שלמה".

 

אהרונסון הוסיפה כי "איש לא ביקש ממני אישור לקבור חלקים ממנה בקבר כללי נפרד. בחיים שלי לא הייתי מאשרת לקבור אותה עם אחרים. אני רוצה לדעת מה עוללו לבת שלי במקום המזעזע הזה. אני רוצה לראות את הצנצנות ואז לקבל הכוונה הלכתית, כי במשרד הבריאות לא הצליחו לענות לי על שאלות כמו מה עושים עכשיו, עוד הלוויה? יושבים שוב שבעה? ואיך קוברים את האיברים מבלי לשבור את המצבה?"

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארגזים "לקבורה" בבית העלמין ירקון
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר מאיר
מקום קבורת האיברים לא נודע. המכון לרפואה משפטית באבו כביר
צילום: עופר מאיר
מנהל המכון פרופ' יהודה היס
צילום: טל שחר, ידיעות אחרונות
"הייתה חובה לאתר את המשפחות". עו"ד אורלנסקי
צילום: משרד עו"ד אורלנסקי, איזנברג, מוזסון ושות'
"איש לא ביקש ממני אישור". ליאורה אהרונסון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים